Vogeltrek

Natuurpunt: "De tijd dat natuurbeschermers zich moesten vergapen op statische, getekende kaartjes in atlassen, of ellenlange lijsten van gepubliceerde waarnemingen moesten napluizen, ligt nog niet zo lang achter ons. Gelukkig heeft het digitale tijdperk het verzamelen van natuurdata in een enorme stroomversnelling gebracht.
De ontwikkeling van dynamische weergaven van verplaatsingen van of veranderingen bij soorten, is een recent ontwikkelde, nieuwe dimensie.

In april 2019 lanceerde de European Bird Census Council (EBCC) een eerste online live update van het EuroBirdPortal (EBP). Nu, anderhalf jaar later, worden nieuwe data wekelijks ingeladen in het systeem en kan men vrijwel live volgen hoe een 100-tal vogelsoorten zich doorheen Europa bewegen.

Het EBCC is een Europees consortium van vrijwilligersorganisaties die de vogelmonitoring in hun land organiseren. De raad wordt bijgestaan door 81 ornithologische instellingen uit 29 Europese landen, zoals SOVON uit Nederland, BirdLife International en de British Trust for Ornithology (BTO) in Groot-Brittannië.”

EuroBirdPortal

clips 5636
clips 5633
© Natuurbescherming ZO 2015