Trapped in the jungle

Vanmiddag ging ik even kijken wat de oostelijke entree zou worden, de looproute langs de oever van de Gaasperplas of de oude route het park in.

oude route
ongewenste nieuwe route

Het wordt wel degelijk de zeer smalle route langs de oever. Deze route leverde heel wat problemen op voor de Traffic werkers. Ze kwamen vast te zitten met hun wagens en aanhangwagens. Meer dan een half uur draaien en keren op heel smalle paden. Er zijn al heel wat planten, gras en zelfs paaltjes platgereden onder de wielen van deze voertuigen. Ze konden hun kont niet meer keren. Ik ben benieuwd wat ze langs hun weg allemaal kapot gemaakt hebben.
Een fietser die eraan kwam kon er niet meer door, even later ikzelf ook niet. Maar het leverde met de jonge fietser wel een leuk gesprekje op over fotografie.

Screenshot 2022-06-03 at 16.36.33
Screenshot 2022-06-03 at 16.37.28
Screenshot 2022-06-03 at 16.40.19
Screenshot 2022-06-03 at 16.39.57
Screenshot 2022-06-03 at 16.39.04

AOA heeft twee sets kaarten ingeleverd voor twee routes. Van handhaving kan nu geen sprake meer zijn. Ik kreeg een bericht terug van een juridisch medewerker met als onderwerp ‘Geen handhavingsverzoek’ met een brief in bijlage, waarin stond dat zo’n verzoek niet via e-mail mocht en men niet kon handhaven want dat men geen overtreding vast kon stellen. Ja, als AOA twee verschillende kaarten inlevert met verschillende routes dan is het lastig kiezen, maar de burger wordt wel misleid en gewone recreatie langs de route is nu ook niet meer mogelijk. De set kaarten met de nieuwe route kreeg ik pas drie dagen voor de zitting bij de rechtbank. Toeval? Nee, opzet, want ook andere belangrijke stukken kreeg ik pas zo laat, zoals de bodemonderzoeken die eerst helemaal zwart gemaakt waren alsof het geheime stukken waren.
De ongewenste situatie is dat in tegenstelling tot voorgaande jaren de route nu langs de plas loopt.

Dat dit gedeelte van het park een paar dagen geleden afgesloten was heeft vast te maken met het tegenhouden van pottenkijkers. Als toen al meteen de foute route was opgemerkt door de ‘handhavers’ dan zou mogelijk de oude route verplicht gesteld zijn.

Naar verwachting zullen een aantal festivalbezoekers of andersdenkenden zich tijdens het festival op diverse plekjes langs de oever in dit ‘open’ deel van het park lekker uitleven, met biertje, pilletje, ballonnetje, bloemetjes plukken of plattrappen. Mogelijk komen en blijven sommigen ook wat ‘genieten van het kabaal’ op die plek. Het is afwachten wat dat na het festival zal opleveren.

© Natuurbescherming ZO 2015