Guilty pleasures

En jawel hoor, de bekendmakingen van aanvragen voor festivals rollen de administratie van de gemeente weer uit. Voor Amsterdam Open Air en Guilty Pleasure. Inderdaad, het wordt nog meer guilty. Guilty as charged, your honour!

covid

En nog wel precies op deze stormdag. Toekomstbestendig kun je festivals met grote tenten en bouwsels in deze tijd niet meer noemen, nog afgezien van de gevaren van nog meer pandemieën, en meer mutaties van virussen.
Happy go lucky, onbezorgd de brave new world weer in van extreem amusement. Nu extra aantrekkelijk met het verhoogde risico en de kick van nog extremer ervaringen, en nog steeds in strijd met de regels ruimtelijke ordening!

Amsterdam
"Aanvraag omgevingsvergunning Driemondweg 25, 1108 AJ Amsterdam
Adres: Driemondweg 25, 1108 AJ Amsterdam
Omschrijving:
het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v. festival Guilty Pleasure 2022 in het Gaasperpark Zuidoostoever op 9 en 10 juli 2022”

Amsterdam
"Aanvraag omgevingsvergunning Provincialeweg 30, 1108 AB Amsterdam
Adres: Provincialeweg 30, 1108 AB Amsterdam
Omschrijving: het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v 2 daags festival "Open Air 2022" in het Gaasperpark Noordoever op 4 en 5 juni 2022

Het spelletje van de rattenvanger van Hamelen wordt straks weer overal opgevoerd; de festivalorganisatoren slepen de gewillige jongeren met vunzige of andere deuntjes hun fuiken in.
En onze overheden gaan verder met festivaliseren. Ik ben benieuwd wat onze burgemeester gaat doen, zij draagt tenslotte de volle verantwoordelijkheid voor evenementen, zowel wat betreft vergunningen als orde en veiligheid. Het was al gebruikelijk dat bij een groot evenement als ADE een paar slachtoffers vielen; eigen schuld natuurlijk, vinden overheid en organisatoren.

NRC: "De salami-tactiek in Nederland: steeds een stuk natuur erbij pikken

Eind jaren tachtig werden de eerste percelen bos gekapt om golfbanen aan te leggen. De gang van zaken was volgens de Raad van State destijds onrechtmatig. Ook is sindsdien een „salami-tactiek” toegepast, aldus omwonenden: steeds opnieuw een stukje natuur inpikken. Ook nu blijft de aantasting van de beschermde natuur beperkt tot ongeveer één hectare. „Dat noemt men een minimale ingreep. Maar vele minimale ingrepen maken samen een grote”, zegt Toine Smits, emeritus hoogleraar duurzaam waterbeheer.

De strijd om het bos naast The Duke is een voorbode van de wijze waarop de komende jaren om de natuur zal worden gevochten, verwachten Natuurmonumenten, de provinciale landschappen, Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu. Want alle mooie woorden over natuurbescherming in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet ten spijt, maakt het kabinet een „historische fout” waardoor veel natuur het af zal leggen tegen de ambities om in die natuur recreatieparken, woningen, windmolens, zonnepanelen en wegen te bouwen, menen zij.

Nee, niet in de Europees beschermde Natura2000-gebieden, maar in gebieden die worden gerekend tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat geldt als de ‘ecologische ruggengraat’ van Nederland, eerder bekend als de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In de nieuwe Omgevingswet, die al jaren op invoering wacht, vervalt formeel het ‘nee, tenzij’-principe dat volgens natuurbeschermers veel ellende heeft voorkomen; het uitgangspunt dat in deze natuur geen ingrepen mogen worden gepleegd, tenzij er een „groot maatschappelijk belang” mee gediend is en er „geen alternatieven” mogelijk zijn."

© Natuurbescherming ZO 2015