Huizenprijzen blijven dalen

House_is_jumpingBiflatie: "Weinig positief nieuws in het nieuwe kwartaalbericht van de Rabobank over de Nederlandse woningmarkt. Volgens de Rabobank zullen Nederlandse huizen in 2011 op nationaal niveau 2,0% minder waard worden. In 2012 blijven de huizenprijzen ook dalen. De Rabo, die overigens een kleine 2 miljard euro winst heeft geboekt in het eerste halfjaar van 2011, verwacht dat er in 2012 nogmaals 2,5% van de gemiddelde huizenprijs af gaat. Een quote uit het rapport:

'De markt voor bestaande koopwoningen heeft een slecht tweede kwartaal achter de rug. Zowel het prijsniveau als de transactieaantallen hebben een nieuw dieptepunt bereikt. De dalende transactieaantallen en de verdere toename van het aantal te koop staande woningen geven aan dat kopers en verkopers geen overeenstemming kunnen bereiken."

Z24: "In Groot-Brittannië werden de huizen de afgelopen jaren ruim 18 procent goedkoper. In Spanje was dat zo’n 20 procent. Amerikaanse woningen daalden sinds de piek in 2006 met gemiddeld 31 procent. En in Ierland zagen huizenbezitters de waarde van hun woning met meer dan 38 procent omlaag gaan.

En in Nederland? Hier daalde de gemiddelde huizenprijs sinds het hoogtepunt in augustus 2008 met slechts 7,6 procent. In Maastricht daalde de huizenprijs in die periode zelfs met niet meer dan 2,7 procent.

De Nederlandse overheid doet er alles aan om de Nederlandse woningmarkt drijvende te houden. En de banken zijn bang om hun verlies te nemen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis grossiert men in maatregelen om de vraag naar woningen kunstmatig op peil te houden. Een overzicht:

1. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

2. Koopgarant

3. Koop Goedkoop, Betaalbare Koopwoning

4. Starterslening

5. Gemeentelijke regelingen

6. Onherroepelijke volmacht

7. Lage rente

8. Hypotheekaftrek

Natuurlijk, dit overzicht is niet compleet zonder de moeder-aller-subsidies, de hypotheekrenteaftrek. Het is de stille kracht achter de stijging van de huizenprijzen van de afgelopen decennia.

Het vorige kabinet wilde de aftrek voor zeer hoge hypotheken voorzichtig verminderen. Maar het kabinet Rutte trok het wetsvoorstel voor deze ‘villabelasting’, zoals de subsidieverlaging curieus genoeg werd genoemd, weer in. De huizenmarkt is te fragiel voor zelfs maar de kleinste inperking van de renteaftrek, meent het kabinet. De prijzen moeten op peil blijven. Koste wat kost."

© 2009