Anarcho-liberalisme

anarchocapitalism

Het anarcho-liberalisme tiert welig in Nederland. In Amsterdam zijn we dit al langer gewend. Ex-krakers werkzaam bij de Dienst Ruimtelijke Ordening, we kijken er niet meer van op. Maar wat erger is, de liberalen hebben het anarchisme ook ontdekt als winstgevend beleid. Niet voor niets hameren neoliberalen voortdurend op de verstikkende regelgeving. Dat de huidige crisis vooral veroorzaakt is door deregulering en privatisering mag de pret niet drukken. De propagandamachine davert gestaag door. Weg met de regels. Leve de vrijheid (eh... niet voor iedereen weliswaar, alleen voor de neoliberale nomenklatura - de burger moet nog steeds goed in de gaten en vooral aan het lijntje gehouden worden).

Volkskrant: "De rechter heeft het verboden, maar Amsterdam staat het toe: tijdelijk je etage verhuren aan toeristen. Al zitten er risico's aan, de trend is toch niet meer te stoppen.

In Berlijn is het illegaal, in New York is het verboden, maar Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als de wetgevers niet een oogje toeknijpen. Sinds gisteren is het tijdelijk verhuren van huizen en appartementen via onlinemarktplaatsen namelijk officieel toegestaan in de stad. Of zoals de meest populaire van die marktplaatsen, de website Airbnb, het verwoordt: 'Deze regelgeving maakt van Amsterdam een wereldwijde voorloper.'

Die nieuwe regels in een notedop: de verhuurder mag geen huurtoeslag ontvangen, moet zelf in de woning wonen, is verplicht toeristenbelasting af te dragen en heeft toestemming nodig van de huiseigenaar. Ook moet de brandweer groen licht geven, mogen er maximaal vier personen tegelijkertijd overnachten en geldt er een jaarlijks verhuurquotum van twee maanden.

'Maar', zo zegt Ossel, 'die twee maanden zijn vooral een indicatie. Als iemand tweeënhalve maand in het buitenland zit en toch graag zijn huis wil verhuren, dan zullen we daar echt niet moeilijk over doen.'"

De heer Ossel zit ik ook het regentenclubje Groengebied Amstelland (maar laat zich daar meestal vertegenwoordigen) waar hij onze parken en recreatiegebieden te grabbel gooit voor de evenementenindustrie. Ook daar heerst anarchie. Bestemmingsplannen worden met voeten getreden. Inspraak is puur proforma. De Ecologische Hoofdstructuur telt niet mee. Al jaren doet Amsterdam alsof de EHS niet bestaat en ermee rekening houden is er helemaal niet bij. In het Natuurplan van stadsdeel Zuidoost staat geen kaart van de EHS. Men is nu bezig met de Toekomstagenda Gaasperdam waarin weer geen rekening gehouden wordt met de EHS. Men wil een megalomaan groot metropolitaan Gaasperpark, met veel grote evenementen dus, die in strijd zijn met het bestemmingsplan. De anarchie tiert ook welig in Zuidoost.

De VOC-mentaliteit is weer in. We weten allemaal dat de VOC geleid werd door regenten. Groengebied Amstelland zit momenteel in een prachtig historisch regentenpandje en gedraagt zich ook als een regentenclub.

FreeMarkets

Vrijstaat Amsterdam: "De handelsgeest, van oudsher in de VOC-stad aanwezig, is weer helemaal in haar bewoners gevaren. Het gekanker lijkt verstomd. Weet u wat het is? Wat tegenwoordig met een vreemd woord ‘bottom-up’ wordt genoemd is gewoon iets van alle tijden: om de zoveel jaren moet een stad zichzelf opnieuw uitvinden, dan gaat ze alles grondig vernieuwen. Dan moeten alle bewoners aan de bak om hun lokale producten en diensten bij te slijpen. Zonder die optelsom van hele kleine lokale vernieuwingen in korte tijd zou de stad op den duur stagneren. En het bijzondere eraan is, is dat die lokale economische en technologische vernieuwing steeds met golven verloopt. Amsterdam heeft er in haar geschiedenis vele gekend, want naast die eerste en tweede Gouden Eeuw waren er vele episodes in haar stedelijke geschiedenis waarin de stad een groeispurt maakte. En telkens werd zo’n groeispurt voorafgegaan door een verwarrende, aarzelende tijd.

