Nieuwe vogelatlas van Amsterdam

VogelwerkgroepAmsterdam: "Nieuwe Vogelatlas van Amsterdam bijna af

Als Vogelwerkgroep Amsterdam zijn we bezig een nieuwe Vogelatlas te maken, niet alleen van broedvogels, maar ook van wintervogels. In 2 jaar tijd, 2020 en 2021, zijn alle 554 kilometerhokken in ons werkgebied onderzocht.

Pasted Graphic 1

Amsterdam telt 194 vogelsoorten, van het opwindende woudaapje tot de slaapverwekkende houtduif. Maar door ontwikkelingen in het landschap hebben de vogels in de stad hun winnaars en verliezers. ‘De komende twintig jaar gaan er gigantische verschuivingen optreden.’

VogelsAmsterdam: "De atlas is zelf een vervolg op het in de jaren negentig verschenen Sijsjes en drijfsijsjes, het vogelboek van de toenmalige stadsecologen Martin Melchers en Remco Daalder. Van Groen: “Eigenlijk heeft Remco de aanzet gegeven. Hij hield een lezing voor de vogelwerkgroep en pleitte daarbij voor een nieuw onderzoek naar de soorten in de stad. Amsterdam is zo sterk veranderd sinds de jaren negentig. Het kan niet anders of dat moet ook gevolgen hebben gehad voor de vogels die hier leven.”

Gigantische verschuivingen

De natuur reageert op de ontwikkelingen in het landschap. En er zijn nogal wat ingrijpende ontwikkelingen op dit moment: uitbreiding en verdichting in de stad, klimaatverandering en stikstofdepositie in het land. Van Groen: “Dat gaat allemaal heel veel invloed hebben, ook op de vogelsoorten in en rond de stad. Ik denk dat er in de komende twintig jaar gigantische verschuivingen gaan optreden. Ik hoop dat er tegen die tijd weer een onderzoek wordt gehouden. Ik ben nu al benieuwd naar de uitkomsten.”

De Vogelatlas van Amsterdam, 34,90 euro, hier te bestellen.

Feestelijke presentatie van de nieuwe vogelatlas voor leden vindt plaats op 5 oktober 2022 in Buurtsalon Jeltje, Eerste Helmersstraat 106M, van 19:30 tot 22:30 uur! Het boek is ook dan te koop!"

© Natuurbescherming ZO 2015