Bestuursvergadering met ombudsman

clips 3930

Gisteravond was er weer een bestuursvergadering op locatie, in buurthuis Holendrecht. Zeer de moeite waard.

Zie ook: Facebook GroenLinks Zuidoost

Hieronder de mail die ik vanmorgen aan de ombudsman en voorzitter Dalgliesh toestuurde.

"Geachte heer Zuurmond,

Gisteravond heeft u een uiteenzetting gehouden in buurthuis Holendrecht. Dank voor de moeite die u hiervoor heeft genomen. Deze manier van vergaderen is nieuw en heeft zijn voordelen. Onder andere dat mensen als u uitgenodigd worden en uit kunnen leggen wat ze bijvoorbeeld voor de burgers kunt doen. U was daar heel helder in.

Een opzet als deze heeft voordelen. Burgers zitten samen met de bestuurders bij mekaar en luisteren naar een belangrijk gezagsdrager (in de zin zoals u dat gisteren uitlegde). Toen mevr. Dalgliesh de zaal in kwam zag ze mij en kwam naar mij toe om even een hand te geven. Dat is niet mogelijk tijdens een normale vergadering. Deze opzet verkleint meteen de afstand tussen burger en bestuurder. Dat is een goede zaak.

Kwesties kunnen zo op een andere manier besproken worden, nog steeds zeer kritisch, maar in een lossere sfeer. Het probleem met besturen is vaak dat bestuurders onder mekaar (provincie, gemeente en stadsdelen) hun eigen besluiten nemen, de burgers informeren, wat rommelen met inspraak en dat is het dan. Dat geldt vooral voor gemeenschappelijke regelingen als de recreatieschappen, een wangedrocht in een democratisch bestel. Ook de provincie is daar nog niet uit. De gemeente Amsterdam heeft recent de externe bezwaarschriftencommissies vervangen door interne. Daarmee is in feite toch weer het probleem geschapen dat ambtenaren in dienst van de gemeente moeten oordelen over het beleid van hun eigen gemeente, de slager die zijn eigen vlees keurt. De kans dat hierdoor bezwaarcommissies onafhankelijk de bezwaren van burgers beoordelen wordt kleiner. Dat is een bewust en volgens mij foute politieke keuze geweest van de gemeente Amsterdam.

Ik heb u gisteren het probleem voorgelegd van een secretaris die bezwaarmakers persoonlijk telefonisch benadert op een moment dat er al een besluit is genomen dat alleen verder is te beïnvloeden door een uitspraak van de rechter. De indruk wordt dan gewekt dat de commissie niet onafhankelijk is, want de commissie is bezig met het wegwerken van bezwaren, terwijl in onze democratische rechtsorde het de bedoeling is dat die commissies onafhankelijk zijn. Onafhankelijk zijn ze mijns inziens niet meer. De Raad van State heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor besturen die hun besluiten nemen zonder de juiste juridische onderbouwing. Het wordt nog erger als besturen de juridische procedures van burgers bewust jarenlang vertragen en bemoeilijken. Dat is onder andere het geval voor het festival Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Eindelijk na jaren, na een direct beroep over de omgevingsvergunning voor 2014 en 2015 omdat het bestuur weigerde een besluit bekend te maken (een direct beroep dat op onverklaarbare manier is fout gegaan), na talrijke handhavingsverzoeken en ingebrekestellingen, een beroep over 2016, zullen deze zaken gevoegd behandeld worden door de bestuursrechter. Ondertussen vinden zeven jaar lang grote evenementen plaats met langdurende contracten (tussen GGA/Recreatie NH en de festivalorganisator) die in strijd zijn met het bestemmingsplan en op een plek die behoort tot de EHS/NNN. En uitzicht op respect voor natuur en biodiversiteit (onze habitat) en de bezwaren van burgers is er nog steeds niet. De stedelijke verdichting en aantasting van groengebieden kunnen voor een multicultureel stadsdeel zware gevolgen hebben. Ik ken mijn geliefde stadsdeel al meer dan veertig jaar.

