Onbehoorlijk bestuur

integer

Cartoon Nico Visscher

FNV: "Eén op de zes rijksambtenaren onder druk gezet om niet-integer te handelen

Eén op de zes rijksambtenaren is weleens onder druk gezet om niet-integer te handelen; in 68% van de gevallen gebeurde dit door de leidinggevende. Het vaakst werd gevraagd om informatie achter te houden (34%) of uitkomsten van rapporten aan te passen (25%).

Publieke en persoonlijke gevolgen

Het merendeel (85%) geeft aan dat niet-integer handelen gevolgen heeft voor het publieke of maatschappelijke belang, zoals bijvoorbeeld beleid op basis van onjuiste informatie en verkeerde of verspilde besteding van geld. Bovendien leidt niet-integer handelen ook tot psychische klachten bij de ambtenaren, zoals stress, angst en/of schuldgevoelens (52%).

 Geloofwaardigheid van de overheid aangetast

Ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten zich aan gedragsregels houden. Een ambtenaar die de eed of belofte aflegt, zweert of belooft dat hij deze regels nakomt. 91% van de respondenten heeft de ambtseed afgelegd.

Als overheidsinstellingen, besturen en raden, en van daaruit ook burgers en media verkeerd worden geïnformeerd dan is de democratische rechtsorde in gevaar, omdat goede beslissingen enkel genomen kunnen worden met de juiste informatie.
Besturen en hun vertegenwoordigende ambtenaren, als vergunningverleners en juristen, die principieel de financiële belangen van bedrijven voorrang geven kunnen en zullen daarbij andere belangen negeren als het algemeen belang en het belang van betrokken bewoners. Als ambtenaren daarbij bereid zijn om ook de rechtspraak te misleiden zoals dat het geval was in de gemeente Amsterdam, met name in stadsdeel Zuidoost inzake de verleende omgevingsvergunningen voor festivals en zij in feite nog steeds de status van de EHS/NNN negeren, dan is dat zeer verontrustend, dan wordt de kloof tussen bestuur en burgers nog groter en daalt het vertrouwen in het beleid.

Het meeslepen van bewoners in een beleid dat in strijd is met het bestemmingsplan en met de Provinciale ruimtelijke verordening, bijvoorbeeld door de opzet van het aan de gang zijnde Participatietraject Gaasperplas (the sky is the limit’ - roept u maar hoe u natuur en biodiversiteit het liefst afgebroken had willen zien) is zelfs te beschouwen als een oproep tot wetsovertreding en anarchie. In Zuidoost noemen we dat vriendjespolitiek. Geef de spitsburger een centje en hij wordt graag medeplichtig. Het is niets anders dan onbehoorlijk bestuur.

© Natuurbescherming ZO 2015