Jaar uitgeluid

2016 werd op een geweldig mooie manier uitgeluid door Claudia de Breij met een steengoede oudejaarsconferentie. Zij is een natuurtalent, zij staat soeverein op het podium, zij is veelzijdig, en zij heeft iets zinnigs te zeggen. Hulde! Met Claudia komen we ook 2017 wel door. Want er zijn heel wat belangrijke wetswijzigingen recent of per 1 januari 2017 van kracht geworden. Om er een paar te noemen: de WOB en de Wet Natuurbescherming. Die voorspellen weinig goeds. Nu is voor WOB-verzoeken geen dwangsom meer verplicht gesteld. De aanvraag kan door elk onbehoorlijk bestuur gewoon uitgesteld en genegeerd worden, en dat zal in stadsdeel Zuidoost zeker gebeuren, erger nog dat is in Zuidoost al langer gebruik. Je kunt nog wel naar de rechtbank, maar ook daar is Zuidoost zeer handig in; geen sluwer bestuur om rechtszaken te verzieken dan dat van Zuidoost. Daar verschijnt hopelijk binnen afzienbare tijd een zwartboek over.

De nieuwe Wet Natuurbescherming heeft de natuurbescherming nog verder uitgekleed. Het zal steeds moeilijker worden om overtreders tot verantwoordelijkheid te dwingen. Maar goed, dat maakt het dan weer makkelijker om tijdens verkiezingen duidelijker te kunnen kiezen. Een onbehoorlijk bestuur verdient het weggestemd te worden.

Ik hoop dat alle zielepoten van rappers dit jaar van beroep zullen veranderen. Hun laagcultureel geneuzel werd al meer dan een eeuw geleden subliem overschaduwd door Dame Edith Sitwell met haar gedichten die gezongen werden en door William Walton op muziek gezet. Op oudejaarsavond dirigeerde Simon Rattle de Berliner Philharmoniker met een uitvoering voor volledig orkest (jammer genoeg zonder gezongen gedichten). Eerder had hij al een veel mooiere, oorspronkelijkere uitvoering gedirigeerd en tegelijk ook mee gezongen. (Zoiets durven de dirigenten van ons Concertgebouworkest nog niet aan.) Een juweeltje. Zie onderstaande trailer.

Hieronder een opname met Sitwell zelf.

Nog even lekker genieten, en dan gaan we er weer keihard tegenaan, Black Mrs. Behemoth.

© Natuurbescherming ZO 2015