Natuurafbraak op de zuidoever

De herinrichting van het NNN, Natuurnetwerk Nederland rond de Gaasperplas is zo uitgebreid dat zowat alle instanties van de overheid er mee te maken krijgen. Het gaat niet alleen om het verleggen van paden, maar ook om het kappen van honderden bomen, het aanleggen van nieuwe infrastructuur, het uitgraven van grond, het aanleggen van nieuwe sportvelden, het verdubbelen van het bestaande parkeerterrein bij Ballorig, en het bouwen van bruggetjes. Dat zou allemaal moeten gebeuren met een aantal miljoenen uit de groengelden van Amsterdam. De natuur wordt dus afgebroken met geld dat bestemd is voor groen. Wie heeft daar baat bij? Vooral Ballorig natuurlijk. Opbrengsten voor de gemeenschap zijn er niet, tenzij men de kanoroute commercieel gaat exploiteren. Maar dat zie ik niet meteen gebeuren. Er moet meer reuring komen, en daar is vanzelfsprekend meer toezicht en handhaving voor nodig. Maar geld hiervoor is er niet. Dus na enige jaren zal Groengebied Amstelland weer gaan zeuren om meer geld van de gemeente en de provincie voor onderhoud. Dat betalen de burgers natuurlijk.

Uitwerking (bij benadering) van de plannen bij Ballorig (klik voor vergroting):
blauw = kanoroute
geel    = ‘natuuroever’
bruin   = verlegd fietspad
rood    = nieuw parkeerterrein
De ecologisch zeer waardevolle rechte sloot boven de roze ellips en rechts naar beneden tot het fietspad wordt gedempt.

clips 5327 copy 2

Het ergste is dat hierdoor het NNN aangetast en afgebroken wordt. Met name door een coalitie die zich groen en democratisch noemt. Natuur en biodiversiteit staan niet op de agenda van de huidige gemeenteraad van Amsterdam. De betrokken partijen gaan daarmee in tegen de noden van deze tijd, namelijk meer klimaatbeheersing door meer bomen en bossen te planten. Het kappen van honderden, over heel dit gebied zelfs duizenden bomen is in strijd met het NNN en met de intenties van het kabinet om de klimaatcrisis te bestrijden met meer bomen en bossen. De coalitiepartijen in Amsterdam profileren zich nu als stromannen van commerciële bedrijven die de natuur exploiteren. Ook Recreatie Noord-Holland NV (de NV zegt het al) is een commercieel bedrijf geworden voor exploitatie van onze natuurgebieden. Voorlopig heeft de provincie de aandelen nog in bezit, maar voor hoelang nog? Wanneer worden die verkwanseld aan de multinational waar ook Amsterdam Open Air deel van uitmaakt? Partijen als de SP en GroenLinks maken zich daarmee mede schuldig aan vernieling van natuur en biodiversiteit. Recreatie Noord-Holland NV heeft het NNN niet op zijn agenda staan. Dat staat in een rapport van bureau Berenschot. Met andere woorden RNH NV is een commercieel bedrijf dat natuurgebieden exploiteert en geld wil verdienen met het faciliteren van meer commercie en reuring. Feit blijft dat het de gemeente en de provincie, dus de belastingbetalers, zijn die vooralsnog de miljoenen moeten ophoesten voor de dure en onnodige infrastructuur.

De vogelweide waar de Vogelvereniging Ringmasters wedstrijden houdt zal een parkeerplek worden. De doorgaande fietsroute, de Electric freeway van/naar Almere wordt onnodig verlegd dwars doorheen een plek waar veel reuring en geloop van onder ander kinderen zal zijn. Er is geen enkele behoefte aan meer sportfaciliteiten, want die zijn er al langs het fietspad. Een kanoroute is een bedenksel van een paar ambtenaren met over het paard getilde ambities. In de grachten van Gein 3 kan al gekanood worden. Dit alles is een mateloze verspilling van geld met enkel als doel voor GGA om te bezuinigen op onderhoud van bomen. Water hoeft niet gemaaid te worden. Maar GGA en stadsdeel Zuidoost zijn echt niet van plan om meer toezicht en handhaving te regelen. De plannen zijn erop gericht om die op een lager pitje te zetten. Daarom moet ook het hagenplantsoentje met schaakpleintje verdwijnen voor een brede entree. Ook de banken die daar op het heuveltje staan moeten weg. Door het ontbreken van toezicht en handhaving zijn de houten banken daar gebruikt als barbecue door de recreërende medemens. Het is bijzonder vreemd dat het bestuur van Zuidoost en GGA nu juist die dubieus recreërende medemens tegemoet willen komen, dus juist de barbecueërs die zoveel vernieling en zwerfvuil veroorzaken. De barbecuërs die door de nieuwe entree hun plek kwijtraken zullen gewoon elders hun gerief zoeken, de natuur in natuurlijk. Gezien het ontbreken van toezicht en handhaving voorzie ik nog veel meer problemen als de plannen doorgaan zoals op de laatste conceptschets is aangegeven.

© Natuurbescherming ZO 2015