Onderkoning Donner

donnerinverval1
Donner in verval - Siegfried Woldhek

Karin Spaink: "De man die sinds 2002 minister is geweest, moet nu als vicevoorzitter van de Raad van State de wetsontwerpen toetsen die hij en zijn collega’s eerder hebben ingediend. Donner wordt de slager die zijn eigen vlees keurt.

Als minister van Justitie kwam Donner zo vaak aanzetten met wetsvoorstellen en maatregelen die burgerrechten schonden, dat Bits of Freedom op haar website speciaal voor hem een nieuwe categorie instelde: Donnerabilia. Bij de jaarlijkse Big Brother Awards, de poedelprijs voor privacyschenders, sleepte Donner steevast zoveel nominaties en prijzen in de wacht dat de jury uiteindelijk besloot de man een oeuvreprijs toe te kennen.

En die man moet voortaan onze rechtstaat bewaken?

Een serie Kamermoties aan zijn laars lappend stemde Donner in 2006 in met de Europese Bewaarplicht: van alle Europese burgers zou precies worden bijgehouden met wie ze mailen, chatten en bellen, en vanaf welke locaties ze dat doen. In een aantal Europese landen is de bewaarplicht inmiddels ongrondwettig verklaard. Onder Donner werd tevens het CIOT gestart, een centrum dat van alle Nederlanders dagelijks gegevens over hun e-mailadres, hun telefoonnummer en IP-adres indexeert. Het CIOT werd een graaibak waarin politiediensten ongecontroleerd, vaak tegen alle regels in, konden rondneuzen.

En die man wordt nu de onderkoning van Nederland?

In mei van dit jaar hield Donner, nota bene op een conferentie ter gelegenheid van de Dag voor de Persvrijheid, een toespraak waarin hij de Wet Openbaarheid Bestuur op de korrel nam. Volgens Donner misbruikten journalisten de Wob om politici en beleidsmakers lastig te vallen. Liever zag hij dat voortaan alleen nog daadwerkelijke besluiten onder de Wob zouden vallen; alle onderliggende documenten en het proces van besluitvorming zouden geheim moeten kunnen blijven. Ook vond Donner dat journalisten vaker op voorlichters moesten vertrouwen. Al dat Wobben was namelijk enorm hinderlijk.

En die man moet een waakhond gaan besturen?

Nadat de Tweede Kamer besloot dat weigerambtenaren niet langer konden aanblijven, draalde het kabinet om dat besluit uit te voeren. (Sindsdien hebben we dus niet alleen weigerambtenaren, maar ook een weigerkabinet.) Minister Donner – die toen al had gesolliciteerd bij de Raad van State – verzocht op 19 november namens de regering diezelfde Raad van State om een advies over de kwestie. Zodoende presideert Donner straks over het advies dat hij aanvroeg om een Kamermotie te traineren en onder een democratisch genomen besluit uit te komen.

Die man moet straks het recht toetsen."

Harry van Bommel: "De Nationale Ombudsman heeft drie klachten ontvangen van mensen die de benoeming van minister Donner tot vice-voorzitter van de Raad van State vinden stinken. Die benoeming heeft ook veel weg van vriendjespolitiek. Andere kandidaten waren volstrekt kansloos en dus is het logisch dat de Nationale Ombudsman naar deze zaak gaat kijken. Of hij iets boven tafel krijgt, valt te betwijfelen. Als er al afspraken zijn gemaakt over de benoeming van Donner dan zal dat wel mondeling zijn gebeurd en onder de verplichting van geheimhouding. Geloofwaardig is die benoeming in ieder geval niet. Donner gaat als staatsraad straks adviseren over wetten die hij zelf heeft ingediend. De benoeming is dus ook een aanslag op het gezag van de Raad van State zelf. In elk opzicht is dat dus een enorme misser."

Donner is ook een verstokte marktidioot:

SCOnline: "Het kabinet wil de bouwregels in Nederland vergaand versoepelen. Zo mag de branche zelf met een alternatief komen voor de gemeentelijke toetsing van bouwplannen en het toezicht tijdens de bouw.

Voormalig minister Donner van Binnenlandse Zaken maakte de plannen voor de bouwwereld in zijn laatste werkweek bekend.

Naast het aangekondigde wetsvoorstel zal een aantal beleidsvoorstellen aan de Kamer worden gepresenteerd. ‘Het kabinet zal zich heroriënteren op de kerntaken van de overheid in het bouwproces,’ formuleert Donner een van uitgangspunten hierbij. ‘Verantwoordelijkheid voor niet-kerntaken zal waar mogelijk bij marktpartijen komen te liggen.'"

Zelfs de koningin had zo haar twijfels bij de benoeming van Donner.

Elsevier: "Het staatshoofd zou twijfels hebben over de benoeming van de minister van Binnenlandse Zaken, omdat hij Kamerleden onder druk zou hebben gezet om in te stemmen met regeringsdeelname in een coalitie met VVD en PVV."

En als klap op de vuurpijl:

Volkskrant: "Oud-minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken heeft vorige week op zijn laatste dag als bewindsman een advies van zijn nieuwe werkgever, de Raad van State, 'aan zijn laars gelapt'. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis."

De nomenklatura van Rutte gaat aan de slag. Nederland, berg je!

© 2009