Gevaarlijke uitstoot

bargerveen

StichtingBargerveen: "In eieren van zangvogels zijn embryonale afwijkingen vastgesteld. Een ernstige dioxine blootstelling lijkt hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Het onderzoek heeft zich toegespitst op twee Nederlandse natuurgebieden, het Noord-Hollands Duinreservaat en het Aekingerzand, een stuifzandgebied in Drenthe. De dioxines in de eieren zijn vermoedelijk afkomstig van insecten die deze gifstoffen opnemen uit de bodem.

Uit ecologisch onderzoek naar de achteruitgang van de diversiteit van fauna in de Nederlandse duinen blijkt dat dioxines in zeer hoge concentraties voorkomen in eieren van insectenetende zangvogels. Naast hoge dioxinegehalten zijn er ook embryonale afwijkingen vastgesteld die wijzen op dioxinevergiftiging. Zo is onder andere veergroei op het vruchtvlies vastgesteld. Omdat dioxines wijd verbreid zijn in Nederlandse bodems, verwachten de onderzoekers dat zangvogels op veel grotere schaal blootstaan aan de gevolgen van dioxinevergiftiging dan tot nu toe werd aangenomen.

Dioxines komen vooral vrij bij verbrandingsprocessen uit bijvoorbeeld industrie en verkeer. Eenmaal neergeslagen in de bodem binden dioxines sterk aan bodemdeeltjes en hopen daardoor op in de bovenste bodemlagen. Doordat dioxines nauwelijks afbreken, kan een vervuiling die in het verleden is veroorzaakt nu nog steeds grote gevolgen hebben. De zorg bestaat dat zelfs bij een lage uitstoot van dioxines de concentraties in de bodem hoger worden. Vermoed wordt dat bodembewonende insecten deze dioxines opnemen en vervolgens in hun vetweefsel ophopen. Zangvogels die van deze insecten eten worden op deze manier via het voedsel besmet."

Veel wordt er niet gedaan aan de luchtvervuiling in Nederland. Daar moet snel en drastisch een eind aan komen. Het gaat ook om de volksgezondheid, niet alleen die van de fauna.

Trouw: "In Nederland draaien de meest vervuilende kolengestookte elektriciteitscentrales op topcapaciteit omdat de prijs voor uitstoot van CO2 'belachelijk' laag is.

De minder vervuilende nieuwe gascentrales staan daarentegen stil of draaien op lagere capaciteit, en dat omdat gas op dit moment aanmerkelijk duurder is dan kolenstook.

Den Haag moet op korte termijn de prijs voor emissierechten verhogen, zegt Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco.

Maar De Haas is bang dat Nederland de doelstellingen voor het terugdringen van de CO2-emissies op langere termijn niet zal halen als de emissierechten laag blijven. "Als dit te lang duurt krijgt de markt voor schone technieken, dus ook die van wind- en zonne-energie, een opdonder." Het Verenigd Koninkrijk is inmiddels al bezig de prijzen omhoog te brengen."

Als Amsterdam de Floriade van 2022 hier naartoe wil krijgen dan moet het bidboek duidelijk maken en moet het stadsdeel garanderen dat er ook voldoende groen bijgeplant wordt, naast andere maatregelen, dat ervoor kan zorgen dat de toenemende vervuiling teruggedrongen wordt. Want tuinbouw bovenop een overkapte snelweg is gedoemd te mislukken en zal te boek te staan als gevaarlijk voor de gezondheid van de consumenten, als er niet voldoende maatregelen genomen worden om de vervuiling drastisch te verminderen. Alleen op deze manier heeft het zin om een Floriade naar Amsterdam te halen. Amsterdam Zuidoost heeft in dit opzicht veel te bieden, meer dan andere stadsdelen, maar de grondvoorwaarde is: meer ruig groen en geen verdere aantasting van het groen door het aantrekken van meer verkeer en evenementen in het Gaasperpark en omstreken. Heel Amsterdam kan daar wel bij varen en zelfs een voorbeeldfunctie gaan vervullen. Het bidboek zal dus veel aandacht moeten besteden aan ecologisch verantwoorde tuinbouw en aan het milieu. Zuidoost is de groene long van Amsterdam en dat is ons sterke punt.

© 2009