Toch is er een gevaar. Dat gevaar schuilt in onszelf. De Amerikaanse historicus Barbara Tuchman heeft daar ooit in ‘The March of Folly’ (1984) op gewezen: samenlevingen zijn in staat zichzelf te gronde te richten. Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat de burgers van Amsterdam het plaatselijk bestuur zullen kapen met het oogmerk om zonder innovatie winst te maken. Dat hebben de Amsterdammers tenminste één keer eerder gedaan: in de achttiende eeuw weigerden de rijk geworden kooplieden op de grachten nog langer in hun eigen stad te investeren. In plaats daarvan investeerden ze in het Silicon Valley van de achttiende eeuw: Manchester, Liverpool en Londen. Alle winsten uit onze Gouden Eeuw lieten zij wegvloeien naar het buitenland. Diezelfde kooplieden verboden het plaatselijk bestuur om de infrastructuur van Amsterdam te verbeteren. Ze benoemden lieden die het mes zetten in de grootschalige plannen, alles moest zuiniger en goedkoper. De Plantage werd niet meer bebouwd, maar in plots als privé-tuinen tijdelijk verhuurd. Wie talent had vertrok naar Londen of Parijs. Het zou de stad twee eeuwen kosten om die enorme klap weer te boven te komen."

Globalinfo: "Nederland huisvest bedrijven die wereldwijd betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek getiteld Private Gain, Public Loss van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar de relatie tussen het Nederlandse vestigingsklimaat en mensenrechten."

De markt erodeert morele waarden: "Waarom zijn we in markttransacties minder moreel gemotiveerd dan wanneer we individueel beslissen? Falk en Szech noemen drie mogelijke verklaringen. Ten eerste kan het zijn dat we ons minder persoonlijk verantwoordelijk en dus minder schuldig voelen. Maar het kan ook zijn dat de markt ons informatie verschaft over wat anderen doen. Als er blijkbaar anderen zijn die zich zo gedragen, dan is de morele belasting minder zwaar. En tenslotte kan het zijn dat de markt ons aanzet tot denken in termen van individuele, materiële opbrengsten, zonder aandacht te hebben voor de gevolgen voor anderen."

EU has no corruption-free zone: "Corruption across the EU bloc is costing taxpayers billions, as member states fail to tackle the problem head on, according to the European Commission."

Het wordt schrijnend wanneer overheden erop aansturen om burgers in hun verweer tegen ambtelijke beslissingen enkel nog  naar de rechter te verwijzen en als deze juridische weg ook nog eens bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld een hoge eigen bijdrage en drastische bezuinigingen.

SCOnline: "Er wordt meer en meer wetgeving ontwikkeld waarmee de positie van de onafhankelijke rechter wordt uitgehold. Die constatering doet rechter Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR)."

En de toestand wordt nog vreemder als advocaten menen te mogen liegen in de rechtszaal en daarbij een essentiële gedragsregel aan hun laars lappen waardoor het algemeen belang in de knel kan komen.

Het plukken van de burgers is schering en inslag.

Cursus pluk de burger

Tandartsen declareren te veel - gemiddeld 4.000 euro per tandarts

LeidschDagblad: "Bahattin Erbas, in 2012 veroordeeld wegens fraude, heeft zich woensdag ondanks fel protest van zijn partij PvdA opnieuw laten installeren als statenlid van Zuid-Holland."

Nederland bestelt een nog verboden spionagesysteem

Satire: ‘AIVD handelde binnen toekomstige wetgeving’

© 2009