Amsterdam waterstad

wateroverlast

Een paar weken geleden heb ik het Meldpunt Openbare Ruimte gemeld dat er een probleem was onder het viaduct op het fietspad van Wisseloord (Wilnisgracht) naar Gein3. Tot de dag van vandaag bleef de helft van het fietspad onder water. Van MORA kreeg ik het bericht dat ik binnen vijf werkdagen zou horen wat men met mijn melding zou doen. Dat vond ik toch wat lang duren en heb daarom een nieuwe melding gestuurd waarop ik een antwoord kreeg niet van MORA maar van het stadsdeel.

"Meldingen over verstopte kolken worden door onze wijkopzichters direct doorgezet naar Waternet om de kolken door te spuiten en weer werkbaar te maken. Op de overvloedige regenval van de afgelopen tijd zijn deze kolken niet berekend. Zowel de wijkopzichters als de medewerkers van Waternet doen op professionele wijze hun werk.

Het probleem met afvoer van overvloedig regenwater geldt voor heel Amsterdam. Zie ook de informatie op de website van de gemeente Amsterdam via deze link. Hier is ook het document te downloaden dat ik u als bijlage stuur.”

Zeer attent. Toevallig zag ik dat Waternet vandaag bezig was met het doorspuiten op diverse plekken. Vlakbij de bewuste plek heb ik de man van Waternet aangesproken en heb hem gewezen op dit specifieke probleem. Hij stond met zijn wagen maar ongeveer 15 meter van deze plek vandaan. Hij heeft me beloofd er werk van te maken. Toen ik terugkwam van mijn boodschappenronde was de situatie nog niet veranderd. Maar er is goede hoop dat er vandaag of morgen toch iets aan gedaan wordt. Zoniet, dan hoort u het hier wel.

Als u de brochure downloadt en leest ziet u dat het probleem van wateroverlast steeds groter wordt in Amsterdam. "Als gevolg van klimaatverandering komen hevige buien vaker voor, terwijl tegelijkertijd de stad verdicht: hoe rainproof – oftewel regenbestendig – is de stad dan? Moeten burgers accepteren dat zij vaker natte voeten krijgen of kan Amsterdam zich aanpassen?”

Het is vreemd dat in Zuidoost ondanks dit klimaatprobleem steeds meer bomen gekapt worden. Dat gebeurt soms noodzakelijk, zoals voor de Gaaspersingel en de overkapping van de A9. Maar er worden ook ontzettend veel bomen gekapt tijdens het grootonderhoud dat nog steeds aan de gang is in Gein 3. Bomen nemen ontzettend veel regenwater op en zorgen ervoor dat het water niet onze huizen instroomt. In de C. Aarnoutsstraat en omgeving is het de bedoeling dat er 101 bomen gekapt worden, waarvan er maar 64 zouden vervangen worden. Dat vervangen gebeurt niet in de straat zelf (die maar 13 kleine boompjes terugkrijgt) maar aan de kop bij het bosje. Bovendien is in dit bosje ook al flink gekapt. Hoeveel bomen er al zijn gekapt weet ik niet precies, maar het loopt wel in de tientallen. Dat betekent dat de som anders gemaakt moet worden. Er worden dus meer dan 101 bomen gekapt en het uiteindelijke resultaat is dat er totaal maar een paar bomen bijkomen, minder dan 64 in elk geval. Het stadsdeel rommelt graag met cijfers. Maar heeft er wel 250.000 euro extra voor over om deze bomen te kappen.

Ik vind het onverantwoord om 101 bomen te kappen enkel en alleen om meer parkeerplekken te creëren voor een aantal mensen die meer plek willen voor extra auto’s en indien mogelijk een stallings- of reparatieplekje. Hoe meer parkeergelegenheid er is hoe meer auto’s dat aantrekt en hoe meer vervuiling. Vlakbij een basisschool horen meer bomen te staan om de luchtvervuiling veroorzaakt door de onverantwoordelijke ouders van basisschoolkinderen zoveel mogelijk te beperken. Het stadsdeel bevordert met dit parkeerplan het autorijden. Basisscholen zijn bedoeld voor kinderen in de onmiddellijke omgeving zodat de kinderen niet met de auto gebracht hoeven te worden. Het is de taak van het stadsdeel om de belangen te behartigen van alle inwoners en niet enkel van rabiate autobezitters die meer parkeerplek opeisen dan wettelijk vereist is. 

Bomen kappen in een tijd van klimaatverandering is zeer schadelijk voor het milieu. Dat dat ook nog eens gerealiseerd wordt door een portefeuillehouder van GroenLinks is een gotspe. Ik kan me voorstellen dat als er zoals verwacht kan worden wateroverlast ontstaat in onze straten na de bomenkap veel bewoners naar de rechter zullen stappen om schadevergoeding te eisen. Heeft u al een rechtsbijstandverzekering? In elk geval doe ikzelf mijn uiterste best om de bomenkap in de C. Aarnoutsstraat tegen te houden. De bewoners van deze straat zijn niet fatsoenlijk geconsulteerd door het stadsdeel. Er bestond al een Definitief Ontwerp Grootonderhoud Gein 3 dat geruime tijd geleden was goedgekeurd en waarin alle bomen behouden zouden worden (76% van de bewoners was voor behoud van bomen). Nu worden de bewoners van de C. Aarnoutsstraat voor het blok gezet zonder de kans te hebben gekregen voor reglementaire inspraak.

Update 3 februari: zoals te verwachten was, is het probleem nog steeds niet verholpen. Waternet heeft een rondje gemaakt, maar vond het niet nodig om onder het viaduct de riolering schoon te spuiten. Als Waternet ook zo zal reageren na het grootonderhoud in Gein 3 dan kunnen we regelmatig wateroverlast verwachten in onze straten. Het lijkt erop alsof onze overheid zich er nu al bij heeft neergelegd dat wateroverlast tot de dagelijkse realiteit gaat behoren. Men heeft wel geld voor wifi in parken maar niet voor fatsoenlijk onderhoud.

© 2015