Nous ne maintiendrons pas!

Parool: "Ombudsman: 'Amsterdam zit in een handhavingscrisis’

Fietsers die door rood rijden, coke op scholen, dronken toeristen... Wie doet er wat tegen? We zitten, zegt de ombudsman, in een handhavings­crisis.

Een typisch Amsterdamse oplossing. Er komen vuurwerkvrije zones: bewoners kunnen hun eigen straat, pleintje of speeltuin aanwijzen als gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Maar: deze bewoners worden wel geacht zelf de rotjes uit hun tuin te weren.
De gemeente, schrijft burgemeester Femke Halsema, stelt geen 'handhavingscapaciteit' beschikbaar. ­Bewoners kunnen een bord krijgen om hun wensen kenbaar te maken. 

Die Amsterdammers beginnen zich zo lang­zamerhand af te vragen waar wel nog wordt ­gehandhaafd. Niet in het verkeer, is de indruk. Een briefschrijver in de krant van donderdag: 'Ik werd weer eens geconfronteerd met het feit dat de meeste fietsers zonder licht rijden. Ik had de grootste moeite al die spookfietsers te zien die uit het niets opdoken.'
'Handhaven is blijkbaar een kansloze zaak: het bekeuren van fietsers zonder licht is alleen iets wat oudere Amsterdammers zich, met enig heimwee, kunnen herinneren.

Dubbel verval
Ombudsman Arre Zuurmond vat het bondig samen: Amsterdam verkeert in een hand­havingscrisis. Zondag zei hij, in een debat in De Balie over 'de stad waar alles kan', dat het probleem nog veel groter is dan we allemaal denken. 
"We hebben 2000 illegale taxi's rondrijden, er gaat 4 kilo coke per dag door, in veel winkels zijn ATM's van buiten Europa geplaatst, dat zijn witwasmachines. En coke is de norm op middelbare scholen geworden.

Gekke henkie
Als je maar lang genoeg niet handhaaft, zegt hij in een gesprek met deze krant, gaan mensen zich niet meer aan de regels houden. Hij noemt het dubbel verval: eerst verdwijnt de hand­having, daarna houden de mensen zelf op met het uitdragen van de norm. Bondig samengevat: "Dan denken mensen: ik ben gekke henkie niet."
Hij heeft het dan niet alleen over door rood licht fietsen of te hard rijden. Hij noemt het voorbeeld van een medewerker van de Belastingdienst die hem zei in bepaalde delen van Amsterdam niet meer te controleren 'omdat hij geen kogelwerend vest heeft’.

Volgens Zuurmond zijn binnenstadbewoners aan hun lot overgelaten en zijn delen van het centrum onleefbaar. Zijn conclusie: "Waar de overheid te veel op de achtergrond treedt, ontstaat een jungle.””

Burgemeester Halsema heeft fel op gereageerd op de uitspraken van de ombudsman. Maar er is wel degelijk sprake van gebrek aan handhaving en rechtsonzekerheid in Amsterdam. De burgemeester is bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor festival Reggae Lake zelfs teruggefloten door de bestuursrechtbank Amsterdam die het beroep van de Stichting Natuurbestemming ZO gegrond en de vergunning nietig verklaarde wegens rechtsonzekerheid en onmogelijkheid om de voorwaarden van de vergunning goed te handhaven.
StanVanHoucke: "De uitspraken van Zuurmond waren voor burgemeester Halsema reden om in de telefoon te klimmen en de ombudsman een uitbrander te geven. “Ik heb hem gebeld en gezegd dat hij misschien eens in Somalië moet gaan kijken,” aldus Halsema.
Op de website van Buitenlandse Zaken lezen we waar Halsema aan refereert wanneer zij met betrekking tot haar beoordeling van de situatie in Amsterdam verwijst naar dit Afrikaanse land: “Er is zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. Daarnaast is het rechtssysteem van Somalië voor een deel afwezig of functioneert het niet. Hierdoor is onduidelijk welk rechtssysteem van toepassing is en dat kan leiden tot rechtsonzekerheid.”
Gelukkig heerst er in Nederland geen oorlog – hoewel het kabinet er voortdurend op wijst dat wij eigenlijk toch wel in oorlog zijn met Rusland – maar de burgemeester gaat wel erg ver door haar evenementenbeleid dictatoriaal door te drukken en de voorwaarden van de vergunningen niet te handhaven. Wij verwachten van Nederland en Amsterdam betere normen dan die in Somalië.

Het niet handhaven neemt schrikbarende vormen aan en dat in zowat alle geledingen van de maatschappij. Deregulering en privatisering hebben de commercie verziekt. Alles moet maar kunnen. En de oppassende burgers moeten het verduren. Geluidsoverlast in heel de stad, festivals denderen over onze parken en natuurgebieden heen. Geluidsoverlast is schadelijk voor de volksgezondheid. 
Ik heb het al vaker geschreven: "Nederland wordt geregeerd middels vrijstellingen, ontheffingen, kruimelregelingen, omgevingsvergunningen, inbreuken op bestemmingsplannen, rekenmodellen, meetcorrecties, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten.”

Een voorbeeld van laksheid van stadsdeelbesturen i.v.m. handhaving van de geluidsnormen:

LagerToontje: “Meteo-correctie

In Amsterdam is in maart 2018 een beleid aangenomen waarin rekening wordt gehouden met het effect van meewind. Dat is niet nieuw natuurlijk; in het oude beleid was de gevelnorm weliswaar in dB(A), maar diende altijd gerespecteerd te worden. Ook als de wind ongunstig stond.
Het nieuwe beleid voorziet in een uitzondering voor vijf locaties waar de wind meer invloed zou kunnen hebben dan andere locaties. Daar mag, indien er onder meewind gemeten wordt, 3 dB meer op de gevels staan dan op andere locaties of indien er niet tegen de wind in gemeten wordt.

Daar kan Lager Toontje niet mee akkoord gaan.
Juist op deze locaties hebben de omwonenden van oudsher al veel te stellen gehad met festivals en geluidsoverlast, het geeft geen pas om de redelijke binnennorm van maximaal 50 dB(A) los te laten alleen omdat het festival bang is dat het geluid terug moet als de wind draait.
Helaas liep een gesprek met beleidsmakers en vergunningverleners, georganiseerd door de Ombudsman, uit op niets. Er kwam slechts 1 ambtenaar opdagen, van de ruim 30 genodigden. Het betoog dat lagertoontje had willen houden, en de daaraan gekoppelde vraag, staat hier.

"Vraag aan Gemeente Amsterdam
Om de ongelijkheid, de oneerlijkheid uit het nieuwe beleid te halen, en de balans te verbeteren, vraag ik de vergunningverleners van Oost, Nieuw West, Zuid-Oost en Noord om de meteo-correctie niet meer in hun vergunningen toe te laten.

Mocht de Burgemeester de regie over deze festivalterreinen naar haar toe willen trekken, vraag ik haar om de meteo-correctie te schrappen uit het pakket van toe te passen maatregelen.

© Natuurbescherming ZO 2015