Het festivalbeleid moet op de schop

AT5: "Moeten festivals de ruimte krijgen in de stad, of kan het wel wat minder? Discussie met Marijn Bosman (D66), Zeeger Ernsting (GroenLinks) en Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren)”

Onderstaande mail heb ik vandaag verstuurd aan dhr. Ernsting, met kopie aan mevr. Bosman en dhr. van Lammeren:
"Onlangs hoorde ik u in Park Politiek van AT5 zeggen dat bij uw weten er geen festivals georganiseerd worden in de broedtijd. Daaruit begrijp ik in eerste instantie dat u mijn emails aan raadsleden (dus ook u) niet leest en ten tweede zeer slecht geïnformeerd bent. Alleen al met wat gezond verstand, enig begrip van de tijd van het jaar en de dagen waarop nu al een aantal festivals georganiseerd zijn, had u moeten weten dat er wel degelijk grote festivals georganiseerd worden in de broedtijd. Wat Amsterdam Open Air betreft al negen jaar, in de broedtijd, en in het NNN, ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.

Maar u heeft nog wel een voorsprong op mevr. Bosman, die het had over drie dagen per jaar en over agressieve tegenstanders. Stemmingmakerij is nooit weg bij D66. Tegenstanders van festivals volgen de lange en zeer frustrerende weg van de rechtspraak, zoals dat in een democratische rechtsstaat hoort. Recent nog heeft de Raad van State twee besluiten tot verlening van omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air en Reggae Lake nietig verklaard en de beroepen van mijn Stichting gegrond verklaard omdat de gemeente Amsterdam in deze gevallen handelde in strijd met de rechtszekerheid en met de Awb. Ik heb mevrouw Bosman een paar jaar geleden nog in een commissievergadering tegen mij tijdens mijn inspraak horen zeggen dat alle beroepen ongegrond verklaard waren. Dat is intussen wel anders. De gemeente Amsterdam is al jaren niet op orde met de uitvoering van de Wabo. Gisteren pas kreeg ik de uitbetaling van een dwangsom over het jaar 2016 op mijn rekening gestort.

U kunt op onderstaande filmpjes zien hoe dat er toegaat in de broedtijd, tijdens de opbouw van Amsterdam Open Air:
https://vimeo.com/338716362
https://vimeo.com/339734623

Hiermee wordt duidelijk wat er mis is met het evenementenbeleid van Amsterdam. Men houdt geen enkele rekening met de feiten, presenteert een plaatje van het beleid dat kant noch wal raakt, heeft het misleidend over ‘duurzame’ festivals terwijl de enig duurzame situatie die is van onze natuurlijke parken en natuurgebieden, en als klap op de vuurpijl houdt men geen rekening met de geluidsoverlast voor de fauna in parken, noch voor die ervaren door omwonenden.

Als deelnemer aan een ‘groen en democratisch’ beleid, dat de meeste Amsterdammers willen en waarvoor ze ook op linkse partijen gestemd hebben, valt u wel diep door de mand. Om serieus genomen te worden als politicus is een modicum aan gezond verstand en integriteit nodig. 

In het evenementenbeleid van Amsterdam is nu nog steeds het NNN niet geborgd, en alles wijst erop, zie de onderbouwing van stadsdeel Zuidoost (in mandaat gegeven door de burgemeester) voor de omgevingsvergunning net verleend voor Amsterdam Open Air 2019, dat de gemeente doorgaat met het ontkennen van de status van NNN en het Gaasperpark blijft beschouwen als een evenemententerrein. Deze coalitie is kennelijk van plan om deze status definitief te ondermijnen.

U heeft van mij een tijd geleden ter vergelijking ook de kaarten gehad van het NNN, de HGS en de zogenoemde Ecologische structuur. Daaruit blijkt dat de Ecologische structuur niet zoals de advocaat van het stadsdeel na meerdere rechtszaken blijft beweren een ‘uitwerking en verfijning’ is van het NNN (voorheen EHS), maar een uitholling in strijd met de PRV, met de structuurvisie en met de oplossing van de ecologische knelpunten (er komt een gigantisch groot knelpunt bij die de ecologische verbindingen over lange afstand onderbreekt). Het huidige beleid schaft in feite het NNN af. Naast de festivals komt straks nog de herinrichting van het Gaasperpark waarvoor het bestemmingsplan gewijzigd moet worden en zelfs de PRV.

