Onbehoorlijk bestuur

De praktijk van onbehoorlijk bestuur lijkt besmettelijk te zijn in Amsterdam. Gisteren was er weer een gevalletje in de gemeenteraad. De burgemeester heeft het nog even gehad over zijn erfenis van Van der Laan, draaide wat rond de pot, maar het geluids- en evenementenbeleid bleef een onaantastbare aangelegenheid van B&W volgens hem. Er werd dus niet gestemd, maar het beleid werd ter kennisname aangeboden. En zo geschiedde. Er konden wel moties ingediend worden, en mij is ondanks de belofte van de burgemeester nog onduidelijk of die ook werkelijk uitgevoerd zullen worden. Hij zou zijn best doen. Maar hoe lang is hij nog waarnemend burgemeester? Ik heb er weinig fiducie in, want in Amsterdam is handhaving niet de regel maar de uitzondering. Jorrit Nuijens constateerde dat de burgemeester verantwoordelijk blijft, samen met zijn college, dus verantwoordelijk voor dit onbehoorlijk bestuur. Daarmee is de toon gezet en is de gemeenteraad flink geschoffeerd en klaar voor een nieuw burgemeesterlijk dictatoriaal beleid. Mijn medeleven gaat naar alle raadsleden.

Dit niet of wel aangenomen beleid, hoe u het zien wil, zou uitgaan van de uitgangspunten die nog zijn ingebracht door van der Laan. Maar in feite is geen enkel uitgangspunt hard gemaakt en worden uitzonderingen toegestaan op alle uitgangspunten. Er werd gezegd dat er een algemeen stedelijk evenementenbeleid zou komen, maar ook dat werd weer behoorlijk onderuit gehaald door de mededeling dat er maatwerk geleverd zal worden, dus elk park zijn eigen uitzonderingen en locatieprofielen. Jammer genoeg was het standpunt van GroenLinks dat de locatieprofielen van kracht worden die waren aangenomen door de stadsdeelbesturen. Die profielen zijn in stadsdeel Zuidoost op geen enkele manier met inbreng en inspraak van de bewoners opgesteld.

Voorlopig blijven er luidruchtige evenementen met vuurwerk en CO2-kannonen in het Gaasperpark tijdens de broedtijd. Er zijn door GL, de PvdD en af en toe een andere partij wel een paar moties ingediend, maar de meest nodige en juiste zijn jammer genoeg niet aangenomen. Dat ligt hoofdzakelijk aan VVD, D66 en de PvdA. Ook de SP viel nogal tegen. Maar ja, die zit in de coalitie, en dat kost je een stuk van je ziel.

clips 4469

B&W blijven beweren dat het aantal evenementen nu niet meer mag toenemen. Maar mevr. Bosman van D66 had toch weer een motie om broedplaatsen te creëren voor experimentele beginnende festivalorganisatoren. Waar die precies moeten komen kon ze niet zeggen. Maar is er nu wel of niet bepaald dat er paal en perk gesteld wordt aan festivals? De wens van de gemeente om meer infrastructuur aan te brengen in parken staat nog steeds overeind. Dat betekent gewoon dat men festivals gaat faciliteren en dat er dus meer zullen komen, en grotere. Dit beleid ziet niet op grenzen aan de groei.

GGA is zoals u al gezien heeft nog steeds druk bezig met het voorbereiden van het Gaasperpark voor nog meer bezoekers en evenementen. Dus GGA stoort zich kennelijk niet aan de wensen van de gemeente. Het NNN wordt totaal genegeerd. Ook de provincie wordt geschoffeerd door dit beleid. Of is het zo dat het NNN in feite al is afgeschaft? Dat is in elk geval de wens van GGA en andere schappen want die hebben respectievelijk aan Amsterdam en aan de provincie laten weten dat ze niet uit de voeten kunnen met het huidige beleid en meer ruimte en bezoekers wensen om de verdiencapaciteit te verhogen. 