Deze gang van zaken is een politieke keuze, die door burgers zeer moeilijk aan te pakken is. Besturen kunnen besluiten nemen die juridisch niet deugen. Zuidoost heeft bijvoorbeeld recent de Amsterdamse Bomenverordening lokaal aangepast, wat niet kan. De gemeente Amsterdam negeert al jaren de status van EHS/NNN (in beheer bij de provincie) waardoor grote evenementen gewoon doorgaan.

U als ombudsman kunt daar weinig mee. U kunt de gemeente adviseren. Maar ook u bent een ambtenaar in dienst van de gemeente die het beleid niet kan en mag aanpakken. Daardoor ontstaan wel gaten en lekken in onze democratische structuur. Soms tast dit ook de rechtspraak aan, als op onverklaarbare manier door rechters fouten gemaakt worden waardoor rechtzaken weer langdurig uitgesteld worden en het probleem voor de burger gecontinueerd wordt. 

Nogmaals, u kunt hier weinig mee, maar steeds meer burgers krijgen te maken met deze onverkwikkelijke gang van zaken. De afstand tussen bestuur/politiek en burger wordt groter zegt men dan. Dat is zeker zo. Onze democratie takelt zo ook af. De burgemeester speelt een belangrijke rol in dit proces. Steeds meer mandaten worden verleend aan ambtenaren in stadsdelen, terwijl de provincie al jaren achtereen de gemeente heeft gewaarschuwd dat de inrichting van toezicht en handhaving van de omgevingswet niet adequaat is ingericht. B&W hebben daarop nogal brutaal gereageerd met het antwoord dat dit niet binnen korte tijd is op te lossen. Men gaat dus door met inadequaat besturen. Voor burgers ziet dat eruit als gebrek aan handhaving. Er is veel controle op burgers, maar nauwelijks wat bestuur en wetgeving betreft. Amsterdam bestuurt hoofdzakelijk met vrijstellingen en ontheffingen. Zo wordt ons waanzinnig gaaf land, met een goede wetgeving, voortdurend ondergraven. Steeds meer gaten en lekken, meer manieren om de wet uit te hollen. Dat geldt onder andere ook voor omgevingsvergunningen, die enkel uitzonderlijk verleend mogen worden, maar intussen wel de regel zijn geworden.

U merkte het ook gisteren, de burgers zijn mondig geworden, en dat is een goede zaak. Maar dat lost niet alle problemen op. Het lijkt er soms op alsof bestuurlijke problemen met burgers zo lang mogelijk getraineerd worden om de wetgeving de kans te geven om de knelpunten aan te pakken, jammer genoeg meestal niet in de zin van een oplossing voor de burger, maar voor de besturen, die verder hun gang kunnen gaan. De nieuwe Wet natuurbescherming is zo’n geval. De Omgevingswet die eraan komt zal naar verwachting ook voorrang geven aan ondernemingen ten koste van burgers. Het ziet er niet erg fraai uit. De bezuinigingen hebben veel problemen veroorzaakt, dat weet u als geen ander, terwijl al enige tijd internationaal duidelijk is dat bezuinigen een fout en falend politiek beleid is waar veel burgers de nadelige gevolgen van ondervinden, ook in Zuidoost.

Zoals gezegd, u gaat niet over beleid, maar in elk geval kan een drager van gezag als u heel veel goed werk doen. Uw taak is geen sinecure. Of eigenlijk ook weer wel als we de oorspronkelijke betekenis van deze term voor ogen houden.Uw uitleg van gisteren was verhelderend en ik wens u het allerbeste en veel succes met het uitoefenen van uw moeilijke taak.

Met vriendelijke groet,
Hetty Litjens
Stichting Natuurbescherming ZO"

© Natuurbescherming ZO 2015