Laat je horen!?

clips 4762

Vanmorgen had de hoorzitting plaats over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2018. De ambtenaren lieten op zich wachten. Tijdens de zitting werden we drie à vier keer gestoord door harde geluidshinder van de Bijlmer trommelclub als entourage voor de actie ‘Laat je horen voor de Gaasperplas!’ buiten naast het stadsdeelkantoor. We hadden moeite om daar overheen te praten.

Alsof de duivel ermee speelt, we hadden het net over inspraak. Ambtenaar vergunningen Gossink zei dat wij, burgers, overal inspraak hadden gehad o.a. in het evenementenbeleid. Formeel wel, maar niet heus. Geen enkele van de eisen van alle aanwezige bewonersverenigingen is na de geluidsbesprekingen gehonoreerd. Even later vertelt dhr. Gossink doodleuk dat aan mij zelfs inspraak aangeboden was in de mediatie die in 2015 over AOA liep en dat ik toen niet mee wilde doen. Nee, natuurlijk niet, de voorwaarde was dat ik mijn bezwaar moest intrekken. Er is niets zinnigs uit die mediatie gekomen, enkel voor de organisatoren dat alle bezwaren van Nellestein werden ingetrokken. Het circus ging gewoon door.
Hoe je het ook draait of keert, wij krijgen altijd ongelijk, of je nu meedoet met inspraak of niet, wij zijn altijd de pineut. De overheid houdt geen enkele rekening met de omwonenden.

Dhr. de Vries, jurist van Zuidoost, weigert nog steeds om conform de uitspraak van de rechtbank over AOA 2015 een dwangsom uit te betalen, ook om de kosten te betalen van mijn advocaat na de uitspraak over Reggae Lake 2016. Hij kwam weer aanzetten met zijn kaart van de Ecologische structuur van de gemeente, die geen enkele ambtelijke of juridische waarde heeft en waarvan hij vreemd genoeg nog steeds beweerde dat die ES een aanvulling zou zijn van het NNN terwijl op die kaart juist het hele NNN rond de plas niet voorkomt. Het is dus een uitholling van het NNN. En dat heeft een duidelijke bedoeling: om nog meer ontwikkelmogelijkheden te creëren in het NNN. De advocaat van Amsterdam Open Air beweerde, om de mogelijkheden wat op te rekken, dat de ES de verbindingen aangaf. Met een gigantisch hiaat van de zuidoever, de oostoever en het Gaasperpark?
De ambtenaren van Zuidoost gaan nog steeds door met het feitelijk ontkennen van het NNN. Ik ben benieuwd of het nieuwe college dat staat voor groen en democratie het daarmee eens is. Dit wordt dé lakmoesproef voor deze coalitie. Wordt dit kleine stukje natuurgebied nog verder verkwanseld aan de commercie? Het heeft nu al meerdere ‘stedelijke functies’. Maar er zijn ambtenaren die voortdurend meer willen, tot de koek op is. Dhr. de Vries heeft voor zijn wonderlijk gedrag een mandaat van het college van b&w.

Wordt onze inspraak serieus genomen? Dat vraag ik me in het participatietraject Gaasperplas ook af. Worden we nu weer met een kluitje in het riet gestuurd of wat? Er zijn voor de actie ‘laat je horen voor de Gaasperplas’ al segways aangerukt om onwillige jongeren het park in te schuifelen, kennelijk moeten ze nog zelfstandig leren wandelen. Er stonden voor de actie vanmiddag naast het stadsdeelkantoor ligstoelen en kussens klaar bedrukt met de actieslogan. Reclame voor een nieuwe inrichting van het park. Die lijkt sowieso toch door te moeten gaan, ondanks NNN. De ligstoelen en kussens zouden later geveild worden of anderszins ‘verdeeld'. Er waren al gegadigden voor de ligstoelen natuurlijk die vroegen wanneer ze hun stoel konden ophalen.
Hoeveel heeft dat gekost? Was dat de 80.000 euro die eerder genoemd werd?

Dat wordt straks allemaal opgevoerd als zeer diepgaande inspraakmogelijkheden, maar die lopen allemaal in één en dezelfde richting: uitbreiding van evenementen, herinrichting met restaurant, strandje en museum. Er zijn nog meer voorstellen, een concertgebouw, een bibliotheek, een theehuis, een sauna op het water, enz. enz. Dat schijnt allemaal te kunnen en te mogen in het NNN.

De inspraak loopt intussen als een tierelier, als een segway in het park (een van de ambtenaren was in de bosjes gekukeld), en als een tiet op een stoeprand, zeggen we in Amsterdam. Zuidoost nergens anders! Nergens in Europa worden grote festivals georganiseerd in natuurgebieden en in de broedtijd. Ik ben benieuwd welke partijen dit permanent willen maken.

Voor wie verder wil uitzoeken hoe onbehoorlijk het bestuur van Zuidoost in het verleden gehandeld heeft kan maar beneden scrollen en in de zoekmodule ‘onbehoorlijk bestuur’ invullen.
Hier alvast een paar links:
Besluit omgevingsvergunning te laat
Vergaderen op locatie
Adviseur vergunningen
Rechtszitting
Uitspraak rechtbank omgevingsvergunningen
Onbehoorlijk bestuur

© Natuurbescherming ZO 2015