Verkoop aandelen Recreatie Noord-Holland

ProvincieNH: "Provincie wil aandelen Recreatieschap Noord-Holland verkopen

Zij heeft daarom via advertenties gepeild welke partijen belangstelling hebben om de aandelen over te nemen. Staatsbosbeheer kwam daaruit naar voren als enige kandidaat. Gedeputeerde Staten gaan nu samen met de betrokken partijen de voorwaarden voor de verkoop verder invullen.

De uitvoering van het beheer van de recreatieschappen is uitbesteed aan Recreatie Noord-Holland. Noord-Holland is 100% aandeelhouder van Recreatie Noord-Holland. Daarnaast is zij medeopdrachtgever in de recreatieschappen [waaronder Groengebied Amstelland]. Deze positie is ongemakkelijk vanwege de ‘dubbele pet’ die niet gewenst is. Door de verkoop van de aandelen is geen sprake meer van deze verschillende rollen van de provincie.”

Bureau Berenschot constateerde over Recreatie Noord-Holland (de uitvoerende organisatie van de schappen in Noord-Holland) o.a. de ‘dubbele pet’ en het feit dat in de agenda van RNH het NNN niet geborgd is. RNH had een eigen beleid en de beheersuitvoering van de schappen in handen. De schappen beheren het NNN namelijk. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de provincie via RNH tegen haar eigen beleid en verordeningen (bescherming van NNN) ingaat.
"In het Berenschot rapport over de evaluatie van RNH kwam naar voren dat de bestuurlijke agenda van het AB gedomineerd wordt door concrete projecten of voorstellen en te weinig door strategische afwegingen. 
In het rapport wordt door enkele betrokken bestuurders de wens uitgesproken om meer strategische discussies te laten plaatsvinden in het AB. Belangrijke inhoudelijke onderwerpen als Natuurnetwerk Nederland (NNN), erfpacht Staatsbosbeheer en Meerjarenplanning staan niet op de agenda. In het verlengde hiervan geven betrokkenen aan dat agendaonderwerpen vaak incident gedreven zijn."

Dat Staatsbosbeheer de werkzaamheden overneemt kan een goede mogelijkheid zijn om de natuur meer te gaan respecteren in het NNN. Maar wat men verkoopt is natuurlijk ook de verdiencapaciteit van de schappen, d.w.z. de evenementen en opbrengsten uit horeca e.d.

In elk geval komt het beheer bij SBB in meer natuurvriendelijke handen. Hopen we dan maar. Maar het grote probleem ligt bij de recreatieschappen, die het NNN zien als een verdienmodel.

NNN

Wat betreft de dubbele pet, de schappen zelf hebben nog steeds een driedubbele pet op. Iets wat mijn stichting ook al vaker te berde gebracht heeft in vergaderingen van GGA. Een recreatieschap is een gemeenschappelijke regeling onder burgemeesters van diverse gemeenten en daar komen de gemeenteraden in principe niet bij kijken. Het enige wat de gemeenteraden mogen is het uitvoeren van het beleid van de burgemeesters. De colleges bepalen dus in feite wat er gebeurt in de schappen, het beleid, de uitvoering en de ontwikkeling. Zij moeten zich daarbij houden aan de Provinciale ruimtelijke verordening die nog steeds geldt voor het NNN. Maar als RNH al een ongewenste constructie is die zich niet aan de eigen Provinciale verordening houdt, dan zijn de schappen dat nog veel meer.

Schappen zijn geen democratische instellingen, maar kleine dictatuurtjes van burgemeesters. 
De burgemeesters bepalen het natuurbeleid in het NNN, en doen dat in het huidige systeem nog steeds zonder rekening te houden met het NNN. Dat odium dat op RNH drukte, vervalt nu door de verkoop van de aandelen, maar het slaat als een boemerang terug op de schappen. 

De burgemeester bepaalt eigenzinnig het NNN natuurbeleid in GGA en wil daar grote evenementen in hebben (iets was nog steeds door bestemmingsplannen niet is toegestaan). Daar hebben burgers geen invloed op, ook de gemeenteraad heeft geen feitelijk inspraak in het natuurbeleid noch in het evenementenbeleid. De burgemeester verleent dan in eigen gemeente vergunningen voor evenementen, als uitvoering van haar natuurbeleid, en pas dan kunnen burgers bezwaar maken tegen deze vergunningen en naar de rechter stappen. Zij heeft twee petten op, die van bestuurder van GGA, en die van verlener van vergunningen. Die vergunningen zijn dus een proforma aangelegenheid, gewoon een uitvoering van het GGA-beleid.

Maar daar komt nog bij dat de burgemeester ook bezwaren tegen evenementen systematisch ongegrond verklaart, waardoor zij ook nog een derde pet opzet, die van de rechterlijke macht. Dat kwam al meerdere jaren na mekaar tot uiting in het feit dat evenementen werden toegestaan zonder de nodige vergunningen.
In feite sanctioneert (keurt goed) de burgemeester het eigen beleid, de eigen vergunningenverlening en keurt het eigen functioneren goed.

Een onhoudbare situatie dus. De rechterlijke macht (de bestuursrechtbanken) heeft tot nog toe de uitvoerende macht (burgemeesters) in deze de hand boven het hoofd gehouden. De Raad van State heeft al een paar keer besluiten tot verlening van een vergunning vernietigd wegens strijdigheid met de Algemene wet bestuursrecht. Hopelijk zal de Raad van State binnenkort inzien dat ook die driedubbele pet van de burgemeesters niet past in een democratische rechtsstaat.

De schappen moeten op de schop. Het NNN is niet bedoeld voor evenementen, maar voor behoud van natuur en biodiversiteit.

© Natuurbescherming ZO 2015