Wrakstukken van festivals

Na festivals blijft er altijd nog wat over, spullen die weggegooid worden en achterblijven, zoals bekertjes, sigarettepeuken, gespilde drank en bier, onsmakelijke snacks en hapjes, maar ook spullen die per ongeluk achterblijven, geld, horloges, sleutels enz. Ik had gehoopt om na Reggae Lake nog wat gouden ringen met dikke diamanten van de reggaebinken aan te zullen treffen in de modder, maar dat viel zwaar tegen. Men was mij voor. 

Parool: "Stadsjutter Dennis struint met metaaldetector de festivalterreinen af

Het is zo'n plek waar je liever niet komt als je graag je broek aanhoudt. Daarom vermoedt Dennis Jansen dat hij juist daar, op een naaktstrandje in Spaarnwoude, met zijn metaaldectector zijn slag kan slaan.

De hotspots zijn de festivalterreinen, zegt hij. Op de plekken waar consumptietenten staan en het gras platgelopen en -gedanst is, lopen stadsjutters rond met hun metaaldetectoren.

Zondagochtend was Jansen al om zeven uur op het Westergasterrein, waar de dag ervoor het Milkshakefestival was. "Ik kwam thuis met 54 euro muntgeld en nog wat leuke blingbling, ringen en voorwerpjes. Een dagrecord. Ja, wat wil je: 29.000 bezoekers. Als er dan niks ligt, stop ik ermee," zegt hij en lacht. "Wilde party's zijn het beste. Hoe wilder hoe beter. Dan vind je het meeste.

De dag na Dance Valley trok hij tot zijn frustratie honderden dopjes van Flügelflesjes uit de grond.
Vaste regel is dat de hobbyisten afval en troep altijd meenemen en in de afvalcontainer doen, de gaten in de grond weer dicht te maken en eventuele archeologische vondsten melden bij de juiste instanties.”

Ook het Gaasperpark heeft zijn metaaldetectorhobbyisten. Na Reggae Lake is net als na Amsterdam Open Air ook nog veel metaal aangetroffen. De zware vrachtwagens richten ook veel schade aan aan het leven in de bodem, onder andere de mollen. Als er ergens met tractoren en zwaar materieel gereden wordt in groengebieden dan zie je daar regelmatig dode mollen.

Voorlopige oogst in het Gaasperpark

shots 2871
DSC04523
DSC04524
DSC04575

Onsmakelijk!

DSC04525

Het Gaasperpark zelf is ook een wrak

DSC03958
DSC03961
DSC03964
DSC03976
DSC04531

Ingezakte bodem:

DSC04647

Vernielde takken:

DSC04669

Dit molletje heeft het ook niet overleefd

shots 2872

© Natuurbescherming ZO 2015