Windhoos over Amsterdam

Parool“Windhoos treft Amsterdam en zorgt voor veel schade

Tot ontzetting van ooggetuigen raasde vrijdagavond een windhoos over de stad. Onder meer aan het Oosterdok zorgde het voor enige schade, meldde de politie, die vooral uit dat deel van de stad meldingen kreeg.”

Dit is een game changer, een omslagpunt, of tenminste een teken aan de wand. Ik heb hier al eerder over geschreven.
Schoorlse bos moet blijven: "Het is werkelijk een schande dat bomen en bossen in Nederland op grote schade worden gekapt. En dat onder het mom van verbetering van de biodiversiteit en  behoud van Natura2000! Wat overigens niet bewezen is. Men weigert te begrijpen dat bomen en bossen noodzakelijk zijn voor ons milieu. Zij zuiveren de lucht en brengen verkoeling. Het gevolg van kap is dat kale bodems, zeker in een tijd van klimaatverandering, opwarmen waardoor opstijgende lucht tot kleine tornado’s kan leiden. Samen met de verhoogde kans op brand in duingebieden kan dat vuurtornado’s veroorzaken. Het zou me niet verbazen als er over enige jaren kleine tornado’s op Amsterdam afstevenen vanaf de Oostvaardersplassen waar ook zo’n kaal gebied is ontstaan door vraat van planteneters. Maar dat Staatsbosbeheer zelf bossen gaat kappen is ongehoord.”

Dat ook in steden dergelijke ‘natuurverschijnselen’ zouden kunnen opdoemen had ik niet verwacht. Het gaat in elk geval telkens om vlakke bodems die sterk opgewarmd zijn waarboven de lucht gaat stijgen en in instabiele koudere lucht- en regenlagen komt. Het is een nieuw verschijnsel in Europa, kennelijk vooral in steden. Dat het een ‘natuurverschijnsel’ is kan wel kloppen, maar het is de reactie van de natuur op verandingen die veroorzaakt zijn door de mens.
Op kale plekken met een harde, droge bodem waarop de temperatuur hoger ligt dan in de omgeving en in de hogere luchtlagen kunnen windhozen ontstaan. In de VS zijn ze schering en inslag.
Bossen en parken zorgen voor verkoeling van verhitte steden. Zij zijn een noodzaak. Het kappen van bomen in deze tijd is onverantwoordelijk.

Kappen met kappen in de Eerste van Swinden: "Het DB van Oost (GL/PvdA/D66) heeft besloten tot herinrichting Eerste van Swindenstraat. Herstructurering is volstrekt onnodig. 87 iepen van 70 jaar oud of minimaal de helft, zijn daarmee bedreigd met kap. Dat verergert de nu al fikse wateroverlast.
Laat Femke Halsema kappen met kappen."

© Natuurbescherming ZO 2015