Snorders

AT5: "De politie heeft in de afgelopen weken 55 snorders opgepakt in Zuidoost."

Parool: "Snorders spelen een grote rol bij het overbruggen van afstanden tussen de twee en vijf kilometer, doorgaans binnen het stadsdeel. Dat zijn afstanden waarvoor veel Nederlanders de fiets pakken, maar dat vervoermiddel heeft bij de meeste allochtone groepen een zeer lage status, minder dan vijftig procent maakt er wel eens gebruik van. Snorders worden vooral gebruikt voor kerkbezoek en uitgaan - in zondagse- of feestkleding is de fiets niet ideaal, nog afgezien van de veiligheid in de avonduren.
Sloothaak citeert een Surinaamse taxiondernemer, die zegt: 'In Amsterdam-Zuidoost is de prijs doorslaggevend. Als we proberen snorders naar nul terug te brengen, zal dit nooit lukken. In Nederland kan men geen werk vinden, alles is belasting. Men wil niet gaan stelen of roven, daarom wordt men snorder. Als je snorders gaat beperken, krijg je dieven.'"

De snorder is een serieus probleem in Zuidoost. De reguliere taxiwereld is zo corrupt als wat: veel te hoge tarieven, fraude en onbeschoft gedrag door taxichauffeurs. Ik denk dat de snorder heel wat vriendelijker is tegenover zijn klanten. Dus je zou denken dat de snorder een gat in de markt is. Maar toch, er is meer aan de hand. De snorder is het topje van een ijsberg. Achter deze 'ludieke' manier om geld te verdienen verbergen zich allerlei vormen van fraude. Hoeveel van deze snorders hebben een uitkering? Het zou me niets verbazen als zelfs huisgenoten van mensen in overheidsdienst (nou ja, in de ziektewet bij de overheid) of zelfs politie-gerelateerde diensten, hun uitkering aanvullen met wat snorren. Het pushen van drugs en prostitutie door chauffeurs is een ander gevaar.

Het lijkt me dat de samenwerking tussen stadsdeel Zuidoost en politie niet echt optimaal is. Het stadsdeel wil wel volgens eigen zeggen van de snorders af, maar ik zie het niet gebeuren, als zelfs Elvira Sweet voor de camera van AT5 ooit eens zei regelmatig gebruik te maken van snorders. De opstapper, de tuktuk en de fietstaxi moeten de concurrentie aangaan met de snorders in Zuidoost. Het legaliseren van snorders zodat ze ook belasting gaan betalen, is geen optie voor de overheid.

Het zal wel weer uitdraaien op dure projecten die veel geld kosten en niets opleveren, meer vetbetaalde ambtenaren die niets uitvoeren. Het ouderenvervoer met Stadsmobiel was een paar jaar geleden een regelrechte ramp. Ik hoop dat het intussen is verbeterd.

EPaulus
Etto Paulus promoot fietsen in Suriname

De gemiddelde Surinamer wil tegenwoordig bediend worden, en dat goedkoop graag. Hij is niet geneigd de fiets te pakken (nee, dit is geen woordspeling!); zijn conditie is meestal niet al te best, dus een herenfiets komt al helemaal niet ter sprake. Als je al een Surinamer op een fiets ziet dan is het een damesfiets. Nochtans zou het voor de kortere afstanden veel beter en gezonder zijn als Surinamers eens op de fiets springen. We moeten af van die office potatoes, de kantoorslonzen. Ik zal het maar niet hebben over die mensen met een schuurtje vol fietsen, maar die nooit zelf op een fiets zouden stappen.

Zuidoost heeft het voordeel dat hier heel goed gefietst kan worden. Meer en degelijker fietsenrekken (met wat meer ruimte voor het laden van boodschappen) in winkelstraten zouden niet misstaan. Wie fietst hoeft later op veertigjarige leeftijd niet om gezondheidsredenen op een scootmobiel.

Vul de fietsenquete in voor een beter fietsbeleid in Zuidoost.

© 2009