Risico’s van natuurvernietiging

screenshot 1159

Trouw: "De financiële sector begint oog te krijgen voor de risico’s van soortenverlies en natuurvernietiging. Nederland is voortrekker, een rekenmethode om beleggers en banken te helpen is in de maak.

Een van de sleutels om het tij te keren, zit in de aansturing van de economie. Het IPBES, het wereldwijde onderzoekspanel voor de biodiversiteit dat vorig jaar een alarmerend rapport publiceerde, stelt dat fundamentele verandering van de economie daarvoor noodzakelijk is. De geldstromen in de wereld, wat investeerders, beleggers en banken met hun geld doen, kunnen daarbij van grote invloed zijn.

De financiële instellingen roepen daarnaast de overheid op om heldere regels en doelen te formuleren om verlies van soorten en natuur tegen te gaan, net als dat voor het klimaat is gebeurd. “Regelgeving is echt ook nodig”, zegt Nozeman. “Als we het alleen aan de markt overlaten, gaat het niet snel genoeg. De oproep is ook een boodschap aan overheden en toezichthouders om met regels te komen. En aan de rest van de financiële sector om mee te doen.”

De financiële sector begint het door te krijgen. De ambtenaren en politici van de gemeente Amsterdam lopen nog hopeloos achter. Amsterdam wil eigenlijk nog steeds af van het NatuurNetwerk Nederland en ziet liever een winstgevende evenementenindustrie, waarvan de winstgevendheid de komende jaren en mogelijk decennia behoorlijk gekortwiekt zal zijn.

© Natuurbescherming ZO 2015