Evenementen voldoen niet aan regels

ruigoord

Parool: "De ontspannen sfeer in de kunstenaarskolonie Ruigoord verdraagt zich slecht met de toenemende regeldruk voor evenementen. Bezoekers van populaire festivals als Landjuweel moeten voortaan toch echt worden gefouilleerd.

Dat schrijft het Havenbedrijf in een kritische evaluatie van de evenementen die de afgelopen zomer op Ruigoord werden gehouden. De politie noemt de toegangscontrole zwaar onvoldoende. Ook worden bezoekers onvoldoende geïnformeerd over het drugsbeleid, zoals dat in de evenementenvergunning is afgesproken.

In de evaluatie worden ook harde noten gekraakt over de horeca. Bij een controle van vijftien standhouders op het festival Vurige Tongen bleek geen van de verkopers te werken met de verplichte temperatuurlijst. Een bak beslag bleek vijf uur buiten de koeling te staan, terwijl de regels zeggen dat dit maximaal twee uur mag zijn.

De grootste problemen worden gesignaleerd op het kampeerterrein tijdens festivals. Vurige Tongen trok 350 campinggasten die met z'n allen slechts één douche tot hun beschikking hadden. Het gasafvoerkanaal bleek kapot, waardoor het gas in de douchecabine kwam. De GGD heeft de douche buiten gebruik laten nemen, ook omdat het verplicht legionellabeheersplan ontbrak.

Het Havenbedrijf maakt zich met name zorgen over de aanwezigheid van de opslagtanks van de Vopak in de directe omgeving. Het bedrijf kent zeer strenge veiligheidsvoorschriften. Een daarvan is dat zich geen grote aantallen personen ophouden in de nabijheid, en zeker geen kwetsbare personen zoals kinderen.

Het Havenbedrijf onderstreept dat de sfeer goed is op de festivals, maar dat er absoluut zaken moeten veranderen. Ruigoord is gevestigd op de kop van de Afrikahaven; het Havenbedrijf is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van het Amsterdamse haventerrein.

Patrick Meershoek, die onder andere stadsdeel Zuidoost onder zijn hoede heeft bij het Parool schreef een hilarisch stukje in de krant van 15 februari:

Een van de vragen die tot nog toe onderbelicht zijn gebleven in het debat over de toenemende drukte in de stad: wat doen we met Frans van der Avert?
Sinds zijn aantreden in 2013 heeft de onvermoeibare voorman van Amsterdam Marketing de hoofdstad in het buitenland met zo veel succes op de kaart en in de markt gezet, dat tegenwoordig tot diep in Binnen-Mongolië gezinnen hun spaarvarken kapotslaan om die ene grote droom te realiseren: naar Amsterdam!

 Wat de stad nu nodig heeft, is een plan dat getuigt van visie en daadkracht. Een plan dat zoden aan de dijk zet. Een grootschalig themapark dus, in recreatiegebied Spaarnwoude. Een ring van hotels, met daarbinnen een replica van de grachtengordel, met op elke brug een draaiorgel, een haringkar en een verkoper van de daklozenkrant."

© Natuurbescherming ZO 2015