Innige band

Er heerst in Amsterdam een zeer innige band tussen evenementenorganisatoren, de gemeentetop en de Amsterdamse media. Onze burgemeester mag zich graag vertonen in het gezelschap van vrinden als Sander Groet en Sjoerd Wynia van Amsterdam Open Air. Sander Groet heeft samen met een paar andere ontwikkelaars de Shelltoren (straks de A'DAM) uit handen van de burgemeester genomen, die wat blij is met deze ontwikkeling. We gaan feest vieren. En schommelen over de afgrond. Staat dat misschien symbool voor onze huidige tijd? Dansen over de afgrond? Leuke slogan voor Club Air. AT5 hangt al helemaal aan de lippen van de burgemeester, verder is het hoofdzakelijk straatschuimen wat AT5 doet, wegens geldgebrek natuurlijk. Ook leuk, maar het begint te vervelen op den duur. In het Parool kreeg Sjoerd Wynia een heus eigen opinie-artikel. De wereld draait volgens onze A'damse media toch hoofdzakelijk om sensatie en lol trappen.


Parool: "'Amsterdam moet het festivalbeleid centraal aansturen'

Organisatoren en omwonenden hebben er baat bij als de gemeente bepaalt waar en hoe vaak festivals mogen worden gehouden, stelt festivalorganisator Sjoerd Wynia.

De festivalindustrie zorgt voor een enorme creatieve impuls, creëert werkgelegenheid en bevordert toerisme. Het stadsbestuur onderkent dat. Bestuurders van stadsdelen zien vaak veel positieve effecten; ze kunnen daarmee bepaalde gebieden op de kaart zetten en voorzien ermee in een behoefte aan cultuur. Niet zelden leveren de vele festivals ook een belangrijke financiële bijdrage aan het onderhoud van een bepaald gebied.

Helaas is er echter een groep omwonenden voor wie het niet uitmaakt welke inspanningen er worden getroffen om de overlast te minimaliseren. Het lokale bestuur weet hier vaak niet goed mee om te gaan. Enerzijds is het bestuur blij met de vele activiteiten en aan de andere kant is het bang de klagers, die soms zeer veel lawaai weten te maken, al te veel tegen de haren in te strijken. Bovendien leggen bezwaarschriften en andere juridische procedures die worden aangespannen door de meer doorgewinterde klagers vaak een onredelijk groot beslag op het ambtelijke apparaat. Voorstanders van dergelijke evenementen worden niet of nauwelijks gehoord. Klagers stappen daags voor een festival soms zelfs naar de rechter om te proberen het evenement verboden te krijgen. Dit lost meestal niks op en zorgt voor stress bij alle partijen.

Het bestuur moet tegenover de bewoners wel duidelijk zijn over het democratisch tot stand gekomen evenementenbeleid en daar achter staan. Van organisatoren mag verwacht worden dat zij een uiterste inspanning leveren om eventuele overlast te beperken. Van de tegenstanders moet verwacht kunnen worden dat zij oog hebben voor de positieve effecten van een evenement."

De burgemeester en Sander Groet zijn twee handen op één buik. Wat voor geheime afspraken er tussen beiden zijn gemaakt laat zich raden. 'Jij neemt de Shelltoren voor je rekening en wij zorgen voor een paar leuke EHS-natuurgebieden waar jelui je kunt afreageren', zoiets? 'Wij, de regenten van Amsterdam, knijpen even een paar ogen dicht wat de EHS betreft.' Ik mag hopen van niet. Maar Sjoerd heeft steeds meer uit te leggen in zijn opiniestukken. Dat Zuidoost op de kaart werd gezet weten we intussen wel. De ravage was duidelijk merkbaar (zie onderstaand filmpje). Het is te hopen dat ook de EHS eens bij de Dienst Ruimtelijke Ordening fatsoenlijk op de kaart komt te staan. En dat festivals 'niet zelden' een belangrijke financiële bijdrage leveren aan het onderhoud van een bepaald gebied moet nog bewezen worden. Ik merk er niets van. De cijfers moeten ook geheim blijven van Open Air. Dat klachten zijn afgenomen ligt misschien aan de mediatie die door de rechter in gang is gezet en die verbiedt dat de litiganten nog meer bezwaren indienen tegen nieuwe festivals.


