Natuurbescherming

Natuurbescherming is een globale aangelegenheid. Als we zien hoe groot de schade is die aangericht wordt door klimaatverandering in Australië, waar al een aantal mensen in de branden zijn gebleven en al bijna 500 miljoen dieren door bosbranden in Australië zijn omgekomen, dan kunnen we niet anders dan toegeven dat elke aantasting van onze natuur een criminele daad is en als zodanig ook bestraft zou moeten worden. In Jakarta weer overstromingen die levens gekost hebben. Nederland werkt met Indonesië samen voor de bescherming van havens en kustgebieden. De klimaatcrisis bedreigt nu ook de mens.

In de vorige eeuw waren al mensen bezig met het behoud van de natuur. Heimans en Thijsse waren al vroeg bezig met het onderwijzen over en beschermen van onze natuur. Een van de grote natuurbeschermers in voormalig Nederlands Indië was Andries Hoogerwerf. De populatie van de Javaanse Neushoorns die zich aanvankelijk uitstrekte van Maleisië en Vietnam tot Indonesië, is zo drastisch gedaald, vooral door de jacht, dat deze soort nu nog enkel te vinden is op het schiereiland Ujung Kulon. Volgens recente berichten is het aantal Javaanse Neushoorns met vier kalfjes toegenomen tot 72 dieren. Maar hun voortbestaan wordt nog steeds bedreigd.
Zie hieronder een film met de opnamen van Andries Hoogerwerf in het natuurreservaat Ujung Kulon op Java, gemaakt in de eerste helft van de jaren 1950. Vooraf een kleine introductie met satellietbeelden van het gebied.

© Natuurbescherming ZO 2015