Besturen doen we ZO

Er bestaat nog heel wat verwarring over de bestuurscommissies. Van een coalitie zoals dat in het verleden het geval was kan helemaal geen sprake zijn. Het dagelijks bestuur is een onderdeel van de bestuurscommissie, dus alle leden, alle gekozen partijen hebben hun eigen inbreng; ook D66, Platform Zuidoost, ChristenUnie, en OZO besturen mee. En wat net zo belangrijk is, ook de burgers. In de media (onder andere De Echo) heb ik heel wat foute informatie zien staan. Voor de goede orde alles op een rijtje:

Bestuurscommissie

ZO: "Op 19 maart 2014 waren de verkiezingen voor de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost. Met de komst van de bestuurscommissie verdwijnt de stadsdeelraad en een apart dagelijks bestuur (het dualistisch stelsel). In plaats daarvan is er nu een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur, waarbij het dagelijks bestuur onderdeel is van het algemeen bestuur (monistisch stelsel).

Wat is de positie van de bestuurscommissie?

De positie van de bestuurscommissie Zuidoost is anders dan die van de voormalige deelraad. Het gemeentebestuur maakt het beleid voor de stad. Vanuit dit beleid gaat de bestuurscommissie aan de slag in de buurt. Ook informeert en adviseert de bestuurscommissie het gemeentebestuur

De bestuurscommissie in Zuidoost bestaat uit:

    Een algemeen bestuur van 13 leden.

    Een dagelijks bestuur van 3 leden. 

Het dagelijks bestuur is onderdeel van de 13 leden van het algemeen bestuur en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het stadsdeel."

Het algemeen bestuur bestaat niet uit 13 leden, maar 12 leden, omdat de PVVA weigerde aan zijn verplichtingen te voldoen.

De portefeuilleverdeling is als volgt (en daarmee weet u wie u moet aanspreken als u iets te melden, te vragen of te klagen heeft):

portefeuilles

Wat ik niet helemaal begrijp is hoe die gebiedsverdeling in mekaar zit. De drie portefeuillehouders hebben hun eigen gebied. Maar is hun taakverdeling dan ook beperkt tot deze gebieden? Dat lijkt mij onwaarschijnlijk. Dus ik neem aan dat gebiedsverdeling bij hun taken komt als extra aandachtspunt.

Op de eerstvolgende vergadering op 16 april komt de (eigenlijk facultatieve) bestuursverklaring ter bespreking, ook de gebiedsanalyses.

In die bestuursverklaring staat onder andere:

"Stadsdeel Zuidoost is een dynamisch, vitaal en zeer groen deel van Amsterdam met een internationale uitstraling.

De commissie maakt nu deel uit van het bestuur van Amsterdam als geheel waarbij de Bestuurscommissie fungeert als verlengd lokaal bestuur. De Bestuurscommissie heeft weliswaar minder bevoegdheden maar kan via de intensieve gebiedsgerichte werkwijze die nu wordt geïntroduceerd, wel degelijk haar stempel drukken op de stedelijke keuzes die gemaakt worden voor Zuidoost. De Bestuurscommissie fungeert daarbij niet alleen als de ogen en oren van Zuidoost voor de stad, maar zorgt er ook voor dat de wensen en ideeën van bewoners, bedrijven en bezoekers via de gebiedsagenda’s onder de aandacht van het College worden gebracht.

Op dit moment is Zuidoost het op één na veiligste stadsdeel van Amsterdam."

Ik hoop in elk geval dat de bestuurscommissie, het stadsdeel van de gemeente voldoende budgetten krijgt om de zorg en de werkgelegenheid op peil te houden. Ook moet ik constateren dat door allerlei werkzaamheden, zoals de overkapping van de A9, de Gaaspersingel, het beleid van Groengebied Amstelland en het stadsdeel zelf (grootonderhoud, grasplan, enz.) er tienduizenden bomen verdwijnen in ons stadsdeel. Zuidoost is zeer groen, maar we verliezen ook ontzettend veel groen. En dat nadat voor het Bijlmerpark al zo'n tienduizend bomen zijn gekapt. Al die bomen zullen toch gecompenseerd moeten worden. Bij Nellestein is er ook nog heel wat in te halen.

Wat de veiligheid in Zuidoost betreft, die verschilt niet zo bar veel van andere stadsdelen en als we er rekening mee houden dat Amsterdam de onveiligste gemeente van Nederland is dan valt er toch nog heel veel te verbeteren.

shot_1749
Misdaadmeter AD

© 2009