Min of plus?

oppenheimer-negotiation
Ruben Oppenheimer - Negotiation

Door de krokodillentranen van de VVD-aanhang en onze rechtsdraaiende pers is de inkomensafhankelijke zorgpremie vervangen door een belastingmaatregel. Men had het voortdurend over 'nivellering' terwijl er helemaal geen sprake was van nivellering. Ook nu niet, na het aangepaste regeerakkoord.

Er zijn wat groepen die erop vooruitgaan, maar wat opvalt is dat van nivellering totaal geen sprake is. De ouderen gaan erop achteruit. Ook alleenstaanden, en wat ik bijzonder laakbaar vind is de koopkrachtdaling voor mensen in de bijstand. Schandalig is dat! En de rijken, die gaan er soms nog op vooruit! De PvdA heeft zijn doodvonnis getekend. De VVD lacht in zijn vuistje.

NIBUD: "Wat opvalt, is dat een alleenstaande ouder met één kind en een bijstandsinkomen er € 82, op achteruit gaat, omdat het bijstandsbedrag daalt en de kinderbijslag voor kinderen van 6 jaar en ouder wordt verlaagd.

Daarnaast gaan mensen die met vervroegd pensioen zijn er met het nieuwe akkoord nog steeds flink op achteruit, bijna 16%. Het Nibud brengt hierbij wel een kanttekening aan, dat de meeste mensen die nu met vervroegd pensioen zijn, dat over 5 jaar niet meer zijn.

De 65-plussers met een aanvullend pensioen blijven er op achteruitgaan, tussen de 0,2% en 10,4%. Dit komt doordat de aanvullende pensioenen in 2017 dalen ten opzichte van 2012,  terwijl de prijzen wel met 8 procent stijgen. Daarnaast  pakken aangepaste fiscale maatregelen in het tweede regeerakkoord voor echtparen met een aanvullend pensioen slechter uit."

Download het rapport 'Koopkrachtberekeningen 2012-2017 - Nieuw regeerakkoord

Door onze gelijkgeschakelde pers werd en wordt nog dagelijks de noodzaak van bezuinigen er bij het volk ingehamerd. De oorzaak van de crisis zijn natuurlijk de werklozen zo luidt het neoliberaal dogma, en de kostenstijgingen in de gezondheidszorg zijn vanzelfsprekend te wijten aan de ouderen want die zouden zo ontzettend veel ouder worden en meer zorg nodig hebben. Ondertussen worden de ouderen in een aantal verpleeghuizen grondig verwaarloosd; terwijl de directeurs meer verdienen dan een eerste minister. Nou, deze regering zal wel een eind maken aan de stijgende leeftijd van ouderen; hoeveel oudjes zullen eerder sterven als deze regering haar zin krijgt?

De oorzaak van de crisis ligt niet in Nederland, ook niet in Europa maar bij de Amerikaanse bankwereld. In Nederland zijn bezuinigingen niet eens nodig. Het gevolg ervan zal een recessie zijn, die eigenlijk al begonnen is.  De stijging van de zorgkosten is te wijten aan de stijgende kosten van medicijnen,  medische apparatuur en onderzoek, en de salarissen van ziekenhuisdirecteuren en verzekeringsdirecteuren. Men wil omzet maken en dus drijft men de premies en kosten zoveel mogelijk op. Dat is een gevolg van de privatiseringen in de zorg, die volgens een recent rapport geen kostenbesparingen hebben opgeleverd, maar zorgden voor hogere kosten. Nu moeten de exorbitante salarissen en de winsten van de geprivatiseerde zorgondernemingen ook nog eens betaald worden.

De bezuinigingen zullen leiden naar een diepe recessie en deze regering zal nog meer armoede creëren. Terwijl de opzet en het koopkrachtplaatje van dit regeerakkoord bedoeld lijken om meer mensen aan het werk te krijgen door ze hun werkloosheid aan te rekenen en hen daarvoor te straffen (wat een absurde maatregel is, want die gaat uit van de verkeerde veronderstelling dat alle werklozen en bijstandstrekkers hun toestand aan zichzelf te wijten hebben), is het regeringsbeleid erop gericht om 16 miljard te onttrekken aan onze economie, en dus een recessie te veroorzaken met grotere werkloosheid en koopkrachtverlies. Zoiets absurds is zelden vertoond. De regering veroorzaakt zelf nog meer werkloosheid en straft de werklozen voor deze toestand waar ze zelf niet verantwoordelijkheid voor zijn.

hemlock
Griekenland krijgt als Socrates de gifbeker aangeboden

Rutte doet stoer en beweert dat er geen nieuwe leningen naar Griekenland gaan en dat Griekenland alle leningen terug moet betalen. Ook al zo absurd. Griekenland kan die leningen (waar ook Nederlandse banken flinke winsten aan verdiend hebben) nooit ofte nimmer terugbetalen. Dus ook daar wordt de crisis nog verergerd. Wordt hier de basis gelegd van groeiend rechtsextremisme en interne Europese oorlogen? Ik mag hopen van niet. Maar de gelijkenis met de jaren dertig van de vorige eeuw is unheimisch. In Griekenland ligt de gezondheidszorg volkomen plat. Maar Rutte wil dat doodziek Griekenland zijn leningen blijft betalen. Was een gelijkaardige situatie in de jaren dertig niet de oorzaak van WO II? Een Kroatische oorlogsmisdadiger is zojuist vrijgesproken door het Joegoslavië tribunaal. Het Europese rechtsextremistisch rechtsapparaat staat al paraat.

