Foute keuze

clips 3999

Diemernieuws: "Staatsbosbeheer gaat de abelen bij de entree van het het Diemerbos kappen. 

De abelen vormen een karakteristieke laan bij de hoofdentree van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg in Diemen. De bomen verkeren in een slechte conditie en worden vervangen door knotwilgen.

Daarnaast staan er in dat deel van het Diemerbos essen die vrijwel allemaal zijn aangetast door 'essentaksterfte'. Voor de veiligheid van bezoekers en de gezondheid van het bos haalt Staatsbosbeheer de slechte bomen weg. Een grote variatie aan gezonde bomen en struiken komt hiervoor terug. De kapwerkzaamheden starten 21 augustus en zullen vier tot zes weken duren. Eind 2017 en begin 2018 zal de herplanting van bomen plaatsvinden. Gedurende de werkzaamheden is het bos tijdelijk minder toegankelijk voor bezoekers.”

Foute boel. Mogelijk moeten deze hoge bomen weg omdat ze het festivalverkeer belemmeren. Als de bomen in slechte conditie verkeren dan is de eerste vraag die men zich moet stellen: hoe komt dat? Misschien worden er in het Diemerbos te veel festivals georganiseerd die de bodem verdichten waardoor er een ernstig probleem is ontstaan met de waterhuishouding. Dan is het probleem niet de boom, maar de bodem. Dan moet er iets met de bodem gebeuren of moet ervoor gezorgd worden dat de bodem gezond blijft. De abelen zien er volgens mij ook behoorlijk gezond uit. Nu kiest men voor knotwilgen die tegen nattigheid kunnen. Knotwilgen zijn lang niet zo mooi als abelen. Mogelijk kiest Staatsbosbeheer hiermee voor de evenementenfunctie van het bos en past men liever de bomen aan aan het evenementenbeleid. Dus het zal binnenkort nog natter worden daar.

© Natuurbescherming ZO 2015