Voor dove oren

In de media presenteert de heer Jaensch zich momenteel als portefeuillehouder voor milieu. Dat klinkt wat beter dan Ruimtelijke Ontwikkeling, Milieu & water en Sport & recreatie, zeker in verkiezingstijd. Ik hoop dat het volgende bericht hier niet voor dove oren staat.

power

Rijksoverheid: "Van 810.500 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat zij problemen hebben met hun gehoor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Daaruit blijken ook signalen dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is. Het vermoeden bestaat dat jongeren meer worden blootgesteld aan hard geluid, bijvoorbeeld via persoonlijke muziekspelers en uitgaan. Tot 60% van jongeren die mee hebben gedaan aan een zelftest geven aan dat ze weleens een piep horen na het uitgaan. Zo'n 20% heeft die piep zelfs permanent. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) neemt deze waarschuwingssignalen serieus. Hij pakt het probleem aan bij de bron, omdat je gehoorschade door harde muziek alleen kunt voorkomen, niet genezen.

Concerten en dancefeesten

Een belangrijke bron is de muziek tijdens concerten en dancefeesten. Met de organisatoren van muziekevenementen en poppodia sluit hij daarom een convenant op vrijdag 14 februari 2014. Het convenant moet er toe leiden dat de muziek zachter wordt gezet en bezoekers actief worden voorgelicht over de risico's van harde muziek voor hun oren, zodat zij zich daar tegen kunnen beschermen."

Het huidige kabinet wil zich weer positief profileren, maar zo'n convenant bestaat al sinds mei 2011, toen verschillende brancheorganisaties hadden afgesproken dat het geluid gemiddeld over een kwartier gemeten niet meer dan 103 decibel mag zijn. De geluidsoverlast van Amsterdam Open Air gaat zelfs voortdurend over de 115dB, dat is ongeveer vijf keer zo hard. Het geluidsplan van Open Air is erop gericht om het geluid zo hard mogelijk te zetten en alle mogelijkheden van de afspraken maximaal uit te buiten. Tien minuten 115 dB en dan 5 minuten op 95dB, iets van dien aard. Zo'n convenant is veel geblaat en weinig wol. Er verandert niets. Want de afspraken werden al die tijd al geschonden. De geluidsmetingen worden betaald door de festivalorganisatoren. Weer wat loze verkiezingspropaganda en een convenant voor dove oren?

Een absoluut maximale grens van 100dB zou de norm moeten zijn. Dat komt overeen met het geluid van een kettingzaag en dat is toch al een aardig oorverdovend lawaai. Onze overheid is nog steeds zeer laks met het handhaven en dat zal met dit kabinet weinig veranderen. Onze portefeuillehouders 'van milieu' en vergunningverleners leggen wat dit betreft totaal geen beperkingen op aan muziekfestivals.

© 2009