Babysterfte

Parool'''Het blijft een mysterie', zegt TNO-onderzoekster Simone Buitendijk. Nederland staat al jaren min of meer bovenaan in het ranglijstje van landen met een hoge babysterfte.

Deskundigen opperden altijd dat het te maken zou hebben met het hoge percentage van Nederlandse vrouwen dat thuis bevalt. Maar onderzoek van TNO, het Amsterdamse AMC-ziekenhuis en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, heeft woensdag uitgewezen dat thuis bevallen geen extra risico's voor de baby oplevert.

Het is voor een ontwikkeld land als Nederland geen lijstje om trots op te zijn: cijfers uit december 2008 geven aan dat hier tien op de duizend baby's sterven rond de geboorte, terwijl dat in Luxemburg, Slowakije en Spanje de helft minder is. Frankrijk en Letland doen het nog slechter dan Nederland. Daar sterven maar liefst elf kinderen per duizend pasgeborenen."

Een mogelijke verklaring is deze: Nederland heeft relatief veel allochtonen en de gebruiken bij de geboorte van babies worden meestal overgenomen uit de landen waar deze mensen vandaan komen. Sommige landen kennen praktijken die nogal afwijken van de Nederlandse. Dat betreft vooral de manier waarop met de babies wordt omgegaan vlak na de geboorte.

Het was mij een paar jaar geleden opgevallen dat de babies van mijn Hindustaanse buren al de eerste weken na de geboorte naar buiten werden genomen en in de vrieskou voor op de fiets gezet voor een ritje in de kou. Toen ik hen daarop aansprak en vroeg of dat niet gevaarlijk was, kreeg ik als antwoord dat dat gebeurde om de babies te 'harden'. Ze waren ook niet tevreden met de kraamzorg en zijn dus gestopt met de reguliere kraamzorg. Het is ook gebruikelijk dat vreemden, zoals buren, de eerste weken de babies niet te zien krijgen. Intussen is er geen zicht op de behandeling van deze babies. En wegens werkdruk bij de kraamzorg wordt de eigengereide behandeling in deze families al gauw door de vingers gezien.

Dat 'harden', het afwijzen van de aangeboden kraamzorg en het volgen van de eigen gebruiken kan leiden tot meer sterfgevallen. Het is een verklaring die men niet graag zal durven te bespreken, maar het kan wel degelijk verklaren waarom er meer babies sterven in Nederland. In elk geval lijkt het me aan te raden daar een objectief wetenschappelijk onderzoek naar te doen.

Wat reeds eerder in de pers is verschenen is dit:

Allochtonenweblog: "Onder Turken en Marokkanen blijkt vaak een hoge babysterfte voor te komen. Dit is deels te verklaren door de bloedverwantschap tussen de ouders van het kind. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

De sterfte onder baby's met allochtone ouders is ongeveer 150% ten opzichte van Nederlandse baby's. Volgens berekeningen van de onderzoekers heeft 5 tot 23 procent van die sterfte te maken met verwantschap tussen de ouders. Gemiddeld 1 op de 5 Turkse of Marokkaanse paren is neef en nicht of achterneef en -nicht. Bovendien speelt bij Turken roken vaak een rol."

Andere risicofactoren zijn het laat krijgen van kinderen en ivf.

© 2009