Nieuw evenementenbeleid

Zoals dat wel vaker gebeurt in de stad Amsterdam is er nieuw beleid gemaakt waar bewoners wel voor zijn geconsulteerd waaronder de Stichting Natuurbescherming ZO (waarbij ons is wijsgemaakt dat er naar ons geluisterd zal worden want dat de bewoners van Amsterdam de belangrijkste stakeholders voor b&w zijn), maar dat op geen enkele manier de wensen en voorstellen bevat van de bewoners van Amsterdam. De burgemeester gaat met zijn evenementenbeleid gewoon door op het falende stramien van de neoliberale anarchie, alles voor de ondernemingen en de burger moet zich maar aanpassen of ophoepelen. Het nieuwe evenementenbeleid dat straks vastgesteld zal worden is enkel en alleen gebaseerd op dit geluidsbeleid. De Ecologische Hoofdstructuur / NatuurNetwerk Nederland is buiten beschouwing gelaten, want dat stelt vanzelfsprekend grenzen aan wat kan en mag.

Onze bestuurders gaan gewoon door met het ontkennen van de EHS/NNN. De winsten van de festivals vloeien overvloedig naar de festivalorganisatoren  en de lasten zijn voor de burgers.
De basisnorm wordt 85 dB(C) op de gevel. Maar dB(C) is in feite geen norm; het is een aangepaste meting van dB(A), de eigenlijke norm. Geluid wordt gemeten in dB(A). dB(C) is een aanpassing, een verhoging van deze dB(A) meetwaarden voor de lage frequenties met 15 dB omdat lage bassen minder goed hoorbaar zijn; daarom, is de redenering, mogen lage bassen met meer volume de lucht in gestuurd worden. Maar die lage bassen zijn altijd en bijzonder goed hoorbaar bij een geluidsniveau vanaf 75 dB. Die 85 dB(C) overigens is de norm die geldt voor de gevels van woningen. Het geluidsniveau dat geproduceerd wordt op de festivals overtreft vaak de 100 dB(A). Het zijn juist de bassen die overlast veroorzaken en die ook de kick vormen voor de bezoekers die het graag willen voelen trillen in hun body. Trouwens, voor Zuidoost is de nieuwe norm van 85 dB(C) een verslechtering.

Het Gaasperpark is volgens het onderzoek van de gemeente met 70 punten minder geschikt voor evenementen en staat daarmee onderaan de lijst van evenemententerreinen. Vreemd genoeg is ‘minder geschikt’ toch goed genoeg voor drie mega-evenementen en tientallen kleinere evenementen. Dat betekent dat het Gaasperpark (en de zuidoever) niet meer beschouwd wordt als natuurgebied, maar de facto een evenemententerrein is geworden.

Daarmee komt ook de zuidoever van de Gaasperplas weer in aanmerking voor nieuwbouw. Want als in het Gaasperpark de EHS genegeerd mag worden, mag dat op de zuidoever ook. Dan kunnen zowel langs de oostoever als de zuidoever grote evenementen plaatsvinden die nog meer geluids- en andere overlast zullen produceren, en dat in feite gedurende het hele evenementenseizoen. Het stadsdeelbestuur heeft al plannen in die richting. Het zal dus echt niet blijven bij GaasperPleasure alleen aan de oost- en zuidoever, maar er komen - voor zover GGA in staat is om nog meer festivals aan te trekken - nog meer luidruchtige evenementen. Zoekt u alvast maar een nieuwe woning in Almere.

Hieronder alvast een paar links.

Nieuw geluidbeleid voor Amsterdam

Nieuw geluidsbeleid evenementen

Enkel de Telegraaf had na de persbijeenkomst in het stadhuis belangstelling voor de persmededeling van de groep bewoners die deelnamen aan de geluidsbesprekingen.

geluidsbeleid web

Klik op plaatje voor vergroting

Later komen we hierop nog terug. Er valt hier nog veel meer over te zeggen. Onze natuurgebieden moeten gereserveerd blijven voor natuur en lichte recreatie. Er zijn genoeg grote zalen in Zuidoost voor diegenen die zonodig van oorverdovend lawaai willen genieten.

© Natuurbescherming ZO 2015