Onrust op Basisschool Het Gein

bshetgein

In september kwamen in dit blog de bouwplannen van Basisschool Het Gein al even ter sprake. Intussen heeft de school de ouders officieel meegedeeld dat een aantal kinderen naar een andere school moeten gedurende meer dan een jaar dat de werkzaamheden zullen duren. Maar eind september was er nog geen bouwvergunning aangevraagd en de directeur wilde daarover ook geen mededelingen doen. Ook op de website van de school is geen informatie hierover te vinden. Dat is heel vreemd. Op 3 januari moeten de kinderen die ondergebracht waren in het noodgebouw al verhuizen naar de Dumontschool. Dit noodgebouw is onveilig en daarom moet er een permanent gebouw voor in de plaats komen. Dit zou wel eens heel lang kunnen duren als er nu nog een bouwprocedure opgestart moet worden.

Voor gezinnen die meerdere kinderen op deze basisschool hebben waarvan er een of twee naar een andere school moeten ontstaat er een probleem. Niet alleen is die andere school, in dit geval de Dumontschool, verder van huis, maar de ouders die meestal allebei werken moeten ofwel voorzieningen treffen om hun kinderen van twee scholen af te halen ofwel extra betalen voor het laten overblijven van hun kinderen op de Dumontschool.

Een van de verontruste ouders schreef dit:

"Ik maak me zorgen om de verhuizing naar de Dumontschool. Gisteren hebben we een brief ontvangen. Toen ik vanmorgen de kinderen naar school bracht, werd duidelijk dat ik niet de enige ben die zich over de inhoud verbaasde en opwond. Ik denk dan ook dat ik spreek namens een grote groep ouders, met name ouders die straks een of meerdere kinderen op dislocatie hebben zitten, en een of meerdere kinderen op de hoofdlocatie.

 Het grote probleem en de grote zorg is: hoe komen mijn kinderen veilig van en naar de Dumontschool en hoe organiseren we dat met onze andere kinderen? De brief die we gisteren hebben gekregen schept verwarring en veroorzaakt onrust. Er wordt namelijk alleen maar gesproken over ‘het eerste kwartier’ en dat daar flexibel mee zal worden omgegaan. Dat is mooi, maar hoe zit het dan met de lunchpauze en om 15.15?

 Wat mijn gezin betreft is het geen optie om de kinderen elke dag te laten overblijven. Ten eerste vanwege de kosten, ten tweede omdat onze kinderen wanneer zij overblijven veel slechter eten dan gewoon thuis. Een keer is dan niet erg, maar niet structureel. Bovendien zien wij de lunch thuis als een belangrijk rustpunt voor de kinderen.

 De kinderen die op dislocatie zitten zonder volwassen begeleiding heen en weer laten fietsen, is voor ons ook geen optie. We vinden ze daar nog te jong voor, zeker de kinderen van groep 5. Er kan altijd iets gebeuren onderweg en bovendien vinden we de buurt waarin de Dumontschool staat en de route ernaartoe onveilig.

 Tijdens de informatie-avond enige tijd geleden is ons verzekerd dat de veiligheid van de kinderen voorop staat. Ik vind dan ook dat de school met een oplossing voor deze kwestie moet komen. Er is nu totaal geen duidelijkheid en ouders maken zich zorgen. Ik vind ook niet dat dit kan wachten tot begin januari met het idee van ‘het loopt wel los en het regelt zich vanzelf wel’. Ouders willen duidelijkheid hebben. Het zou fijn zijn als op zeer korte termijn nog een informatie-avond zou worden georganiseerd, zodat een en ander kan worden uitgelegd en zodat mensen vragen kunnen stellen.

 Mijns inziens zijn er twee oplossingen voor het probleem, wellicht te combineren. Ten eerste kan worden gedacht aan een continuerooster voor de groepen 5/6. De kinderen eten dan allemaal in de Dumontschool en zijn een half uur eerder vrij, zodat ouders eerst hen kunnen ophalen en vervolgens eventuele andere kinderen in het hoofdgebouw. Het slecht-eten-probleem is daarmee voor ons nog niet opgelost, maar goed, ook wij zijn bereid iets in te leveren.

 De tweede oplossing is het meefietsen van een of meer juffen met de kinderen van en naar het hoofdgebouw. Hier kunnen vast ook wat extra ouders worden ingezet, een soort wisseldienstsysteem. Ik denk dat het voor de meeste ouders vooral gaat om de tijden 11.45, 12.45 en 15.15. Bij invoering van een continuerooster gaat het dan alleen nog om 15.15."

Het lijkt mij dat de ouders in dit geval positief meedenken om een oplossing te vinden, dus als de school ook nog een bijdrage levert dan kan dit naar tevredenheid opgelost worden.

Een continuerooster wil de school niet aan en ze willen niet dat de juffen ‘heen en weer gaan lopen’ voor begeleiding. Een soort rooster opstellen voor de ouders vindt de directie te veel gedoe, dat moeten de ouders zelf maar doen. En een informatie-avond houden wil de directeur ook niet, omdat hij bang is dat er dan vooral stampei gemaakt gaat worden. Soms is het nodig om stampei te maken, zeker als een directie onduidelijk is en zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaat.

© 2009