Voor de bewoners van Amsterdam die in alle rust hun lente, zomer en herfst willen doorbrengen komt er geen verbetering door dit beleid. Hoe denkt u dat de festivalorganisatoren zullen reageren op de uitdunning die in het Gaasperpark aan de gang is? Met grote blijdschap. Dus al dat gepraat van B&W over een redelijk midden, en 'beide partijen moesten iets inleveren', is onzin. Er is helemaal geen sprake van een balans, zoals de PvdA beweerde. Aan geen enkel uitgangspunt van Van der Laan wordt strikt de hand gehouden, en aan geen van de wensen van de verenigde Amsterdamse bewonersverenigingen wordt tegemoet gekomen. De Amsterdammers zijn gepiepeld.

Mevr. Bosman (D66) stond voor de zoveelste keer te beweren dat er nergens in onze parken verdichting geconstateerd was. Zij kan daarmee de Trump van Amsterdam genoemd worden. Haar wethouder Choho (ook D66) liet doorschemeren dat er wel verdichting gemeten was, maar dat er geen verschil was tussen intensief en extensief begane parkdelen. GL antwoordde daarop dat er niet is gemeten door de gemeente op festivalplekken en dat alle deskundigen aangeven dat er meer onderzoek nodig was. Daar is B&W nog steeds zeer huiverig voor natuurlijk, want uit bodemonderzoeken  gedaan op de oostoever van de Gaasperplas (GaasperPleasure) en in het Gaasperpark (Amsterdam Open Air) blijkt dat er zeer sterke verdichting is gemeten en dat op veel festivalplekken verdichtingswaarden gemeten werden van meer dan 3 tot meer dan 5 MPa. In een dergelijke bodem kunnen wortels niet overleven en sterft ook het bodemleven. Dit is dus een aantasting van de natuurwaarden van het park. Er zou geen verband zijn tussen verdichting en festivals beweerde Choho. Maar de gemeente heeft nagelaten om bodemonderzoeken te doen op festivalterreinen, en daarom kan Choho ook niet beweren dat er geen verband is. Er is bewust niet gezocht naar een verband, omdat men donders goed weet dat de uitoefening van zware belasting op een bodem leidt tot verdichting. Er zijn heel wat onderzoeken gedaan in opdracht van de overheid die een verontrustende verdichting gemeten hebben in landbouwgebieden en ook daar wordt verdichting gerelateerd aan zware belasting door tractoren e.d.

Zelfs de burgemeester kon het niet laten om mevr. Bosman duidelijk te maken dat zij zijn woorden heel erg naar haar toehaalde. Dat is inderdaad mevr. Bosman ten voeten uit. Zij is zeer selectief met haar feiten en overdrijft graag. Verdichting is een feit. Verder is het jammer genoeg de PvdA die toch een steek laten vallen heeft. Als de PvdA bij cruciale moties meegestemd had met GL en de PvdD dan was er iets te verbeteren geweest. Nu doet de PvdA - net als bij andere aangelegenheden als zorg - gewoon mee met de neoliberale waan van de dag. In Zuidoost, het enige stadsdeel waar de PvdA nog iets in de pap te brokkelen heeft, heeft de belangrijkste partij zich zelfs schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur. Vriendjespolitiek heerst nu alom in Amsterdam.

De enigen die hier baat bij hebben zijn de festivalorganisatoren die de winsten opstrijken. De verhuurprijzen van natuurgebieden die door GGA worden gevraagd zijn geheim maar het is duidelijk dat die niet volstaan om GGA zelf uit de rode cijfers te halen. Er moeten miljoenen door de gemeente Amsterdam en de provincie ingebracht worden en dat zal nog jarenlang zo blijven. Wij betalen intussen de kosten voor het groenbeheer dat hoofdzakelijk bestaat uit kappen en rooien, het aanleggen van infrastructuur en het herstellen van kapotgereden parken. Als GGA wil dat de ‘verdiencapaciteit’ van ons NNN vergroot wordt, dan worden onze natuurgebieden evenemententerreinen. Het is gewoon niet mogelijk om natuurgebieden te beheren of te onderhouden met de verhuuropbrengsten uit festivals, ook al worden er het hele jaar door evenementen georganiseerd. De winsten gaan tegenwoordig naar buitenlandse multinationals. De hele festivalindustrie is een verkapte privatisering van onze natuurgebieden. De opbrengsten voor de gemeenschap zijn nihil. Het NNN is nooit bedoeld als evenemententerrein.

