Nieuwe vragen over Reggae Lake festival

Vanavond worden in het vragenhalfuurtje van de vergadering van het Algemeen Bestuur van stadsdeel Zuidoost door GroenLinks vragen gesteld over het (ontbreken van informatie over) Reggae Lake festival dat gepland is in augustus en waarvoor al kaarten worden verkocht. Waarom wordt dit festival niet net als Kwaku in het Nelson Mandelapark gehouden? Ik vind het bijzonder arrogant van alle festivalorganisatoren dat ze al kaartjes verkopen voordat er überhaupt door het stadsdeel iets over is gecommuniceerd, laat staan een vergunning voor is verleend. De Stichting heeft een paar dagen geleden een WOB-verzoek aan het bestuur gericht om inzage te krijgen in de beschikbare stukken voor dit festival.

GroenLinks: "Vragen aan het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie Zuidoost

Betreft: Berichtgeving Organisatie Kwaku festival van een groot internationaal Raggae Festival in het Gaasperpark in zomer 2016.

Datum: 9 mei 2016

Geachte leden van het Dagelijks Bestuur,

Graag leg ik u de volgende vragen ter beantwoording in het vragenhalfuur tijdens de oordeelsvormende bestuurscommissie vergadering van op 10 mei a.s. voor:

Vraag 1: Heeft u kennis genomen van de aankondiging op 6 mei jl. door de organisatie Kwaku Summer festival dat er een nieuw groot internationaal reggae festival in Amsterdam komt, nl. Het Reggae Lake festival in Gaasperpark Amsterdam? Voor meer info kijk op www.reggaelake.nl

Vraag 2: Bent u op de hoogte dat het Gaasperpark deel uitmaakt van Natuur Netwerk Nederland, voorheen Ecologische Hoogstructuur?

Vraag 3: Bent u op de hoogte dat het Gaasperpark deel uitmaakt van de Hoofdgroen structuur Amsterdam?

Vraag 4: Bent u op de hoogte dat het Gaasperpark deel uitmaakt van Groen gebied Amstelland?

Vraag 5: Hoe en door wie is hiertoe de vergunning verleend? Op basis van welke wet- en regelgeving?

Vraag 6: Past dit festival in het beleid zoals vastgesteld in de evenementennota?

Vraag 7: Betekent dit dat we nog meer festivals in het Gaasperpark kunnen verwachten?

Vraag 8: Hoe wordt hierover met de omwonenden gecommuniceerd?

Vraag 9: Hoe wordt hierover met de bewoners in Zuidoost gecommuniceerd?

Vraag 10: Is het mogelijk om tegen het besluit inzake het festival in beroep te gaan? Zo ja, hoe en waar?

Met vriendelijke groet,
Lilian Peters

Buitengewoon bestuurscommissie lid Amsterdam Zuidoost”

Vers van de pers: de vergadering is momenteel, het is net even over half acht vanavond, aan de gang. Straks na afloop kunt u op deze link de antwoorden van voorzitter Dalgliesh beluisteren

Korte samenvatting van de antwoorden van mevr. Dalgliesh:
Het bestuur is zich ervan bewust dat het Gaasperpark behoort tot de EHS (Ecologische Hoofdstructuur - nu NatuurNetwerk Nederland geheten), de HGS (Hoofdgroenstructuur) en Groengebied Amstelland. Het evenement zou georganiseerd worden in uitvoering van de evenementennota. Maar zoals mevr. Dalgliesh zou moeten weten, is die evenementennota in strijd met het bestemmingsplan. Daar hebben de beroepsrechtbank en de Raad van State zich al over uitgesproken i.v.m. Amsterdam Open Air. Er is daarom een omgevingsvergunning voor nodig. Het stadsdeelbestuur is momenteel bezig met het bemoeilijken van een rechtszaak tegen de omgevingsvergunningen die eerdere jaren waren verleend voor Amsterdam Open Air en geeft daarmee de indruk dat zij wist en weet dat aan de voorwaarden voor een omgevingsvergunning voor Open Air niet was voldaan.

De vergunning voor Reggae Lake festival is nog niet verleend. De aanmelding van dit festival is begin februari gebeurd. Dat is rijkelijk laat, want dat had begin december 2015 al gebeurd moeten zijn. Op 19 mei is er vooroverleg met de aanvrager. Intussen worden er al kaartjes verkocht. Volgens mevr. Dalgliesh is het de organisator die de communicatie over dit evenement aan moet gaan. De website van het festival is al een hele tijd in de lucht, en de kaartverkoop is al op gang, maar een aanvraag hebben ze nog niet ingestuurd. Vreemde gang van zaken. Het bestuur heeft toch wel de taak om de omwonenden op de hoogte te stellen van dit festival en van de procedure. Een aanvraag had al aanwezig moeten zijn en ter inzage te liggen. Er is momenteel dus nog geen besluit van het bestuur hierover. Maar daar kunnen t.z.t. vanzelfsprekend na inzage bezwaren tegen ingediend worden.

© Natuurbescherming ZO 2015