Picknick in het park

DSC09297
Containers blijven leeg, rotzooi overal

Bericht verstuurd door Flora te Riet aan een aantal besturen:

"Tijd voor een actie Paaspresentje 2013?  Niet alleen van Open Air deze keer, zoals bij de actie Kerstpresentje Open Air 2012  en voorlopig digitaal…

World of Food wordt samen met projectontwikkelaar Lingotto gerealiseerd in Parkeergarage Develstein in Zuidoost. Impuls voor dit project is de komst van een studentencampus met 700 woningen in de D-buurt. Daarbij werd aangedrongen op voorzieningen in de directe omgeving. World of Food is open van 8 tot 24 uur. Aan deze culinaire trekpleister heeft ook Mc Donald’s zich verbonden. Zuidoost steekt een half miljoen euro in het project. Dat bedrag wordt verdubbeld met een bijdrage uit een Europees fonds voor stedelijke ontwikkeling. World of Food voor 1 miljoen euro. (Zie Parool, 3 april 2013 Patrick van Meershoek)

Wat verderop in Zuidoost realiseren bezoekers/bewoners van Zuidoost hun eigen World of Food in het Gaasperpark. Open elke elke dag met mooi weer! De resultaten van deze World of Food zijn nog dagenlang zichtbaar in het park door de falende projectleiding van Groengebied Amsteland, Recreatie Noord Holland b.v. en de bestuurders van stadsdeel Zuidoost. Misschien kan Lingotto zich daar ook eens over buigen en is er nog wat geld over uit dat Europees Fond voor stedelijke ontwikkeling?

DSC09300
Het vuur rookt nog

DSC09301
De gedekte tafel van een gastvrij Zuidoost

DSC09302

DSC09305
The World of Food

Door de koude van de afgelopen periode had elke tafel een eigen houtvuur nodig. Op zondag 7 april bleven hete smeulende vuren en zelfs een gedekte tafel achter nadat de gasten vertrokken waren. Ook het woord van God en een tasje lagen verlaten op een bank in het Rosarium. Een huishoudtrap zwerft al maanden in de kaal gekapte rotstuin. Zou er echt weer een rotstuin worden aangelegd en onderhouden? Open Air huurde een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in, dat bijna alle grote festivalterreinen 'schoonmaakt'. Toch vallen er in het Gaasperpark nog heel wat vuilsporen te vinden van Open Air 2011 en 2012.

trap 7 april 2013
Trap zwerft al maandenlang door de rotstuin
Handig om wat takken af te rukken voor het vuurtje?

DSC09329
Souveniertje van Amsterdam Open Air 2012

Het Gaasperpark ligt in de EHS (Ecologisch Hoofdstructuur) en in de HGA (Hoofd Groen structuur Amsterdam). De provincie Noord Holland investeert om de EHS verder te ontwikkelen. De bestuurders van Groengebied Amstelland, stadsdeel Zuidoost en Recreatie Noord Holland b.v. zijn kennelijk zo druk bezig met andere zaken (naamsbekendheid verwerven, positief imago, evenementen aantrekken, begeleiden en vergunnen, meer ‘jongeren’ naar het groen en Zuidoost halen, eigen bestaanzekerheid), dat ze niet eens in de gaten hebben wat er werkelijk gebeurt. Het Gaasperpark vervuilt en verloedert, bijna net zo als de Bijlmer Hoogbouw vervuilde en verloederde. Daarvan is nu 70 % afgebroken in een poging de problemen op te lossen (sommige problemen bleken gewoon meeverhuisd naar andere plekken).

Deze bestuurders lijken nu precies dat te realiseren, wat met het aanleggen (uit publiek geld betaald) van deze openbaar toegankelijke gebieden juist voorkomen moest worden, de verrommeling van de groene stadsranden!

Flora te Riet"

Het aantrekken van recreanten naar het Gaasperpark en andere parken is prima als dat natuurliefhebbers zijn, maar wat er nu op af lijkt te komen zijn viespeuken. Evenementen als Amsterdam Open Air zullen het respect voor de natuur niet aanwakkeren, integendeel, bezoekers komen voor de geluidsboost, overmatige consumptie van drank, voedsel en drugs; en wat dan door 40.000 bezoekers voor en achter wordt uitgescheiden is ook niet mis. Met andere woorden, van natuurbeleving is geen sprake, eerder natuurvervuiling. Ook honden dragen hun drolletje bij aan de groeiende rotzooi. Stel je voor dat er nog meer bezoekers naar het Gaasperpark komen dan heb je een schoonmaakploeg nodig die dagelijks grote hoeveelheden zwerfvuil moet ruimen. Tel uit je winst.

Wat onze bestuurders zich niet realiseren is dat er ontzettend veel afval en rotzooi wordt achtergelaten. Het kost handen vol geld om dat weer op te ruimen. Natuurgebieden kunnen best met rust gelaten worden. Wandelaars en natuurgenieters zijn geen vervuilers, vertierzoekers wel. Dus een beleid dat zogezegd bezoekers naar de parken wil aantrekken zorgt niet voor meer begrip voor de natuur. Als GGA en het stadsdeel dan nog eens bezuinigen op schoonmaak dan verloederen onze parken, en weg zijn de mooie plantsoenen en bloemenweiden. Indien de beheerders niet de kosten kunnen of willen opbrengen die noodzakelijk zijn voor het schoonhouden van de parken, dan kunnen ze het vertier beter midden in de stad organiseren. Groengebieden leveren ook zonder bezoekers heel veel op, namelijk gezonde lucht, een duurzaam milieu en een betere gezondheid. Parken zijn bestemd voor natuurliefhebbers, voor fauna en flora, niet voor amusementzoekers.

© 2009