Gevaren van strandjes en plassen

AT5: "Een 59-jarige man is gisteren verdronken in het IJmeer bij het Centrumeiland. Het slachtoffer ging een stukje zwemmen, maar keerde niet terug op strand Blijburg, waar hij zijn eigendommen had achtergelaten.”

NHNieuws: "Een 4-jarig jongetje is vanmiddag uit het water bij de Toolenburgerplas in Hoofddorp gehaald. De jonge drenkeling is gereanimeerd en met grote spoed naar het ziekenhuis gebracht.”

NOS: "Op twee andere plaatsen in Nederland worden nog mensen vermist die verkoeling hadden gezocht in het water. Op het strand van Noordwijk wordt gezocht naar twee badgasten en ook in Nuenen is iemand in het water verdwenen.”

NU: "Met het mooie zomerweer is het aantrekkelijk om in natuurwater te zwemmen. Dat kan op veel plaatsen in Nederland. Tegelijkertijd wordt de kans op onder meer het ontstaan van de ziekteverwekkers blauwalg en botulisme in het water groter."

plaveisel-plage

Als besturen plannen onwikkelen dan moet er tegenwoordig altijd een nieuw strandje tegenaan gegooid worden. Dat is vaste prik. Over de gevaren ervan denk men in het ontwerpstadium meestal niet na. Ook in de Gaasperplas zijn mensen verdronken. Toen werden er borden geplaatst met 'verboden te zwemmen’. De Gaasperplas is geen geschikte zwemlocatie, tenzij voor ervaren zwemmers. Daarom zijn strandjes die uitnodigen om te zwemmen en verder gaan dan pootjebaden niet aan te raden in Zuidoost. Als er gezwommen wordt dan is toezicht nodig. Dat kan bijvoorbeeld wel bij zwemwedstrijden.
Strandjes lijken veel mythologische kracht te hebben in steden. Laten we eerlijk zijn, voor een strand moet je naar zee. De rest is verbeelding.

© Natuurbescherming ZO 2015