Flora en fauna in de woningbouw

rondleiding copy

Hans Kapiteijn van stadsdeel Zuidoost leidde gisteravond een natuurwandeling in de buurt van het stadsdeelkantoor. Het ging vooral om de aanwezigheid van fauna en flora rond de woningen. Dit deel van de Bijlmer is grondig vernieuwd nadat een aantal oude flats werden afgebroken. En ik moet zeggen dat in elk geval dit deel met de nieuwbouw en renovaties van sommige flats er knap uitziet. De wijk heeft stijl en allure. Dat wordt niet in het minst veroorzaakt door de grote varieteit aan woningen en 'landschappen'. Bij elke hoek verandert de woonaard en de beplanting.

bijlmer1 copy

Die delen van de wijk waar bomen en veel begroeiing staan zijn vanzelfsprekend de leukste. De flora verandert met de seizoenen en dat wordt positief ervaren. Waar minder begroeiing te vinden is oogt het vaak saai, maar als tegenpool van het groen elders zorgt het in elk geval voor variatie. Een waterpartij met lijnrechte beschoeiing kan wel wat extra groen gebruiken. Maar de kalere delen moeten natuurlijk niet overheersen, anders krijg je weer verloedering. Mensen willen hun eigen woonomgeving zo verschillend mogelijk hebben van andere wijken.

nieuwbouw copy

Dit stuk van de Bijlmer had ik al jaren niet bezocht, en het viel me enorm mee. Ik zou er zo willen wonen. Ik heb er ook geen geluidsoverlast uit de ramen horen schallen, wel een vink vanaf een balkon. Men heeft er alles aan gedaan om hier een woongebied te creëren waarin mensen zich thuis voelen en waar veel groen aanwezig is, met wat ruwere stukjes waar ook de wildere fauna en flora een kans krijgen. Zelfs oudere flatgebouwen als Gooioord zien er goedverzorgd uit. Ook tussen de hoge bomen en een weelderige begroeiing hebben de flatbewoners nog behoefte aan een groen balkon, inclusief vogels.

woneninhetgroen copy

Het is verheugend te zien dat er werkelijk een inspanning wordt gedaan om de natuur in de wijken te houden. Jammer genoeg is onze allochtone bevolking minder geneigd om zich te engageren voor een groene omgeving. Misschien dat de meesten het als een natuurlijk gegeven zien dat ze ook in hun land van herkomst als normaal ervaren, maar hier in Nederland moet je in elk geval veel moeite doen om het groen te behouden. Nederland heeft al zo weinig groen, en elke boom die gekapt wordt is er een te veel. Het is toch jammer dat voor het nieuwe Bijlmerpark dat nog in aanbouw is duizenden bomen zijn gekapt. Positief is de integratie van natuurlijk ogend groen in de woonwijken.

inpassing copy

Intussen integreert de fauna zelfs in het centrum van de Bijlmer, het Bijlmerplein. Men verwondert zich daar niet over de aanwezigheid van een reiger die een hapje wil meepikken bij de snackbar. Iedereen is er blijkbaar aan gewend. Leven en laten leven is het motto. Wat de Bijlmer nog wel goed kan gebruiken is een groeninformatiecentrum waar informatie te vinden is over de fauna en flora in de buurt en waar wandelingen georganiseeerd worden zoals deze. Dat zou het woongenot van Zuidoost nog verhogen. Het groen is essentieel voor de leefbaarheid van dit stadsdeel. En wij zijn er trots op.

reigersnack

© 2009