Parkendans

adatp

Parool: "Bestuurders van stadsdeel Oost denken een oplossing te hebben voor de festivals die uit het Oosterpark verbannen zijn vanwege de herinrichting die deze zomer van start is gegaan. Volgende week dinsdag komt er een voorstel met alternatieve locaties.

Het gaat om Appelsap, Loveland van Oranje, Keti Koti, het openlucht onderdeel van Roots, en de Intreeweek. Bij alle locaties is onder andere gekeken naar de bereikbaarheid van het evenemententerrein voor nood- en hulpdiensten. Daarnaast moeten de organisatoren van de festivals rekening houden met de flora en fauna, mochten zij het festival naar een ander park verplaatsen.

Hiphopfestival Appelsap wordt al 12 jaar in augustus in het Oosterpark georganiseerd. De voorkeur van de Appelsap-organisatie gaat uit naar een stadspark zoals het Flevopark.

Ook Keti Koti moet nadenken over een alternatieve locatie. Sportpark Drieburg of Park Frankendael zijn volgens het stadsdeel geschikte alternatieven.

Sinds 2012 vindt tijdens Koningsdag het commerciële dancefestival Loveland van Oranje plaats in het Oosterpark, voor komend jaar heeft het stadsdeel de suggestie gedaan om te verhuizen naar sportpark Middenmeer.

In 2014 vond Roots Open Air plaats op de kop van het Java-eiland, maar de organisatie zou terug willen naar het Oosterpark. Het stadsdeel stelt ook het Java-eiland in 2015 weer beschikbaar.

Sinds 2012 vindt eind augustus in het Oosterpark een aantal buitenactiviteiten van de introductiedagen van de eerstejaars studenten van de UvA plaats. De organisatie geeft voorkeur aan Park Frankendael. "

En het barbecuegebeuren deugt ook van geen kanten. Supermarkten leveren besmet vlees. Dus, laten we ook perk en paal stellen aan gezondheidsschadelijke barbecues. Picknicken zonder vuur met een coolbox is veel leuker en zorgt ook niet voor burenruzies veroorzaakt door de rook van diverse vuurtjes.

bbq

WakkerDier: "Dierenwelzijnskeurmerken die supermarkten voeren op hun reguliere vlees, worden bij het BBQ-vlees aan de kant geschoven. Daarnaast blijkt – uit een steekproef van Wakker Dier – datzelfde BBQ-vlees ook nog eens ernstig bacterieel besmet, en deels zelfs al aan het bederven. Stichting Wakker Dier deed deze zomer onderzoek bij 8 grote supermarktketens en constateerde dat geen van de 109 gevonden BBQ-vleesproducten een dierenwelzijnskeurmerk had (bijv. Beter Leven). Bij supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, ontbreken op het BBQ-vlees dierenwelzijnskeurmerken, die zij wel standaard op hun reguliere vlees hebben. Tijdens het onderzoek deed Wakker Dier ook in één winkel een steekproef met 11 van deze BBQ-vleesproducten. Hierbij werden besmettingen aangetroffen met ESBL (4x), Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E.coli, 5x) en Listeria (1x). Drie van de elf stukken vlees bleken zelfs zodanig bacterieel besmet (kiemgetal: 23-47 miljoen), dat sprake was van begin van bederf. Veel mensen lopen een voedselinfectie op tijdens het barbecueën, mede omdat het vlees hierbij onhygiënisch wordt bereid. Wakker Dier concludeert dat ‘veul voor weinig’ leidend is voor het BBQ-assortiment van supermarkten, ten koste van dierenwelzijn en volksgezondheid.

Naar schatting lopen elke zomer honderdduizenden mensen een voedselinfectie op. Vaak is dat na een BBQ."

© 2009