De helft van de aarde voor biodiversiteit

Screen Shot 2018-04-26 at 16.14.16

Bovenstaand beeld geeft Amsterdam Zuidoost weer (in het midden de Gaasperplas). De donkere blokken zijn de woondruk en de paarse zijn ‘beschermde gebieden’, Natura2000. De Nederlandse Natura2000 bestaat voor 80 tot 90% uit water. Het grootste deel daarvan ligt zelfs in zee. De Veluwe is dan het grootste Natura2000-gebied te land. Water kan wel de bron van alle leven genoemd worden, maar het is ook makkelijk om watergebieden te bombarderen tot natuurgebied. Geen mens die er echt kijk op heeft, en de rest van het land kun je dan lekker weigeren om te beschermen. Ons NNN, NatuurNetwerk Nederland bestaat uit schaamlapjes groen die tegenwoordig zowat allemaal misbruikt worden voor evenementen.

Mijn bijdrage aan de EOL Encyclopedia of Life

EuropaNu: “Natuurbescherming Nederland schiet tekort volgens natuurorganisaties

Nederland laat volgens diverse grote natuurorganisaties steken vallen op het gebied van natuurbescherming. Zowel dieren als de onderwaternatuur worden nog onvoldoende beschermd, stellen het Wereld Natuur Fonds (WNF), de Vogelbescherming en Natuurmonumenten. ,,Meest in het oog springend is dat de bescherming van de Noordzee nog altijd zwaar tekortschiet'', stellen de organisaties.

Het WNF heeft samen met de andere organisaties de natuurbescherming van achttien EU-lidstaten beoordeeld. Nederland heeft Europese richtlijnen wel goed in landelijke wetgeving vastgelegd, vinden de organisaties. ,,Op papier is het goed geregeld, maar met daadwerkelijk beschermen zijn we traag'', aldus een woordvoerster van het WNF.”

Dat is hele probleem, op papier lijkt het wel wat. Maar de praktijk valt vies tegen. Nederland wordt geregeerd middels vrijstellingen, ontheffingen, omgevingsvergunningen, inbreuken op bestemmingsplannen, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten. Zelfs in de Natura2000-gebieden schiet Nederland dus tekort. Nederland blijft een kabouterlandje.

© Natuurbescherming ZO 2015