Bedreigde stadssoort: de stadsbewoner

clips 3950

Parool - Jacob Stroet: "Amsterdam bezwijkt onder de groeiende toeristenstroom. Dit wordt gestimuleerd door de toeristenindustrie en gefaciliteerd door het college, schrijft Jacob Stroet, bestuurslid van Wij-Amsterdam.

Als één ding duidelijk wordt uit deze greep aan maatregelen die steden nemen, is het dat massatoerisme een steeds groter probleem vormt voor Europese steden met een historische kern.
Amsterdam behoort ook tot deze categorie steden en staat steeds meer in de belangstelling van de toeristenindustrie, met alle gevolgen van dien.Wie in de binnenstad loopt ziet het meteen: veel grote groepen, overal zwerfafval en een winkelbestand dat zich alleen nog maar op bezoekers en toeristen lijkt te richten.
In 2017 hebben we het over circa 18 miljoen bezoekers: uit binnen- en buitenland, voor één dag of langer.

De explosieve groei van het aantal toeristen is echter geen natuurverschijnsel, zoals sommigen ons willen doen geloven.
Die groei wordt geïnitieerd en gestimuleerd door de toeristenindustrie (vliegmaatschappijen, hotelketens, touroperators) die daar grote financiële belangen bij heeft. En wordt enthousiast ondersteund door het huidige college, dat een groot voorstander is van marktwerking en van zo min mogelijk regels.
Dus worden ontwikkelingen die de toestroom vergroten gefaciliteerd en zwaar gesubsidieerd: Schiphol, terminals voor cruiseschepen en citymarketing (I amsterdam). Dit alles onder het mom van economische voordelen als inkomsten en banen.
Ondertussen bezwijkt de stad onder de drukte ten gevolge van de ongekende groei. Dit is de olifant in de kamer die velen niet willen zien.

Wij-Amsterdam, federatie van samenwerkende bewonersorganisaties, is opgericht om de stem van verontruste bewoners te laten horen. Om de politiek te bewegen actie te ondernemen en in te grijpen.
En dan niet door halve maatregelen zoals spreiding, want dat betekent vooral dat het pretparkgebied zich verder uitbreidt, maar door in te grijpen waar buurten onleefbaar worden door grote groepen luidruchtige toeristen en waar normale winkels ten onder gaan om plaats te maken voor toeristenwinkels."

© Natuurbescherming ZO 2015