D66 passeert de VVD uiterst rechts tegenwoordig. Als D66 het over duurzaamheid heeft, dan gaat het meestal toch om geld en infrastructuur voor evenementen. En dan maar lekker veel vuurwerk en CO2-kanonnen in onze parken. Choho wilde geen ‘generiek’ (de wethouder jongleert graag met onduidelijke woorden) verbod op vuurwerk tijdens de broedtijd in parken, en wel omdat de broedtijd veel te ruim zou zijn als je rekening houdt met meerdere soorten, van eind december tot september. Intussen zijn zowat al onze parken flink uitgedund en is de aanwezigheid van beschermde fauna miniem want die heeft daar geen rust meer door de luidruchtige festivals, dus Choho promoot hier gewoon het gebruik van vuurwerk en CO2-kanonnen. Helemaal niet duurzaam dus. 

En dan is er nog dit:

SCOnline: "Neem de noodzaak voor regionaal bestuur weg’
Voor het uitvoeren van gemeenschappelijke taken werken gemeenten steeds meer samen in gemeenschappelijke regelingen. Maar de democratische controle op de besluiten die in dergelijke samenwerkingsverbanden worden genomen, laat te wensen over. Het kabinet wil daarom de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) aanpakken: die moet democratischer. De coalitie volgt daarmee een wens van D66.
Het is een teken van onmacht dat er zoveel gebruikgemaakt wordt van de gemeenschappelijk regelingen en dat het openbaar bestuur op een niveau tussen de direct gekozen gemeenten en provincies wordt geplaatst. Het zijn geen politieke gemeenschappen, maar er worden wel hele grote beslissingen genomen. Het regionaal bestuur moet weer worden teruggebracht tot het niveau van de voorzieningen, en gemeenten moeten op een niveau gebracht worden dat ze hun taken weer op eigen kracht aan kunnen. Sleutelen aan het democratiseren van regionaal bestuur is het paard achter de wagen spannen.”

Vreemd. D66 misbruikt de gemeenschappelijke regeling waar Choho zelf in het bestuur zit (middels zijn vertegenwoordiger mevr. Bosman), recreatieschap Groengebied Amstelland, om meer evenementen in het NNN te faciliteren. GGA is zeker geen democratisch bestuur. Klopt helemaal. Maar in Amsterdam zit D66 wel met beide handjes in de honingpot. Met andere woorden, D66 is een partij met veel praatjes die ze zelf vaak niet begrijpen of niet willen waarmaken. Choho vindt dat de broedtijd veel te ruim is, en dat is niet te harden volgens hem. D66 is een mean, ongeleid projectiel.

De burgemeester heeft de toezegging gedaan dat gedurende de komende twee jaar het festivalgeluid binnenshuis gemeten wordt om de spraakverstaanbaarheid binnen te garanderen. Maar over een paar maanden of jaar is er waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Toezeggingen zijn geen vaste regels of normen.

Er zijn gisteren 16 moties aangenomen, en 25 verworpen. Die u kunt allemaal vinden onder agendapunt 11.
Mijn dank voor al hun inspanningen tijdens deze raadsvergadering en vorige commissievergaderingen aan de raadsleden van GroenLinks (Jasper Groen en Jorrit Nuijens), van de Partij voor de Dieren (Johnas van Lammeren), van het CDA (dhr. D. Boomsma), en van de Partij van de Ouderen (mevr. Wil van Soest).

GGA is geen democratische organisatie (E. Gossink, ambtenaar Zuidoost)

Amsterdam is geen festivalterrein (woorden van dhr. Boomsma, CDA).

Geen dance events in het NNN (Jorrit Nuijens, GL).

© Natuurbescherming ZO 2015