Libië

Meedoen met Grote Broer, de grootste bullebak van de dag, is nog steeds een heilig standpunt in dit land. Nederland is ook stuitend trendy, en 'politiek correct' en dat is zo ingebakken en eringetimmerd dat je er soms misselijk van wordt. Ik dacht dat we met z'n allen hadden afgesproken dat het strak navolgen van ideologieën en idealen leidt tot misbruik en dus misdaad. Maar toch is onze politiek en pers nog steeds bezig met stemmingmakerij en staat het land bol van valse morele verontwaardiging en zelfidealisering. Wat zijn wij toch goed, wat zijn wij toch humaan. Zelfs de SP doet mee met de waan van de dag. Met de beste (maar naïeve) bedoelingen voor sommigen, maar met de slechtste voor anderen. Het gemak en de gretigheid waarmee nu weer stemming gemaakt wordt voor een oorlog tegen Libië is verbijsterend. En met 'Wammes Waggel' Rutte aan het hoofd, die vooral de belangen van de Royal Dutch Shell in gedachten heeft, wordt het er echt niet beter op. Maar er zijn nog zelfstandig denkende geesten. Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies heeft ernstige bedenkingen bij dit vliegverbod boven Libië.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Nederland is blijkbaar niet in staat ergens lessen uit te trekken. Zo ging het ook toen Bill 'Blowjob' Clinton een no-fly zone in Irak had ingesteld en dus zelf als de wiedeweerga burgers in Irak ging bombarderen. Dat heeft jaren geduurd en heeft meer burgerslachtoffers gekost dan Saddam ooit gemaakt heeft. Uiteindelijk draaide het uit op een full-blown oorlog. Maar dat mocht de pret niet drukken, het ging om de olie en het hooghouden van een niet-bestaand moreel overwicht. Zo gaat het altijd. Ook nu in Libië. Ook nu gaat het om de olie. Onze oliemaatschappijen hebben gewoon belang bij oorlogen die de prijs van de olie opdrijven. Vanzelfsprekend is voor ingrijpen een morele verontwaardiging nodig, die aangewakkerd moet worden door een gelijkgeschakelde pers. Men spreekt niet meer van rebellen of rebellerende soldaten maar van burgers die door Gaddafi aangevallen zouden worden.

Het resultaat is dat de rebellen nu staan te juichen en wapens krijgen uit allerlei hoeken. Met andere woorden, het westen kiest weer partij en het resultaat is waarschijnlijk dat er nog meer ellende over de bevolking uitgestort wordt dan ooit. We zagen het in Irak. Maar nog hele stammen Batavieren en Cananefaten vinden dat ze moreel gelijk hadden om een inval in Irak te steunen. Het enige resultaat van Amerikaans ingrijpen is, even de macht over de olie buiten beschouwing gelaten, dat er een nieuwe dictator aangesteld wordt die de belangen van het westen veilig stelt, iemand zoals Saddam Hussein bijvoorbeeld. Maar voor dat stuk geschiedenis is men blind. Als uiteindelijk burgers gebombardeerd worden door de 'humane' interventielegers van het westen, die beweren te handelen uit menslievende overwegingen dan wordt ik even goed misselijk. Ook in Afghanistan zijn het voornamelijk burgers die door Obama's troepen de dood in gejaagd worden. Het is pure hypocrisie bedoeld om oorlogsmisdaden te vergoelijken. De situatie daar wordt er echt niet beter van. Over de honderdduizenden slachtoffers in Irak hoor je niemand meer. En ook Barack Obama is al te gretig om zich te scharen onder de horde van Amerikaanse presidenten die zich schuldig gemaakt hebben aan oorlogsmisdaden.

Nederland heeft als vijfde wereldland in wapenhandel ook een financieel belang bij oorlogen. Er is altijd één 'goede' kant bij alle oorlogen en stiekem kan ook de vijand bevoorraad worden. Kan het cynischer?

Ik heb de indruk dat men behoorlijk ontstemd is door het instellen van een staakt het vuren door Gaddafi. Dat maakt het weer wat lastiger om meteen het land te gaan bombarderen.

© 2009