2010: Buigen of barsten?

tegenlicht

De eerste Tegenlicht uitzending van Crisis als Kans  2010: Buigen of Barsten? was vanavond te bekijken. Er is een herhaling dinsdag 26 januari 2010 14:55  op Ned 2 en ook op digitaal kanaal Holland Doc op de kabel en het internet op donderdag om 6.14, 16.12 en 23.39.

Hier kunt de uitzending via internet volgen.

Dit is een uitzending die u moet zien als u enige belangstelling heeft voor ons aller toekomst. Reageren op deze uitzending kan hier.

Jim Rogers legt als investeerder de schuld natuurlijk hoofdzakelijk bij de regeringen, maar de banken zijn net zo schuldig. Het systeem bestaat uit twee handen op één buik, de bankwereld en de staat die de financiële wereld faciliteert. Dit systeem heeft gefaald. Globalisering, privatisering en deregulering hebben gefaald en zullen teruggedraaid moeten worden.

Wat de banken betreft zal een systeem ontwikkeld moeten worden waarin twee gescheiden financiële branches bestaan, een met banken als nutsbedrijven, genationaliseerd en onder strenge controle van de staat, bedoeld voor de gewone werknemers, waarop ze hun salarissen laten uitbetalen, hun betalingen kunnen doen, kunnen sparen en spaarhypotheken aanvragen, en aan de andere kant een branche voor de speculant. Als de casinobranche instort zal de veilige branche daar geen last van hebben. De staat hoort zich in eerste instantie bezig te houden met de reële economie en het welzijn van de bevolking. Essentiële sectoren van onze economie, zoals openbaar vervoer, nationale luchthavens, pensioenen, publieksbanken, gezondheidszorg, energievoorziening en volkshuisvesting worden genationaliseerd en mogen niet naar de beurs gaan. De bonussen worden afgeschaft; het geroemde 'talent' van de banksters bestond alleen uit hebzucht, geluk en toeval en eindigde tenslotte in een fiasco.

© 2009