Urgenda wint klimaatzaak

Urgenda

Urgenda: "Urgenda wint weer in Klimaatzaak. Kabinet moet méér maatregelen nemen.

Gerechtshof verwerpt het hoger beroep van de Nederlandse Staat

Vandaag oordeelde het hof dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt en dat de Staat een zorgplicht heeft om zo snel mogelijk de Nederlandse emissies te verlagen. Een reductie van minder dan 25% in 2020 is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Urgenda: "Het Hof oordeelt “Dat de Staat zijn (…) zorgplicht schendt door niet per eind 2020 ten minste 25% te willen reduceren. Een dergelijke reductie moet als een minimum moet worden beschouwd.” Het hele arrest is te lezen op de website van de rechtbank."

Dat is zeer verheugend. Want Nederland staat met 13% CO2 reductie op de twintigste plaats van alle 28 EU-landen, en is daarmee een van de slechtste jongetjes van de klas. 

NOS: “Mag de rechter voorschrijven wat de Staat moet doen?

Bij de uitspraak van de rechtbank in 2015 was er veel lof, maar ook kritiek voor de rol van de rechters. De kritiek ging vooral over de vraag of de rechters met de uitspraak op de stoel van politici zijn gaan zitten. De overheid werd immers verplicht iets te doen aan de uitstoot van broeikasgassen.

De kritiek dat de rechter zich met deze uitspraak mengt in politieke besluiten werd vandaag door het gerechtshof, net als eerder door de rechtbank, van tafel geveegd. Volgens het gerechtshof heeft Nederland zich gebonden aan internationale verdragen, die rechtsgeldig en dus juridisch toetsbaar zijn door de Nederlandse rechter.”

De Raad van State heeft al in drie opeenvolgende jaarverslagen gewaarschuwd voor besturen die besluiten nemen zonder de noodzakelijke democratische en juridische onderbouwing. Maar ook het uitblijven van een besluit kan gezien worden als een besluit. Dit is dan wel een ander Hof, namelijk dat voor civiel recht. Maar het gaat ook over overheidsbeleid. Het beleid van de overheid wordt door de overheid zelf gezien als onaantastbaar. Dat drogbeeld wordt door veel partijen te pas en te onpas naar voren gebracht, ook door partijen als de PvdA die zich met alle macht nog proberen vast te houden aan de laatste restjes van hun macht. Beleid kan fout zijn en in strijd met mensenrechten.
Het kan niet zo zijn dat overheden en besturen de rechtspraak omzeilen of negeren. Politici omzeilen de rechtspraak maar al te graag om besluitvaardig over te komen. Dat kan alleen maar leiden tot een uitholling van de democratische rechtsstaat. In elk geval heeft de rechtspraak nu een duidelijk signaal gegeven.
Het Hof heeft beslist dat de Staat onrechtmatig handelt (want in strijd met de zorgplicht van de artikelen 2 en 8 EVRM) door verdere reductie per eind 2020 na te laten en dat de Staat tenminste 25% moet reduceren per eind 2020."

© Natuurbescherming ZO 2015