Deze coalitie is voor een groeiend aantal Amsterdammers een megaleugen. Ik stuur u graag bovengenoemde kaarten nogmaals toe, en indien gewenst een kopie van de Ecologische visie waarin duidelijk staat dat de EHS gerespecteerd dient te worden. Bovengenoemde tegenstrijdigheid is ook al door de rechtspraak opgemerkt. Misschien kunt u daar in de coalitie nu u dit weet iets aan doen.”

Na de situatie van vorig jaar (zie filmpje) had men in alle redelijkheid kunnen weten dat er weer spechten zouden broeden in en buiten het ‘festivalterrein’ en dat die spechten ernstig verstoord en in hun levenskansen bedreigd zouden worden, waardoor de jonge spechten als ze het al overleefd hebben, voortijdig uit het nest zijn uitgevlogen, of beter gezegd gevallen, nog niet goed konden vliegen en daardoor altijd een prooi worden van roofvogels omdat de ouders op zoek zijn naar voedsel en de jongen buiten het nest niet kunnen bewaken. Daarom had de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2019 niet verleend mogen worden.
Is het vanwege deze situatie dat het College nog steeds geen besluit heeft genomen na de hoorzitting over Amsterdam Open Air 2018 en dus weer in gebreke is gebleven?

Nog een laatste opmerking. Mevr. Bosman slaat wel vaker de plank mis. Als voorbeeld voor instellingen die net als festivals ook een toegangskaartje vereisen voor toegang noemde mevr. Bosman de openbare bibliotheken. Zij is waarschijnlijk nooit in een bibliotheek geweest, anders had zij kunnen weten dat je in een bibliotheek kranten, tijdschriften en  boeken kunt gaan lezen zonder toegangskaartje.

Parool: "Minder festivals, strengere regels − toch groeit de weerstand

Maar in de ogen van de critici vormen de nieuwe regels slechts een papieren tijger. Zij klagen over talloze uitzonderingen op de strengere regels. Op sociale media ontwikkelen ze een indrukwekkend geluid. Bij gebrek aan duidelijke klachtenregistratie is de omvang van de groep onduidelijk.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren en volgens eigen zeggen ‘de grootste festivalcriticus van Amsterdam’: “Het beleid is verkocht als aanscherping. Maar dat is niet te merken. Als er veel wind staat, mag het geluid harder. Met het aantal toegestane op- en afbouwdagen wordt de hand gelicht. De gemeente negeert inspraaktermijnen. Maar we gaan ze helemaal gek maken, samen met Mokum Reclaimed. Over elk foutje stellen we schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.”

Kees Kroese is een van de initiatiefnemers van Mokum Reclaimed, een groepje Amsterdammers dat het liefst festivalvrije parken ziet. De weg daarnaartoe is lang, beseft hij: “Gemeentelijke overheden wringen zich in bochten om het maar te faciliteren. Ook als niet aan alle regels is voldaan.

Kroese ziet weinig in de argumenten voor een festival. “Dat ze zo duurzaam zijn? In Nieuw-West maken ze een parkeerplaats zodat bezoekers met de auto komen. Terwijl het college zegt dat mensen uit de auto moeten. Weet je wat duurzaam is? Geen festival houden.”

We weten onderhand allemaal dat opgroeien in het groen de kans verlaagt op mentale problemen. Steden hebben dus meer groen nodig, en ook de mogelijkheid te geven aan alle stedelingen om binnen een korte afstand een groengebied te bereiken waar ze kunnen ontspannen, genieten van rust en natuur en tot zichzelf komen. Dat kan niet als in de mooiste tijd van het jaar de parken en natuurgebieden afgesloten zijn voor recreanten en maanden daarbuiten nog niet geschikt voor recreatie omdat de lig- en speelweiden drassig zijn door bodemverdichting. Nog een reden voor meer groen rond de stad is de luchtvervuiling in de stad.

Salto: "Groen binnen de Ring" met Jasper Groen (Groen Links) en Jennifer Bloemberg (Partij voor de Dieren)

Volgens onderzoek van UvA en de Gezonde Stad is er steeds minder groen binnen de ringweg A10 rond Amsterdam. Klopt dat, en wat moet eraan gedaan worden? Kemal Rijken praat met Jasper Groen (GroenLinks) en Jennifer Bloemberg (Partij voor de Dieren).”

AD: "In Nederland vallen jaarlijks ongeveer 8.000 doden door fijnstof in de lucht. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.”

© Natuurbescherming ZO 2015