Geluid Reggae Lake

Hier in Gein3 was het geluid later in de middag zo sterk dat er ook trillingen merkbaar waren. De hele strook van de zuidoever tot Wisseloord had geluidsoverlast. Het kwam bij vlagen, een aantal minuten over de toegestane limiet en dan weer veel minder. Dat kan te maken hebben met het feit dat metingen gedaan worden gedurende vijf minuten; daarvan neemt men een gemiddelde. Men zet het geluid vier minuten over de limiet en draait het de laatste minuut een heel stuk lager. Het gemiddelde geeft dan een waarde die voldoet aan de normen. Met andere woorden men was creatief met de knoppen aan het schuiven. Ik heb het telnr. van Reggae geprobeerd, maar dat is inderdaad een voicemail. Daar schiet je dus niks mee op. Het 14020 nummer is een lachertje. Ik was wel van plan om het te bellen, maar nu ineens is het geluid behoorlijk gezakt. Waarschijnlijk is er al flink geklaagd.

shots 2827

Dit is een clip van een filmpje gemaakt in Liendenhof, binnenshuis met het raam open op de tweede etage. De gemeten waarde is zeer ver over de toegestane limiet, 78 dB, met een peak van 99 dB. En in het filmpje zijn nog hogere waarden te zien.
Het geluidsvolume is op dit moment van schrijven in Gein sterk gedaald.

Update: Vanavond is men nog twintig minuten na sluitingstijd doorgegaan met de muziek. Er zijn veel klachten binnengekomen. De meeste via 14020, ondanks de moeite die het kost om daar gehoor te krijgen.

Zoals te verwachten was, heeft men zich niet gehouden aan de afspraken, zelfs niet die vermeld in hun eigen bewonersbrief. In hun huisaanhuisbrief werd beloofd dat de opbouw van het festival zou plaatsvinden van 22 t/m 26 augustus van 08.00 tot 18.00 uur. Inmiddels is gebleken dat dit pure leugens zijn! Avond aan avond, nacht na nacht heeft men gewerkt aan de opbouw en de nachtrust van heel wat bewoners van Liendenhof en andere omwonenden ernstig verstoord. Er is ook tegen alle afspraken in met grote lichtbundels in het park gewerkt waardoor het dag- en nachtritme van vogels en andere dieren ernstig is verstoord. Er zijn ook klachten ingediend over het illegaal parkeren bij de flats in Liendenhof door festivalbezoekers.

Ook in Liendenhof heeft een auto van het begin van de avond tot 10.30 uur de toegangsdeur tot een berging geblokkeerd. De politie heeft alleen daar al voor één blok 11 auto’s bekeurd. De ochtend van het festival stond er een busje pontificaal over het doorgaand fietspad. Ik was aan het fotograferen en op het pad kwam vanuit het park een personenauto aan, met flikkerend licht. ‘Wat bent u aan het doen?’
‘Aan het fotograferen.’
‘Dat mag niet! Dat is mijn busje en ik heb een ontheffing.'
‘Dat mag wel, want dit is een openbaar terrein. En u staat verkeerd geparkeerd. U blokkeert het doorgaande fietspad.’
Enz.
De ontheffing was voor de markten van Zuidoost voor de hele maand augustus.
Toen ik uitlegde wie ik was, gaf hij uiteindelijk toe en heeft hij dat busje elders geparkeerd. Aan de handhavende heren van GGA heb ik even gemeld dat ik de klus voor hen al had geklaard. Ik ben en blijf tenslotte een onbezoldigd ambtenaar van stadsdeel Zuidoost in buitengewone dienst. De wijkagent moest lachen toen ik hem dit laatste vertelde.

shots 2842

Het gemeentelijke telefoonnummer kon door een van de bewoners pas vanochtend bereikt worden. Het 06-nummer van de organisatie pas om 23.45 uur. Toen er nogal wat kritiek geuit werd op de gang van zaken, werd degene die de klacht moest noteren ongelofelijk onbeschoft. Toen de beller zei dat het gesprek opgenomen werd (wat overigens niet waar was, maar bedoeld om een wat vriendelijker reactie te krijgen) verbrak hij onmiddellijk de verbinding.

Wat mij in de bewonersbrief opviel, was dat een team van geluidsdeskundigen o.l.v. de geluidsarchitect dhr. J. Forster was ingehuurd om het geluid te controleren. Mogelijk een familielid van mevr. Forster? Deze ‘geluidsarchitect’ is nergens op internet te vinden, maar zal waarschijnlijk wel, gezien de klinkende functie, flink betaald worden. Wat doet u als beroep? Ik ben geluidsarchitect, ik bouw geluid. Hoe hoger hoe beter natuurlijk. Weer zo’n beroep als een schandlaparchitect, eh, ik bedoel natuurlijk een landschaparchitect. Het Nelson Mandelapark is zo’n voorbeeld van schandlaparchitectuur. Dat was de geschikte plek geweest voor het Reggae Lake festival. Dan was het een gigantisch succes geweest, en hingen de omwonenden uit alle ramen rond het park om maar een flard van de muziek op te vangen. Dat is een gemiste kans voor de Bijlmer. 

Conclusie: dit festival is niet voor herhaling vatbaar!

© Natuurbescherming ZO 2015