Sommige Europese landen roepen al om een eigen militaire 'structuur' om buitenlandse operaties te leiden. Maar mogelijk ook binnen-Europese operaties. Van verdediging van nationaal grondgebied is geen sprake, maar wel van agressie door de NAVO. Als Griekenland zijn leningen niet terug kan betalen, valt deze 'militaire structuur' (vanzelfsprekend geleid door Duitsland) de wanbetaler dan aan? In een absurde tijd worden absurde maatregelen genomen. Net als in de jaren 30-40 van de vorige eeuw. Toenemende geheimhouding is een teken van ongewenste ontwikkelingen.

Van allerlei kanten en door diverse nobelprijswinnaars economie is gewezen op het gevaar van bezuinigingen. Het zijn niet de overheidsschulden maar de private schulden die een probleem kunnen worden. En dat geldt in het bijzonder voor Nederland, waar de hypotheekschuld het grootst is van Europa.

Biflatie: "De prijs van een gemiddelde Amsterdamse tussenwoning, ofwel een rijtjeshuis, is in de afgelopen 12 maanden met 19,1% gedaald."

Spanje is na Amerika ook druk met huisuitzettingen. Gelukkig zijn er nog denkende en meevoelende overheidsambtenaren.

Joop: "Een grote Spaanse vakbond die meer dan 25.000 agenten vertegenwoordigt steunt politieagenten die weigeren mee te werken aan huisuitzettingen. Dit naar aanleiding van twee zelfmoorden die plaatsvonden toen er deurwaarders aan de deur verschenen."

Engeland is al een tijdje bezig met bezuinigen en de resultaten zijn er ook naar: groeiende ellende en armoede.

Mirror: "Worked to death: 32 disability benefit claimants die after being forced into jobs"

StandplaatsWereld: "De publieke sector in Nederland moet steeds meer werken volgens (neo)liberale principes. Dat deze sector (ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, musea, enz.) zuinig en efficiënt met publieke middelen om moet gaan spreekt voor zich. Maar het marktdenken wordt te ver doorgevoerd, terwijl niet alles in termen (of juister: cijfers) van economisch nut kan worden uitgedrukt.

Het neoliberale denken houdt ook het universitaire onderwijs in zijn greep. Zijn universiteiten er volgens de overheid om studenten te helpen zich te vormen (hun Bildung) of om werknemers (‘human capital’) voor het Nederlandse bedrijfsleven klaar te stomen? In de strategische planning van universitaire bestuurders lijkt de mens in student of medewerker verdwenen achter outputcijfers, creditpoints, rendementscijfers en rankings."

Als de waan van de dag ook doordringt in onze universiteiten dan is het hek van de dam. En als de PvdA een VVD-lite is geworden maak dan je borst maar nat. Dan gaan we het diepe in.

In Amerika heb je de 'working poor', de werkenden die zelfs geen fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen met twee of drie banen omdat ze veel te weinig verdienen. Gaat deze term ook zijn intrede doen in Europa en in Nederland? Met Rutte gaat Nederland het pad der Verelendung op: meer werkloosheid en lagere sociale voorzieningen.

PERI: "For the large majority of workers, the key to avoiding—or escaping—the ranks of the working poor will necessarily rely less on whether they have any post-secondary education and more on whether jobs that require no college experience pay decent wages. She argues that employers should pay their workers a rate that keeps pace with the increasing number of goods and services that they generate—a crucial distinction has been lost in the absence of a powerful union movement. The fight against poverty wages requires a strong labor movement that can recast, again, the debate over wage standards in terms of what’s fair, not what passes as minimally decent."

Het eerste waar de neoliberale nomenklatura aan denkt in tijden van crisis die ze zelf veroorzaakt hebben, is het verlagen van de salarissen van werkenden. Hoe groter het leger van werklozen hoe lager de salarissen.

american-way

BackToFullEmployment: "The austerity of 2012 is, in contrast, largely self-inflicted by government in the drive to reduce the budget deficit, compounding the devastation reaped by the financial crisis and the subsequent recession. It is increasingly becoming apparent that attempting to reduce budget deficits through tax increases and public expenditure cuts results in more unemployment and little actual reduction in  deficits. It is only when there is a revival of investment and exports and economic activity that the budget deficit come down. But revival of investment is jeopardized by the public expenditure cuts, and the revival of exports by other countries pursuing similar policies.

The unemployed resources could be employed to produce valuable public and private services. Many countries are imposing further punishment on themselves by tolerating unemployment and foregoing what could be produced all in the name of reducing the budget deficit. The jobs deficit is the deficit to be tackled, not the budget deficit. And tackling the jobs deficit through ‘green investment,’ development of alternative energy sources, and tackling environmental degradation could and should be a step towards addressing the major dangers of our time."

Cut Tax Evasion by the Wealthy, Not Programs for the Poor

Wammes Rutte waggelt lachend verder broederlijk gearmd met Diederik Terpen Tijn. Zij verspreiden sterke trillingen, vat je makker?

© 2009