Ondanks festivals geld tekort

shots 3105

Kaalslag in het Gaasperpark
24 november 2016

Parool: "Acht ton meer nodig voor beheer van groengebied Amstelland

Het groengebied Amstelland verkeert in financiële moeilijkheden. De beheerder van onder meer de Gaasperplas en de Ouderkerkerplas zegt 800.000 euro extra nodig te hebben voor het onderhoud van de recreatiegebieden.

Het bestuur van Amstelland spreekt donderdag over een voorstel om dure voorzieningen in de gebieden te versoberen of weg te halen. Het gaat dan om bijvoorbeeld toiletgebouwen, vlonders en speelvoorzieningen, zoals de bekende waterspeelplaats bij de Gaasperplas.

Zo'n saneringsronde zou een besparing van ruim zes ton opleveren. Het bestuur zegt 2,4 miljoen euro nodig te hebben voor het beheer. Het huidige budget bedraagt 1,6 miljoen, dat wordt betaald door de provincie en de vier aangesloten gemeenten: Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel.

Festivals

Een alternatief is een verhoging van de bijdrage van de gemeenten, maar dat ligt gevoelig. De aangesloten gemeenten hebben de afgelopen jaren juist aangedrongen op verlaging van de contributie en vinden dat het groengebied op zoek moet naar externe financiering.

Die extra inkomsten zijn onder meer gevonden in het aanbieden van de recreatiegebieden voor festivals. Aan een groot meerdaags festival houdt het groengebied tussen de 85.000 en 140.000 euro over. Dat is overigens pas het geval na een opstartfase van twee of drie jaar.

Het bestuur wil de komende maanden gebruiken om de problematiek te bespreken met de gemeentebesturen en het provinciebestuur. Ook de provincie denkt momenteel na over haar toekomstige betrokkenheid bij de recreatiegebieden.

beheerversobering gaasperplas

Het is toch vreemd dat GGA al zes jaar een mega-evenement als Amsterdam Open Air houdt in het Gaasperpark en nog steeds moet bezuinigen. Recreatie Noord-Holland NV heeft een winst gemaakt van 3,6 miljoen. De vraag is waar dat geld naartoe gaat. En zijn die bezuinigingen geen voorwendsel om de ruimte voor festivals in het park nog te vergroten en het park definitief te bestemmen als festivalterrein? GGA maakt soms rare kronkels. Er wordt inderdaad geen geld besteedt aan ecologisch groenbeheer, maar wel gigantisch veel - is de bedoeling - aan infrastructuur, met name voor de Open Air Highway, de festivalweg voor aan- en afvoer van vrachtverkeer door het park heen. Tot overmaat van ramp gaan de ‘bezuinigingsmaatregelen’ ook heel veel geld kosten, want het verwijderen van bruggetjes en vervangen ervan door duikers, is een dure kwestie, en ook de bijenstal zal afgebroken worden in de plannen van GGA. Ze zijn van de ratten besnuffeld!

Feit is: het beleid van behoud door ontwikkeling is een megaflop geworden. Stop met het festivaliseren van onze parken en besteed het beschikbare geld aan ecologisch groenbeheer in plaats van aan dure infrastructuur. Dat is stukken goedkoper! Festivals zullen nooit de kosten voor het groenbeheer kunnen opbrengen.

De Stichting Natuurbescherming ZO gaat morgen inspreken op de vergadering van GGA samen met de Commissie Gaasperplas van de Bewonersvereniging Nellestein.

© Natuurbescherming ZO 2015