Evaluatie Open Air op de agenda

voor het festival
Het Gaasperpark verleden jaar vóór Open Air

Morgenavond, 27 maart, wordt in de raadsvergadering van stadsdeel Zuidoost de evaluatie van Amsterdam Open Air besproken.

Agendapunt 10: "De aanvraag gaat uit van een verlenging van de duur van het festival van 1 naar twee dagen en een toename van het aantal toe te laten bezoekers. Naar verwachting wordt de vergunning verleend.
De hoedanigheden en gevolgen van het in 2011 gehouden festival zijn geëvalueerd. Gelet op de toename in duur en omvang van het festival in 2012 is ook voor dit jaar een goede evaluatie van de positieve en negatieve aspecten van het festival van belang. Met name dient er gekeken te worden naar mogelijk negatieve aspecten op de gebieden van geluidsoverlast en natuur- en milieuschade.
Met deze voordracht wordt het belang van een goede evaluatie benadrukt.

De Stadsdeelraad van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, gezien de voordracht van de fracties fracties D66-OZO, CDA en CU, d.d. 19 maart 2012.

BESLUIT:

Een evaluatie plaats te laten vinden van het in 2012 in het Gaasperplaspark te houden dance-festival ‘Amsterdam-Open-Air’, waarvan de resultaten tijdig beschikbaar zijn ten behoeve van een eventuele aanpassing van de vergunningsvoorwaarden voor het festival in het jaar 2013."

Die evaluatie had al bezig moeten zijn, want de voorbereidingen voor het evenement zijn al weken in volle gang. De resultaten zijn hier en hier te zien.

Het is heel ongebruikelijk om in de lente een natuurpark te snoeien en daar bomen te kappen op het moment dat de fauna bezig is met nestelen en voor kroost te zorgen, en de flora aan het uitschieten is. Dat is zonder meer schadelijk voor fauna en flora. De kanten en oevers van de waterpartijen zijn grotendeels vrijgemaakt van begroeiing, zodat watervogels geen broed- en beschuttingsplekken meer hebben. De habitat van  libellen langs de waterkant is grondig vernield. Hoewel het stadsdeel het Gaasperpark letterlijk benoemt als natuurgebied, behandelt het bestuur het park als een evenemententerrein zonder ook maar in het minst rekening te houden met fauna en flora. Men houdt zelfs geen rekening met recreanten.

Al weken wordt door deze 'onderhoudswerkzaamheden', lees 'voorbereiding voor het dance event', de recreatie belemmerd of verhinderd. Het strooien van zand op de grasvelden in gebruik voor het evenement heeft het picknicken daar zogoed als onmogelijk gemaakt. Het maaien, klepelen, verticuteren, slepen en rotereggen (egaliseren) zorgt al weken voor overlast. Struiken zijn uitgerukt, bloemperken zijn tot grasveld gemaakt, wat niet alleen schadelijk is voor de fauna, maar ook het uitzicht en het aanzien van het park deerlijk aantast. De grasvelden verschralen, wat de bedoeling is, en zullen enkel geschikt zijn voor het plaatsen van podia en tenten. Dan is het afgelopen met de bloemen daar en zullen vlinders en bijen er geen voedsel meer vinden.

Als we dit elk jaar kunnen verwachten en telkens in toenemende mate, want the sky is the limit voor Amsterdam Open Air (d.w.z. de drang naar winst is onverzadigbaar), dan wordt het Gaasperpark een evenemententerrein dat geen natuurgebied meer genoemd kan worden, dan is de EHS en HGS een lachertje. Het is door dhr. Jaensch toegegeven dat het Gaasperpark wel degelijk behoort tot de EHS (en HGS), in tegenstelling tot wat eerder werd beweerd. Dan kunnen we het huidige stadsdeelbestuur van Zuidoost zonder meer kwalificeren als natuurbarbaren. Het tegen mekaar opdenderen van acht podia tegelijk valt onder de term cultuurbarbarisme. Zuidoost nergens anders! 

Is ons bestuur in Zuidoost zich wel bewust van wat voor voorbereidingen er door Groengebied Amstelland allemaal uitgevoerd worden? Is er toetsing? Worden er vergunningen aangevraagd voor dergelijke activiteiten bij de bevoegde instanties? Heeft Zuidoost enige inspraak of inbreng in de plannen voor het Gaasperpark?

verschraling
Het Gaasperpark (zelfde veld als foto boven) op 21 maart 2012

In geen andere stad ter wereld worden dance events georganiseerd waar acht podia tegelijk hun meer dan 100 dB geweld over de hele omgeving uit schetteren. Het is ook bekend dat geluidsvervuiling het gedrag en de verspreiding van vogels en andere dieren verandert en ecologische schade toebrengt aan natuurgebieden.

Inhabitat: "Noise pollution is certainly annoying, but does it actually cause any real harm? Several studies have shown that urban noise can have adverse effects on bird populations, causing them to change their songs and otherwise alter their behavior. Now researchers have learned that man-made noise can also have a ripple effect on some types of plants, like trees, as well. Because plants are stationary, many of them rely on animals and insects, like birds and bees, to pollinate them or to spread their seeds. So it follows that when bird populations are driven down by noisy human activity, for example, the trees that depend on those birds to spread their seed would also suffer."

Het ArenaPark is het geschikte terrein voor muziekevenementen, niet het Gaasperpark.

© 2009