Biodiversiteit in gevaar

Het Living Planet Report 2018 is uit. U kunt het hier downloaden (voorlopig enkel in het Engels) en hier een video in het Nederlands bekijken

WNF: "Sinds 1970 is het aantal vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met 60% afgenomen. Dat blijkt uit het Living Planet Report 2018. En hoe komt dat? Door ons voedsel, de grootste bedreiging voor de natuur op aarde.
Maar we kunnen wel iets doen, door duurzamere keuzes te maken.

ProvincieNoord-Holland: "In 2019-2023 investeert de provincie ruim 196 miljoen euro in 71 natuurprojecten en 9 subsidieregelingen. Dit staat in het Programma Natuurontwikkeling (PNO) 2019-2023. Dit is een meerjarig uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen om Noord-Holland groen, aantrekkelijk en toegankelijk te houden.

De biodiversiteit staat overal in de wereld onder druk, ook in Noord-Holland.  Door verstedelijking en de aanleg van wegen raken de natuurgebieden versnipperd en is er een gebrek aan geschikte leefgebieden voor dier- en plantensoorten. De provincie doet er alles aan om de biodiversiteit te versterken door o.a. het aanleggen van natuurverbindingen, natuurcompensatie en andere beschermingsmaatregelen. Veel diersoorten zoals de slechtvalk, lepelaar, ooievaar, raaf, otter, boommarter en eekhoorn zijn in Noord-Holland teruggekeerd of hun populatie groeit weer. Daarom blijft de provincie Noord-Holland investeren in NNN, Natura2000, Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), verbindend groen, natuurcompensatie en recreatieve verbindingen.

Heel mooi, hoor, gedeputeerde Tekin. Maar wat heeft toegankelijkheid ermee te maken? Recreatie natuurlijk! En daar wringt de schoen. Er wordt geïnvesteerd in het NNN. En waar komt dat geld terecht? Ik vrees voor een groot deel in infrastructuur voor de ‘toegankelijkheid’ en waar is die toegankelijkheid voor nodig? Voor evenementen! Nederland kent als geen ander de kneepjes van het propagandavak.

In Tekin’s rapport over biodiversiteit van 2017 schrijft hij: "De neergang lijkt weliswaar gestopt, maar van de oorspronkelijke biodiversiteit is nog maar 15% aanwezig. Hoewel we die natuurlijke situatie van de jaren 1700 niet zullen nastreven zou mijn wens toch zijn de trend om te gaan buigen naar groei. Er zijn al een paar mooie successen geboekt . De otter is weer terug, de das is inmiddels een vaste inwoner van de provincie en we zien steeds meer lepelaars. Maar hiermee zijn we er nog niet. We gaan onverminderd door met het aanleggen van het Natuurnetwerk, met het investeren in onze natuurgebieden, en met het beschermen van biodiversiteit buiten de ‘klassieke’ natuurgebieden, zoals in het agrarisch landschap en in dorpen en steden. Dat doen we niet alleen.”

Allemaal juiste en ware woorden. Maar waarom is Groengebied Amstelland (waar dhr. Tekin in het bestuur zit) nu juist bezig om onze NNN-gebieden tot evenemententerreinen te maken? Amsterdam heeft een paar NNN-gebiedjes, waarvan het grootste de omgeving van de Gaasperplas is. En daar plant GGA samen met het stadsdeelbestuur en de gemeente een heleboel evenementen. In het NNN dat bedoeld is voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. En de huidige coalitie in Amsterdam noemt zich ‘groen’ en ‘democratisch’? Laten ze dat maar gauw waarmaken!

En inderdaad, de Provincie doet dat niet alleen. Maar het zou wel beter zijn als de Provincie wat meer zou helpen om natuur en biodiversiteit te behouden en te versterken op die plekken die daar juist speciaal voor zijn bedoeld, onder andere het Gaasperpark! Dus heer Tekin, GEEN FESTIVALS IN HET GAASPERPARK, graag. Gedeputeerde Tekin (PvdA) wil juist meer festivals, en dat betekent gewoon afbraak van natuur en biodiversiteit.
Gisteren heb ik nog een lans gebroken voor de biodiversiteit tijdens de zitting bij de Raad van State over de verleende omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air. Ik hoop in elk geval dat mijn inspanningen resultaat zullen hebben.

Programma Natuurontwikkeling 2019-2023

Uur van de waarheid voor zelfbenoemd ‘groenste kabinet ooit’:
"“Dit is het uur van de waarheid voor het zelfbenoemde ‘groenste kabinet’ ooit. Om die titel waar te maken, moet nu worden doorgepakt. We roepen het kabinet op de daadkracht te tonen die past bij de urgentie van klimaatverandering”, reageren de Natuur en Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie en Natuur & Milieu op de analyses van PBL en CPB."

In Nederland hebben we het graag over het buitenland, dat zo verschrikkelijk tekeer gaat in de natuur, maar in Nederland gebeurt eigenlijk hetzelfde maar omdat dit land nu eenmaal een stuk kleiner is, op kleinere schaal. Nederland is erg goed in het rommelen met cijfers. En als het aankomt op geldverdienen dan gaat dat meestal voor. Dan is er altijd wel een ontheffing, vrijstelling, omgevingsvergunning, gedoogbeleid, of wets- of regelwijziging te verzinnen die ervoor zorgen dat er toch in het NNN gekapt en gefeestbeest mag worden. Het geld dat Amsterdam aan 'het groen gaat besteden zal voor een groot deel in asfalt komen te zitten. GroenLinks heeft er jaren geleden al voor gezorgd dat kunstgras in de Hoofdgroenstructuur werd opgenomen; dat heeft de cijfers van het groenoppervlak in Amsterdam behoorlijk opgekrikt. Ik heb de indruk dat men daarom steeds meer sportvelden wil aanleggen, mogelijk zelfs met groengelden, maar in elk geval in groengebieden. Dat oogt zo mooi in de cijfers en de statistieken.

clips 4839

Friesland liep storm voor biodiversiteit.

NPO: "Het land wordt steeds stiller en de biodiversiteit neemt af. Om aandacht te vragen voor deze stille ramp wordt vandaag [28 oktober 2018] in Friesland de 'Stoarmrin' georganiseerd, een stormloop voor meer biodiversiteit.
Met deze stormloop laten de initiatiefnemers zien dat ze het belangrijk vinden dat het land leeft en "dat het in de toekomst weer vol staat met diverse kruiden en grassen waar de insecten hun feestjes in kunnen vieren.”"

Leve de Friezen!

Wat is biodiversiteit?

Spaar het regenwoud. Stop ontbossing met ons geld!

© Natuurbescherming ZO 2015