Sjoerd is een gewiekste gozer, maar als hij stelt dat er klagers zijn die heel veel lawaai weten te maken, dan gaat hij toch te ver. Twee dagen lang een kakofonie produceren met 10 tot 12 podia en dan beginnen te zeuren over klagers die teveel lawaai zouden maken! Er is een mediatie aan de gang, maar voorlopig lijkt daar nog niets uitgekomen te zijn. Volledige radiostilte. Sjoerd en Sander gaan stug door zonder enige toegeving te doen, want ze voelen zich gesterkt door de burgemeester achter hen. Amsterdam Open Air wil steeds verder uitbreiden, met steeds meer bezoekers, en wil een contract voor 10 jaar. Over de positieve effecten van zijn evenement mag Sjoerd mij een flinke lijst sturen. Tuurlijk, Open Air verdient een paar miljoentjes. Maar verder?

Sjoerd wil af van de rechtszaken want democratische bescherming van burgers ziet hij niet zitten. Als het aan hem lag dan bepaalt alleen de burgemeester, op Sjoerd's eigen aanwijzingen natuurlijk, op dictatoriale manier het beleid. Dat klagers soms zelfs daags voor een festival naar de rechter stappen heeft ook een reden, die hier al uitentreure is uiteengezet. Dat is namelijk zo geregeld door het Dagelijks bestuur van Zuidoost dat vergunningen verleent meestal pas een paar dagen voor het begin van een festival, dus op een moment dat de opbouw al lang en breed begonnen is. Professionele en ondemocratische tegenwerking dus door onze bestuurders en ambtenaren. Je kunt dit zonder meer onbehoorlijk bestuur noemen.

Sjoerd heeft het over de illusie van de stad als oase van rust. Dat klopt, als hij en zijn kompanen zo doorgaan. Maar het kan wel degelijk anders. In het Gaasperpark van Zuidoost zijn we niet in de stad, maar in een EHS-gebied, een natuurgebied dat specifiek bedoeld is voor rust en ontspanning, voor recreatie zoals dat oorspronkelijk bedoeld is. Het is overduidelijk dat Sjoerd geen tegenspraak wenst. De commercie, de evenementenindustrie bepaalt wel wat er moet gebeuren, indien nodig samen met de burgemeester, maar de rest kan de pot op, ook de Flora- en faunawet, en de hele fauna en flora kunnen de pot op. Een paar potjes met plantjes worden dan later aangeboden aan het bejaardenhuis van Nellestein.

De media, die zijn enkel bedoeld voor opinie-artikelen van mensen als Sjoerd, het plebs mag een commentaartje achterlaten, hoewel zelfs dat teveel zou zijn als het aan Sjoerd lag. Zeer belerend legt Sjoerd vast wat de burgemeester mag en moet, en wat de tegenstanders mogen en niet mogen. Daarmee is de toon weer gezet. Sjoerd en Sander,  jongens zijn zij, maar geen aardige jongens. Sjors en Sjimmie van de Air Club, feestbeesten. Binnenkort te zien hangend over de Shelltoren. Sander heeft bij de burgervader al gelobbied voor een fietsbrug over het IJ. Ik weet niet of de burgemeester zo gek is om speciaal voor Sander een heuse fietsbrug over het IJ te gooien recht naar zijn toren toe natuurlijk.

Voorlopig zullen de jongens toch rekening moeten houden met een groeiend aantal tegenstanders van festivals. Zolang dit land nog niet Verwegistan heet heeft iedereen het recht voor haar of zijn mening uit te komen en naar de rechter te stappen. Het zou aardig zijn als onze media eens wat meer rekening hielden met de omwonenden van openluchtfestivals en niet slaafs achter de feestbroeken aan zou hollen. Er is genoeg feestgelegenheid in de Ziggo Dome of om en in de Arena. Het is nergens voor nodig om ook onze parken te vertrappelen. Intussen heeft Sjoerd zichzelf toch 'aardig' op de kaart gezet.

© 2009