Zakkende steden

FD: "Nederlandse steden die op een slappe ondergrond rusten, moeten vaker hun portemonnee trekken als gevolg van verzakkingen. De extra kosten voor herstel en frequent onderhoud aan wegen, rioleringen en allerlei kabels en leidingen kunnen tot het jaar 2050 oplopen tot € 5,2 mrd.

Dat blijkt uit een studie, die donderdag wordt gepresenteerd, van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de bodemdaling van veenweidegebieden met als titel 'Dalende bodems, stijgende kosten'. Volgens de onderzoekers is daarnaast minstens € 16 mrd nodig voor het herstellen van funderingsschade aan circa 300.000 woningen in stedelijk gebied. Op het platteland gaat het om een geschatte € 1 mrd.

Eerder deze maand drongen SP en ChristenUnie er via een motie bij minister Melanie Schultz van Haegen op aan de problematiek in het Deltaprogramma onder te brengen. Ze ontraadt deze motie.

PBL: "De bodemzetting (samendrukking van de bodem) is een gevolg van gewicht en belasting van bijvoorbeeld huizen en wegen; vooral in de bebouwde omgeving is het wenselijk om hier rekening mee te houden.

In het landelijk gebied wordt de veenbodemdaling vooral veroorzaakt door verlaging van het grondwaterpeil.
Daarnaast leidt verlaging van het grondwaterpeil tot de uitstoot van CO2 en achteruitgang van de natuur door verdroging.

Een overstap in het landgebruik van de huidige landbouw naar natuur of natte landbouw kan de bodemdaling stoppen. Deze maatregelen leiden tot lagere CO2-emissies doordat de oxidatie van het veen erdoor wordt afgeremd.”

Tot overmaat van ramp worden ook onze groengebieden steeds meer en vaker belast door grote evenementen en festivals. Dat levert op den duur ook een grote kostenpost op. Als de EHS ook misbruikt wordt voor festivals dan wordt het alleen maar erger met het milieu en de bodemgesteldheid in Nederland.

© Natuurbescherming ZO 2015