Bloggersverdriet

Eindelijk gerechtigheid! Emile Jaensch leest mijn weblog. Mijn stukjes zijn inderdaad geschreven met de bedoeling dat er bij onze bestuurderen aandacht aan geschonken wordt. Ik heb het al eerder gezegd, Emile is een politicus pur sang, en daarbij nog een aimabel man. Dus we zijn geen persoonlijke aartsvijanden. Politiek staan we regelrecht tegenover mekaar, dat wel. En laten we wel wezen, als er positieve dingen te melden zijn dan doe ik dat ook. Maar in de politiek wacht ik nog steeds op het ontluiken van een groeiende schare ordoliberalen die weten dat je de consument en de middenklasse in ere moet houden en de staat niet moet uithollen. Er is dus nog hoop.

Emile neemt aanstoot aan mijn regentenstukje. Maar hij zal moeten toegeven dat het democratische karakter van een en ander in Zuidoost toch een deuk heeft opgelopen. Dat ligt niet aan de VVD maar aan de PvdA die nu eenmaal een demografisch overwicht heeft bij de Surinaamse bevolking in dit stadsdeel. We kennen allemaal de huidige problemen en die hebben, het moet gezegd, veel te maken met vriendjespolitiek en wanbestuur. Het is niet omdat de vertegenwoordigers van één partij hun democratische rechten uitoefenen en een meerderheid vormen dat er van democratie sprake is. Democratie is een kwestie van fatsoenlijk beheer ten behoeve van alle inwoners. Dat men de stadsdelen wil opheffen is eigenlijk toch een gevolg van onder andere de vreemde situatie in ons stadsdeel. Of het er zonder een stadsdeelbestuur beter op wordt is een andere kwestie. Wat een raad (of de absolute meerderheid die in handen is van de PvdA) beslist is daarmee nog niet automatisch rechtsgeldig of goed voor de stad.

evenementennota
CONCEPT Evenementennota
Heilig boek der boeken in Zuidoost

Emile wijst natuurlijk op de 'democratisch' vastgestelde 'evenementennota'. Maar het probleem is juist dat dit evenementenbeleid indruist tegen andere democratisch vastgestelde regels en afspraken. Zo hoor je Groengebied Amstelland nooit praten over de HGS (Hoofdgroenstructuur) of de EHS (Ecologische Hoofdstructuur). Men houdt zich daar niet aan. Ook niet aan bestemmingsplannen. Ballorig hoort niet thuis in een EHS gebied. Nu wil Ballorig weer uitbreiden. Dus, Emile, het is geen oude koe, het is oud zeer dat weer opflakkert. (Trouwens in de sloot bij Ballorig liggen meestal geen koeien maar koffiedrab.) Daar bericht ik over. Het is jammer dat je zelf op je weblog weinig te melden hebt over GGA. Vandaar mijn weblogcommentaren. GGA doet inderdaad niet zomaar wat, het heeft zijn eigen beleid en wil dat doordrukken. Het is in grote mate onttrokken aan democratische besluitvorming. En als je dan als betrokken burger eens commentaar hebt dan is het ook niet goed. Maar zo werkt democratie. Inspraak, participatie, commentaar, weblogs.

Ballorig komt donderdag weer ter sprake in de ROVB. De heer Mos van D66/OZO had de kwestie aangekaart. Het blijkt dus dat Ballorig goed in de gaten gehouden moet worden. Het bedrijf loost ook afvalwater in de sloot achter het gebouw.

Notitie van Directie Beheer en Handhaving: "Op basis van de verkregen informatie van de directie Realisatie, blijkt dat er in 2006 een solitaire boom en een bomenstrook van 50 x 7 meter op het terrein van Ballorig is geveld, zonder dat hiervoor een daartoe vereiste vergunning is verleend. Door de Milieupolitie is destijds een proces-verbaal opgemaakt, waarbij Ballorig een boete heeft opgelegd gekregen van 960 euro. Aan deze betalingsverplichting is op 1 augustus 2007 voldaan.

Cumulatie van een bestraffende sanctie (een bestuurlijke boete of een strafrechtelijke sanctie) met een herstelsanctie, zoals bijvoorbeeld een herplantplicht, is in beginsel mogelijk omdat beide typen sancties naar doel en strekking verschillen. Een herstelsanctie strekt er toe (de gevolgen van) de overtreding te beëindigen of ongedaan te maken, een bestraffende sanctie strekt er toe de overtreder te straffen."

Het is gewoon zo dat de activiteiten van GGA nauwelijks bekend zijn bij de inwoners van Zuidoost. Van een paar raadsleden hoorde ik dat van ruggespraak met de achterban en de raad nauwelijks sprake is. De achterban van GGA lijkt hoofdzakelijk de evenementenwereld. Daar doet men alles voor. Het herstel van het park na Amsterdam Open Air loopt intussen wel tegen een ton aan. Een tijd geleden werden de raadsleden van Zuidoost uitgenodigd voor een besloten bijeenkomst in de Manege over het te organiseren Amsterdam Open Air. Dit soort bijeenkomsten horen openbaar te zijn.

Nee, de bestuurders van GGA doen niet zomaar iets, zij volgen de nog steeds heersende neoliberale dogma's van privatisering en deregulering, een politiek die desastreus is gebleken maar nog steeds voortwoekert. 'Behoud door ontwikkeling' noemt men dit beleid. Het is in feite de exploitatie van openbare grond voor commerciële doeleinden. Onze parken worden afgesloten voor het publiek voor een deel van het jaar. Met drie grote evenementen in het Gaasperpark zou je gedurende de mooiste tijd van het jaar het park kwijt zijn voor de gewone recreatie.

In de komende vergadering van de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer morgen komen weer een aantal zaken aan de orde, zoals zelfbeheer openbaar groen, feestzaalinitiatieven, onkruidbeheer op verharding, Smakelijk Zuidoost, enz.

onkruid
Foto uit het Rapport Onkruidbeheer op Verharding
Gemaaid gras rolt naar de wegrand en composteert

Nog even over het onkruidbeheer. Het onderhoud van onze straten laat vaak veel te wensen over. Er wordt nauwelijks geveegd. Pas als je een klacht stuurt naar het Meldpunt Openbare Ruimte komt men in actie. Dat heeft waarschijnlijk te maken met bezuinigingen. Maar het hoort anders. Mijn indruk is dat Gaasperdam een beetje verwaarloosd wordt. Maar het maaien van gras kent hoogtijdagen. En dat is vaak het probleem. De maaiploeg laat het gras liggen, dat waait naar de straatkant en gaat composteren. Wie dit weblog al een tijdje gevolgd heeft, kent mijn stukjes en filmpjes over de compostering in Zuidoost. Dat men nu een probleem heeft met het onkruidbeheer is voor een groot deel veroorzaakt door een falend schoonmaakbeleid. Als men de straten en paden regelmatig schoonveegt dan krijg je geen grasgroei in de straatgoot en hoef je zeker geen chemische middelen te gebruiken. In een metropool als Parijs worden 's morgens vroeg alle straten schoongeveegd.

En laten we nu eens afspreken dat we wat krom is niet recht gaan praten. De wilgen aan de Tienraaikade zijn ondeskundig geknot. Dat heb ik overigens ook gehoord van een deskundige groenondernemer die elders aan het knotten was.

Wie morgen of later de ROVB vergadering wil volgen kan dat via deze site (er is ook een iPad appje voor).

© 2009