Kosten herinrichting

Op 27 juni is in de raadscommissie AZ een onderzoek naar de rechtmatigheid van inkopen door stadsdeel Zuidoost ter kennisneming gegeven (TKN 12).
Follow the Money heeft hierover een stuk geschreven, met interessante informatie over sommige uitgaven.
FTM: "Gemeente Amsterdam wil maar niet de onderste steen boven krijgen
In de periode 2011-2015 krijgt Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam verschillende meldingen van de inkoopafdeling binnen over stadsdeel Zuidoost. Zo wordt bijvoorbeeld vanaf 2011 een deel van het Mandelapark door een aannemer als opslag gebruikt, zonder dat het stadsdeel daar geld voor vangt. Een opdracht van 105.000 euro voor bestratingswerk waarvoor maar één bedrijf om een offerte wordt gevraagd, dat vervolgens opvallend veel andere opdrachten krijgt? Of de herinrichting van het Mandelapark, die 24 miljoen euro kostte in plaats van de beraamde 16 miljoen euro? Het is een greep uit de voorbeelden waarvan meldingen zijn gedaan en die niet zijn opgepakt door Bureau Integriteit.”

DSC00765
DSC00788

Het gaat mij in dit geval om de kosten voor de herinrichting van het NMPark. Zegge en schrijve vierentwintig miljoen voor het herinrichten, voornamelijk draineren van het Mandelapark. Een half jaar lang was een deel van het park afgesloten. Niemand betwist het nut en de waarde van een festival als Kwaku. Maar het is wel duidelijk dat parken zeer kwetsbaar zijn en dat festivals schadelijk zijn voor de bodem. Dat er zoveel geld mee gemoeid is zou tot nadenken moeten stemmen. Ik denk daarbij ook aan het Gaasperpark, en het hele NNN-gebied rond de Gaasperplas, dat is ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Het stadsdeel is nu in feite bezig met het vernielen van natuur en biodiversiteit. Jawel, er komt een onderzoek naar de bodemgesteldheid en de ecologie in het park, maar er zijn al genoeg onderzoeken gedaan, bodemonderzoeken en een Ecologische verkenning van Tauw voor de provincie die aantonen dat evenementen schadelijk zijn voor de fauna en flora. Is men voor wat meer reuring en leut en nog meer sportvoorzieningen dan we al hebben, bereid om miljoenen uit te trekken voor herstel van de bodem? Amsterdam Open Air wordt niet verantwoordelijk gesteld voor de schade, want dat zou de festivalindustrie nogal afschrikken, en aan multinationals durft Amsterdam niet te komen, ook de groene en democratische coalitie niet.

De verwachting is ook dat er straks voor de herinrichting van het NNN rond de plas onnodig miljoenen uitgegeven zullen worden voor plannen die de natuur en de biodiversiteit nog verder zullen aantasten dan de festivals dat al gedaan hebben.

TKN 11 is ook interessant, want geeft aan dat stadsdeel Zuidoost zich niet gehouden heeft aan de regels die gelden voor het aantal op/afbouwdagen.

© Natuurbescherming ZO 2015