Verblekering van het groen

Tuin&Landschap: "Groen kan de luchtkwaliteit in de stad niet meer dan gering verbeteren en kan die zelfs verslechteren. Door vegetatie langs de weg neemt de windsnelheid af, zodat de concentraties fijnstof en stikstofdioxide stijgen.

Dat zijn de conclusies van de RIVM en GGD Amsterdam in hun rapport Het effect van vegetatie op de luchtkwaliteit - Update 2011. Daarin hebben zij het overzicht van beschikbare gegevens over het effect van vegetatie op de luchtkwaliteit, en dan met name de concentraties fijnstof en stikstofdioxide, uit 2008 aangevuld met de gegevens uit studies van de afgelopen jaren. Ook in 2008 kwam een gering effect van groen op de luchtkwaliteit naar voren als conclusie."

Een gering effect is in elk geval een gunstig effect. Maar met wat 'creatief omgaan met cijfers en metingen' kom je al gauw uit op precies datgene wat je wil bereiken, in dit geval dat groen zoveel mogelijk geweerd moet worden uit de stad om plaats te maken voor de heilige koe, de auto. In België noemen ze dat 'arithmétique hollandaise'. Het rapport van 2008 was niet anti-groen genoeg, dus gaat men aan de slag om het effect van groen helemaal te laten verdwijnen in de recente rapporten.

Tuin&Landschap: "Verschillende bij onderzoek naar het effect van groen op luchtkwaliteit betrokken organisaties vinden de conclusie van het RIVM-rapport, waarin zij stellen dat groen weinig effect heeft op luchtkwaliteit of deze zelfs verslechtert, te stellig."

Er is maar één goede oplossing voor de nijpende situatie in Amsterdam die nog steeds niet is verbeterd, dat is: minder autoverkeer, beter openbaar vervoer. Want waar het om gaat is dit: de luchtkwaliteit in Nederland is nog steeds zeer slecht en dat niet in het minst omdat er obstructie gepleegd wordt, dat rapporten vervalst worden, dat normen 'aangepast' worden om te voldoen aan de uitkomsten die men wil bereiken. Naast de milieuvervuiling hebben we in Nederland ook in stijgende mate te maken met intellectuele vervuiling (mogelijk een gevolg van milieuvervuiling).

run4air

Verslag Meetacties Run4Air Juli 2011: "De hoeveelheid ultrafijn stof in de lucht blijkt gedomineerd te worden door de uitstoot van voertuigen op wegen en snelwegen in en direct langs de stad. Daardoor is het goed mogelijk om de uitstoot van ultrafijn stof aan te pakken. Voor-al maatregelen die gericht zijn op het weren van de meest vervuilende voertuigen leveren een grote gezondheids-winst op. Oude dieselbestelbusjes, vrachtwagens en scooters en hele oude personenwagens hebben daarbij priori-teit. Door deze kleine groep grote vervuilers uit de stad te weren neemt de hoeveelheid schadelijke roetdeeltjes sterk af. Milieuzones zoals die in Duitsland worden gehanteerd, waarbij naast vrachtwagens ook bestelbusjes en de meest vervuilende personenwagens worden geweerd, zijn daarvoor een bewezen effectief middel. Daarnaast tonen de resultaten de noodzaak aan van een voortvarende aanpak van oudere en zeer vervuilende scooters en motoren. Bijvoorbeeld door het stimuleren van schonere elektrische scooters."

Natuur&Milieu: "Het European Environmental Bureau (EEB) en de Duitse Milieuorganisatie BUND onderzochten het succes van verschillende Europese steden in het verminderen van de gezondheidsschade door luchtvervuiling. Uit het onderzoek bleek dat veel buitenlandse steden juist goed presteren met maatregelen die in Nederland niet worden toegepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor milieuzones waarbij niet alleen vrachtwagens, maar ook de meest vervuilende bestelbusjes en personenwagens worden geweerd. Ook pakken de steden de sterk vervuilende mobiele werktuigen zoals graafmachines, aggregaten en veegwagens aan en maken ze slim gebruik van economische instrumenten zoals een congestion charge. Hierdoor hebben steden als Berlijn, Zürich, Stockholm en Kopenhagen de meeste gezondheidswinst voor hun inwoners bereikt. Rome en Milaan scoren het slechtst. Amsterdam, de enige Nederlandse stad in het onderzoek, belandde in de middenmoot. De luchtkwaliteit in de Nederlandse steden behoort tot de meest vervuilde van Europa, dat zorgt voor een grote gezondheidsschade. Vaak wordt gezegd dat de Nederlandse steden hier weinig aan kunnen doen. Uit een recente meetactie van Natuur & Milieu en de stedelijke milieucentra blijkt echter dat het weren van oude, vieze voertuigen uit de steden wel degelijk een forse gezondheidswinst oplevert. Goede voorbeelden uit het Europese onderzoek laten nu ook zien dat hier effectieve en in de praktijk bewezen maatregelen voor beschikbaar zijn."

Het idee dat heerst bij onze rechtse regering is dat groen en milieu de economie in de weg staan. Vooral Bleker bestaat het om met plannen te komen die op de meest onchristelijke manier de haat tegen alles wat groen is gestalte moeten geven. "Minder geld, meer groen." Waar haalt ie het vandaan? Nu wil hij "meer evenwicht tussen natuur en economie", wat niets anders is dan dat de economie voorgaat.

SCOnline: "Plan Bleker voor meer evenwicht tussen natuur en economie

Natuur staat soms maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de planning van wegen of een windmolenpark, in de weg. Met een tienpuntenplan wil staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie daarom meer evenwicht brengen in het Nederlandse Natura 2000-beleid.

Blekers plan stoelt op een analyse van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn die beide gelden voor de Natura 2000-gebieden. De staatssecretaris heeft gekeken hoeveel ‘rek en ruimte’ deze Europese regels bieden. Ondanks de richtlijnen is op tien punten een aanpassing van het beleid mogelijk. Uitgangspunt blijft daarbij voor hem dat Nederland aan de internationale verplichtingen voldoet, maar dat gelijktijdig normale economische ontwikkelingen kunnen doorgaan.

‘Dit tienpuntenplan biedt duidelijkheid voor ondernemers en omwonenden van Natura 2000-gebieden én voor de bescherming van natuurwaarden. Ik wil nuchter, met verstand en idealisme aan de slag met Natura 2000 en wil daarbij vaart maken,’ aldus Bleker.

De komende jaren wordt er vooral ingezet op het behoud van bedreigde natuurtypen en minder op verbetering of uitbreiding van ecosystemen. In plaats van alleen te bepalen dat bijvoorbeeld de droge heide moet worden uitgebreid, zal worden vastgesteld met hoevéél hectare de droge heide moet zijn uitgebreid en wanneer. Als dat doel is bereikt, is het klaar. Dit geeft duidelijkheid in en rondom het gebied.

Wanneer Nederland heeft laten zien dat de gunstige staat van bepaalde natuurtypen bereikt is en verzekerd is, dan kan in gebieden waar dit type voorkomt, meer speelruimte ontstaan voor andere activiteiten."

Het is niet anders dan het zoeken naar middelen om de bestaande wetten en afspraken te omzeilen. Daar is Nederland heel goed in.

© 2009